Internacional

Embolica que fa fort

Després d’acusar Cristiano Ronaldo la setmana passada d’haver defraudat 14,7 milions d’euros, la fiscalia denuncia ara José Mourinho per haver-ne evadit 3,3 durant els exercicis 2011 i 2012, quan dirigia el Real Madrid

L’atacant portuguès s’haurà de presentar al jutjat el dia 31 de juliol per declarar com a investigat

El focus mediàtic futbolístic està aquests dies centrat en la secció de delictes econòmics de la fiscalia de Madrid i en les suposades irregularitats fiscals comeses per algunes personalitats del món de la pilota. I és que al cas de Cristiano Ronaldo, a qui la fiscalia va acusar la setmana passada d’haver defraudat, presumptament, 14,7 milions d’euros entre el 2011 i el 2014, se li va sumar ahir un altre, el de José Mourinho.

La fiscalia va denunciar davant el jutjat d’instrucció degà de Pozuelo d’Alarcón l’exentrenador del Real Madrid per haver evadit, suposadament, 3,3 milions procedents dels seus drets d’imatge. Mourinho hauria comès dos delictes contra la hisenda pública en relació amb l’impost sobre la renda de les persones físiques dels exercicis 2011 i 2012, quan dirigia el conjunt blanc. D’acord amb el que va indicar la fiscalia en un comunicat, el preparador portuguès va utilitzar una sèrie d’estructures societàries “amb l’objectiu de fer físicament opacs els beneficis procedents dels seus drets d’imatge”. El ministeri públic afegeix en la nota que Mourinho va signar el 31 de març del 2010 un contracte de feina amb el Real Madrid i que va traslladar la seva residència a Madrid, motiu pel qual va adquirir la condició de resident fiscal a Espanya, però que, tot i això, va presentar dins del termini les seves declaracions dels exercicis 2011 i 2012 sense declarar els seus ingressos procedents de la cessió dels seus drets d’imatge “amb ànim d’obtenir un benefici il·lícit”. El juliol del 2014, quan Mourinho tornava a ser a Anglaterra entrenant el Chelsea, Hisenda va comunicar al tècnic que investigaria les seves declaracions d’IRPF dels exercicis 2010-2012 i de no residents del 2013. Un any després, el juliol del 2015, el portuguès va signar una acta de conformitat amb què reconeixia la falta de declaració dels drets d’imatge i va accedir a l’abonament d’una sanció de 1.146.307,83 euros, conforme explica la fiscalia. Tot i això, segons es detalla en el comunicat, Hisenda es va adonar després de l’estructura societària creada per l’entrenador i ara li reclama 1.611.537 euros del 2011 i 1.693.133 euros del 2012.

Per la seva banda, Mourinho va donar la seva versió a través de Gestifute, l’empresa fundada i dirigida per Jorge Mendes, el seu representant. En el comunicat es manifesta que el lusità “no ha rebut cap comunicació sobre aquest tema” per part d’Hisenda o de la fiscalia. “Mourinho, que va residir a Espanya del juny del 2010 fins al maig del 2013, va pagar més de 26 milions d’euros en impostos, amb una taxa mitja superior al 41% i va firmar actes de conformitat amb Hisenda el 2015 relatives als anys 2011 i 2012 i acta amb acord relativa al 2013”, continua exposant la nota, que acaba explicant que “el govern espanyol, al seu dia, a través de l’Agència Tributària, va confirmar amb un certificat que havia regularitzat la seva situació i que es trobava al dia de totes les seves obligacions tributàries”.

També denunciat per la fiscalia, Cristiano Ronaldo va ser citat ahir pel jutjat d’instrucció número 1 de Pozuelo d’Alarcón per declarar com a investigat el dia 31 de juliol. L’atacant del Real Madrid s’haurà de presentar al jutjat a les 11 del matí, segons va informar el tribunal superior de justícia de Madrid. La data gairebé coincideix amb el clàssic d’estiu que el Barça i el Madrid disputaran a Miami, la matinada del dia 30, a les 1.30 h (hora catalana).

Sobre el cas del jugador, s’hi va referir ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que va assenyalar que “ningú és un delinqüent si no està sentenciat”. “És lògic que els que generen més activitat siguin més examinats. Les activitats esportives han de ser exemplars per a tota la societat, han de ser especialment escrupolosos en els seus compliments i obligacions per la repercussió social”, va asseverar Montoro.

Florentino Pérez: “Cristiano és i seguirà sent futbolista del Madrid”

Durant el periple d’entrevistes que està fent Florentino Pérez per diversos mitjans de la capital després de ser nomenat president del Real Madrid –per a un cinquè mandat– sense oposició, el dirigent de l’entitat blanca ha parlat sobre Cristiano Ronaldo, que segons diverses informacions està disposat a deixar el club madridista. “Té contracte, és jugador del Real Madrid i ho seguirà sent”, ha assegurat. “No preveig que pugui marxar del Real Madrid en aquest moment”, ha expressat Florentino, que també ha dit que no ha parlat amb el portuguès: “Fins que no acabi la copa Confederacions, no pertorbaré l’ambient de la selecció portuguesa.” Amb qui sí que ha parlat el president del Madrid és amb Jorge Mendes, agent del jugador: “L’única cosa que m’ha dit és que Cristiano està enfadat amb aquest tema i el tractament que se li dona en els mitjans.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)