1a divisió

La lliga dels més pobres

1a divisió. Des de la implantació el curs 1999/2000 de la lliga dels vint equips, els tres punts per triomf i el descens directe de tres equips, mai abans cap club havia assolit la salvació amb 33 punts

La permanència més barata de la història de primera ja és una realitat. El descens consumat de l'Sporting a segona, unit als del Granada i l'Osasuna, ha fet constatar una tendència que, lluny de poder ser vista com un fet anecdòtic, no deixa d'augmentar amb el pas dels anys. Des de la implantació el curs 1999/2000 de la lliga de vint equips, dels tres punts per triomf i del descens directe de tres equips, mai abans cap club havia aconseguit assolir la salvació amb menys de 35 punts.

Una xifra amb què es van acabar salvant fins a tres equips ara fa dos anys –el Granada, el Deportivo i l'Eibar, aquest últim gràcies al descens administratiu de l'Elx–, i que aquest curs ha acabat saltant pels aires.

I és que, quan falta una jornada per a la conclusió de la lliga, els 33 punts que suma el Dépor, primer equip per sobre de la zona de descens, suposen la xifra més baixa de la història del campionat amb l'actual format. Un llistó tan baix que ha deixat del tot desfasat l'històric discurs dels 40-42 punts necessaris per assegurar la permanència, com ho demostra el fet que des de la campanya 2010/11, quan el conjunt gallec va descendir amb 43 punts –el registre més alt de la història–, no hi hagut cap equip que hagi descendit sumant 40 o més punts. Ni la instauració del nou model de repartiment dels ingressos televisius de la competició ha evitat que, per ara, l'escletxa entre els clubs grans i els petits s'hagi eixamplat.

Els 72 punts que sumen el Granada (20 punts), l'Osasuna (22 punts) i l'Sporting (30 punts), els tres conjunts sentenciats en la categoria de plata, suposen el pitjor registre en els darrers dinou anys.

Una dada inèdita que posa en entredit la teòrica progressiva estabilitat econòmica dels clubs de la màxima categoria del futbol espanyol.

Europa, candent

Una situació diametralment oposada a la que s'està vivint en la part alta de la taula. Amb el títol de lliga pendent de decidir-se i les places de Champions ja repartides, queden per determinar les dues places que donaran accés a la propera edició de l'Europa League, les més cares dels últims anys.

El Vila-real, l'Athletic i la Real Sociedad, separats per un punt, se la jugaran en una última jornada d'infart contra rivals que no s'hi juguen res.

ESTABILITAT

L'escletxa entre grans i petits s'ha eixamplat tot i el nou repartiment dels drets televisius

LA DADA

72
punts
sumen els tres equips descendits, el pitjor registre en els darrers dinou anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)