Internacional

Copa Confederacions

Un estiu de redempció

Juan Carlos Osorio es juga la seva credibilitat al capdavant de la selecció mexicana en un estiu dens, amb la copa Confederacions i la copa d’Or i amb la derrota 7-0 contra Xile en la copa Amèrica com a record negre de la seva gestió

El currículum de José Luis Osorio (Santa Rosa de Cabal, Colòmbia, 1961) va quedar esmicolat en només una tarda, en l’hora i mitja que va trigar Xile a destruir la seva selecció mexicana i totes les promeses de canvi que s’havien pregonat amb la seva arribada. Ell, un entrenador amb segell, de laboratori, forjat a totes dues bandes de l’Atlàntic, des de Colòmbia fins als Estats Units i amb un pas per Anglaterra que li va permetre estudiar el joc a la Universitat de Liverpool, treballar al Manchester City amb Kevin Keegan i, sobretot, tenir accés als mètodes de Sir Alex Ferguson, va quedar reduït a cendres a mesura que els gols d’Eduardo Vargas, Alexis Sánchez i Edson Puch l’obligaven a agenollar-se sobre la gespa del californià Levi’s Stadium en un 7-0 inoblidable. “Tridícul”, publicava al dia següent el diari Récord, jugant amb el pseudònim del conjunt asteca (tri) i definint-lo com un equip “sense ànima ni força”.

Han passat dotze mesos d’aquella eliminació estrident de la copa Amèrica del centenari i Mèxic no ha tornat a perdre cap partit oficial. De fet, aquella és l’única taca en l’expedient oficial d’Osorio –11 victòries, 4 empats i 1 derrota–, però és massa evident per obviar-la. “La crítica va ser ferotge, ara sembla que la pressió ha baixat una mica, però ja ho veurem després del partit contra Portugal”, opina Iván Cañada, enviat especial de l’ESPN fins a Rússia per seguir el dia a dia de Mèxic.

I és que Osorio afronta un estiu de redempció al capdavant d’un país amb un potencial enorme però que viu el futbol de manera molt particular. Mèxic ho té tot per transcendir: diners, infraestructures i una estructura sòlida de fuerzas básicas, com es coneix allà el futbol de formació. En els últims anys, el tri ha esbotzat algunes portes: va ser campió del món sub-17 (2011) i va aconseguir un or olímpic (Londres 2012), però a nivell absolut sempre li falta un pas per traspassar el seu sostre de vidre. I tot enmig d’un nivell d’exigència desorbitat, amb una premsa punyent i un aire condensat. “A Mèxic se li exigeix com si ho hagués guanyat tot. I no pot ser. S’ha d’aspirar a guanyar títols, però no exigir com si fóssim el Brasil o l’Argentina”, ha reivindicat en més d’una ocasió Osorio, un entrenador versàtil, amb molts matisos partint del 4-3-3, expectant a canvis i fidel a unes rotacions condimentades amb crítiques des que va assumir les regnes del tri. En l’últim partit contra els Estats Units, per exemple, va plantejar un equip amb quatre defenses centrals (Diego Reyes i Alanís als laterals) i a la mitja hora va optar per reconduir la seva aposta inicial amb l’entrada d’un jugador més ofensiu com Jesús Gallardo. Més carn per als crítics, encapçalats per Hugo Sánchez, que moltes vegades va més enllà de l’acidesa. “És clar que Mèxic pot guanyar la Confederacions, però amb mi d’entrenador. Amb Osorio, no, perquè no planteja bé els partits”, ha proclamat l’exjugador del Madrid, sobre Osorio, que sempre està en el punt de mira.

Un estiu en fascicles

El tècnic colombià es juga la credibilitat després d’una copa Amèrica per oblidar, sobretot pel desenllaç contra Xile. I serà un estiu llarg, primer amb la disputa de la copa Confederacions, en què Mèxic debuta aquesta tarda contra Portugal, i després per la copa d’Or, en què el combinat asteca manté una tensa rivalitat amb els Estats Units, oxidada en els últims mesos per qüestions extrafutbolístiques, amb la irrupció de Donald Trump i les seves polítiques migratòries a la Casa Blanca.

Els registres són aclaparadors en favor d’Osorio: ha guanyat el 73,9% dels partits com a seleccionador, i la selecció mexicana té una mitjana d’1,6 gols a favor i tan sols 0,65 en contra amb ell a la banqueta, però sempre apareix l’ombra del Levi’s Stadium, i Osorio necessita tenir un estiu reconfortant per mantenir la viabilitat d’un projecte que havia de tenir molt bona cara i en què el preparador colombià manté una línia ideològica molt seva, amb dues llistes totalment diferents per a les dues competències que té a la vista: Per a la Confederacions s’ha posat al capdavant d’un equip de plenes garanties, amb tots els “europeus” i amb el suport d’alguns dels millors jugadors de la lliga mexicana com Hirving Lozano i Oswaldo Alanís, mentre que per a la copa d’Or, sempre amb exigència màxima d’ampliar el seu domini en el palmarès en un torneig en què la disputa amb els yankees s’ha aguditzat en els últims anys, comandarà un equip B, amb la millor selecció de futbolistes de la Liga MX.

17
victòries
ha aconseguit Osorio en els 23 partits al capdavant de la selecció mexicana, amb 4 empats i tan sols 2 derrotes (la dolorosa contra Mèxic en la copa Amèrica i en un amistós recent contra Croàcia).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)