Internacional

Corrents guanyadors

La generació daurada de Xile busca alimentar la seva llegenda contra una Alemanya alternativa però altament competitiva

Després de dues copes Amèrica, ‘la roja’ s’il·lusiona amb el seu primer títol planetari

Mentre que Alemanya anticipa el futur, Xile esprem amb força per treure tot el suc de la millor generació de la seva història. Enclavades en un moment dolç de la seva existència, les dues seleccions se citen aquest vespre al Krestovski Arena, a Sant Petersburg, per dirimir una copa Confederacions que desperta emocions dispars en els dos combinats. La mannschaft, acostumada a aquestes latituds, freda i calculadora, assumeix la fita com un pas més en un camí traçat amb meticulositat per Joachim Löw. Apassionada i calenta, la roja aspira a alimentar encara més una etapa de glòria que ja té dues copes Amèrica en el palmarès, les primeres per a un país prim geogràficament i que mai havia arribat a fer ombra als gegants sud-americans.

Dos jugadors del Bayern encarnen a la perfecció l’essència d’uns i altres. El menut Joshua Kimmich, encara en edat d’haver disputat l’europeu sub-21, és el mirall perfecte d’una Alemanya embrionària, amb futbolistes acabats de sortir de l’ou però que ja juguen com veterans. Arturo Vidal, un pura sang, fa bategar amb força la passió d’una Xile que ha après a guanyar amb un grup de futbolistes insaciables i la mirada d’entrenadors argentins, des de Bielsa fins a Pizzi passant per Sampaoli. Kimmich és la imatge de la modernitat: futbolista intel·ligent, versàtil, polivalent, capaç d’impregnar-se de qualsevol idea, d’adaptar-se a diferents escenaris, de jugar en posicional quan actua al mig del camp i de buscar la profunditat quan li toca ser lateral. El jove totcampista del Bayern ho té tot programat al cervell mentre que el seu rival aquest vespre, Vidal, juga amb el cor a la mà, pler de pulsacions, com si cada nit fos l’última, com si cada pilota valgués la glòria per a una Xile que no té res a perdre perquè sap que el seu futur és avui. “Si guanyem, serem el millor equip del món”, sorprenia fins i tot ahir el Rey Arturo, ensenyant al món que Xile ja fa temps que se sent amb força per mirar als ulls a qualsevol rival.

“És admirable que un país petit hagi aconseguit derrotar potències com l’Argentina o el Brasil”, considerava Löw, conscient que la seva Alemanya, fiable però encara en gestació, s’enfronta a un equip ja amb les cames plenes de cicatrius. “Tenen nou o deu jugadors en els millors equips del món, són un equip excel·lent. A més estan acostumats a jugar junts, han acumulat molts automatismes i experiència, saben conservar la posició de la pilota i també penetrar i generar moltes accions de gol”, assegurava ahir el seleccionador alemany, que després d’onze anys en el càrrec i 151 partits a l’esquena (102 victòries), és a les portes d’aconseguir el seu segon títol amb la mannschaft després del mundial del 2014. “Alemanya és un equip molt preparat. Tot i tenir jugadors joves, estan acostumats a jugar aquestes instàncies en torneigs importants i la final serà igualada”, anticipava ahir Juan Antonio Pizzi, que reconeixia el potencial d’Alemanya, però també va voler reivindicar la trajectòria d’una Xile competitiva. “Hem acreditat que competim contra qualsevol selecció, volem sotmetre el rival, sigui qui sigui, obligar-lo a jugar sota pressió. Aquest equip sempre crea ocasions de gol i guanyar la copa Confederació seria un colofó a un mes molt intens”, subratllava ahir el tècnic d’una Xile acostumada a destil·lar el partit i que intentarà fer sentir el rigor de l’experiència a l’Alemanya programada, quasi científica i que aquest estiu ja ha demostrat al món que té corda per a molts anys.

LES FRASES

Farem canvis i alguna modificació, probablement haurem de jugar més a l’atac
Joachim Löw
SELECCIONADOR D’ALEMANYA
Si guanyem la final serem el millor equip del món; fa molts anys que treballem junts
Arturo Vidal
migcampista de xile
Hem demostrat que sabem competir contra qualsevol, volem fer jugar el rival sota pressió
Juan Antonio Pizzi
SELECCIONADOR DE XILE
Hem demostrat que sabem competir contra qualsevol, volem fer jugar el rival sota pressió
Juan Antonio Pizzi
SELECCIONADOR DE XILE
Farem canvis i alguna modificació, probablement haurem de jugar més a l’atac
Joachim Löw
SELECCIONADOR D’ALEMANYA
Mèxic i Portugal, sense Cristiano Ronaldo, jugaran pel tercer i quart lloc a Moscou (14 hores / Gol)

Els dos equips no es van poder entrenar a l’estadi

Ni xilens ni alemanys no van poder testar ahir l’escenari de la final a causa del mal estat de la gespa del Krestovski Stadium, una de les seus del mundial de l’estiu vinent. La vigent campiona del món va haver de realitzar la sessió prèvia a la final a l’estadi Petrovski, l’antiga casa del Zenit de Sant Petersburg, mentre que els sud-americans van utilitzar l’Smena Stadium, on el club de la ciutat sol fer jugar les seves categories inferiors.

Situat en una illa de la ciutat, el Krestovski Stadium ha estat escenari de tres partits de la copa Confederacions i ha arribat en condicions molt qüestionables a la cita amb la final, una circumstància que ja es va viure en la passada Eurocopa de França, quan estadis com el del Lilla fins i tot van haver de replantar la gespa al llarg del torneig a causa del desgast d’un torneig curt i intens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)