Internacional

esports

novetat editorial

El futbol i la política són eines per entendre el món

Política i esport. ‘Futbolítica’ recull part dels articles de Ramon Usall publicats en aquest diari. Repassa les simpaties futbolístiques de vuit grans personatges

El lleidatà Ramon Usall, col·laborador d’aquest diari, ha publicat el llibre Futbolítica. Històries de clubs políticament singulars, de la sèrie H d’Ara Llibres, en la qual la revista Sàpiens col·labora activament. La publicació, en el número del mes d’abril, en va fer un article a tall d’avançament temàtic. El llibre val 19,90 euros.

Els clubs de futbol, nascuts a l’Anglaterra industrial de la segona meitat del segle XIX, s’han convertit, a mesura que l’esport de la pilota ha anat guanyant popularitat i seguidors, en referents de primer ordre de la història contemporània. Per certificar-ho, el llibre revisa les simpaties futbolístiques de vuit grans personatges històrics del segle XX: Francesc Macià (CE Júpiter), que va ser fundador d’Estat Català i president de la Generalitat de Catalunya; Charles de Gaulle (Hajduk de Split); Benito Mussolini (Società Sportiva Lazio); Erich Mielke (Dinamo de Berlín); Akhmad Kadírov (FK Terek Grozni); Nicolae Ceausescu (FC Olt Scornicesti); Augusto Pinochet (Colo-colo) i Ernesto Che Guevara (Rosario Central).

És evident que no hi ha cap fet històric contemporani rellevant que no es pugui explicar a través d’un club de futbol. El simbolisme d’alguns clubs i seleccions és tan gran que una mirada acurada a la seva història ens permet reviure bona part dels esdeveniments que han marcat els darrers cent anys: les rebel·lions anticolonials i la lluita de classes, el nazisme i el comunisme, la Guerra Freda o la dels Balcans, els anhels de sobirania més recents...

Futbolítica respon a tot un seguit de preguntes: pot un partit entre seleccions desencadenar una guerra? És el Barça l’únic club del món que és més que un club? Quins trets comuns uneixen equips com ara l’Athletic de Bilbao, el Dinamo de Zagreb i l’Ararat Erevan? I el Benfica, el Colo-Colo i l’Steaua de Bucarest? Podríem dir que el Real Madrid té un passat republicà?

Nascut circumstancialment a Barcelona el 1977, el lleidatà Ramon Usall és llicenciat en sociologia, doctor en història i actualment exerceix com a professor en l’ensenyament secundari. Al marge de la seva activitat docent, col·labora habitualment amb L’Esportiu i altres mitjans de comunicació amb articles sobre la relació existent entre futbol, història i política, tres de les seves grans passions. En aquest àmbit, és autor de l’obra ‘Futbol per la llibertat’, guardonada amb el premi d’assaig Josep Vallverdú. Per un altre costat, també ha publicat dues novel·les de gènere negre protagonitzades pel detectiu Rafel Rovira: ‘Tots els camins porten a Romania’ i ‘Seixanta-vuit’.

Anècdotes i dades curioses

Futbolítica és una obra farcida d’anècdotes i dades curioses, amb tota l’èpica de les grans gestes i dels grans partits, que ens convida a conèixer aquests actors polítics, representants de societats senceres, comunitats oprimides o minories rebels, que han representat un paper crucial en la història. El llibre serà presentat demà a la sala d’actes del CE Júpiter (19 h), al carrer Agricultura, 238.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)