1a divisió

Primera divisió

Una segona vida

Luis Zubeldía arriba a la banqueta de l’Alavés amb 36 anys i després d’haver estat, amb 27, el tècnic més precoç de la història de la primera divisió argentina

Projecte de gran migcampista, es va haver de retirar a causa d’una lesió que el va obligar a refer-se psicològicament

“Segueix la línia del que és Pellegrino com a entrenador”, afirma Hugo Tocalli

Ningú es va atrevir a dir-li directament que no jugaria el mundial sub-20, que estava fora, que no compartiria amb Saviola, D’Alessandro, Maxi Rodríguez o Romagnoli el seu somni de joventut. “A vegades hi anava el metge i li deixava anar una cosa, després hi parlava jo, Pékerman el visitava... La idea era que ho acabés entenent ell sol”, recorda Hugo Tocalli, figura de culte del futbol formatiu argentí. “Però òbviament el moment dur va ser quan ho va haver de deixar, quan el genoll li va guanyar la batalla”, continua. “Tenia una lesió al cartílag. Totes les meves aspiracions quan vaig arribar a Buenos Aires estaven dipositades en el futbol. I em va caure el món a sobre. Em vaig haver de refugiar en la família”, explicava Luis Zubeldía (Santa Rosa, Argentina, 1981) a L’Esportiu l’any 2009, quan tot just començava una carrera com a entrenador que l’ha acabat conduint a Vitòria amb tan sols 36 anys, per fer-se càrrec de l’Alavés.

Però mirant enrere, el futbol va perdre un gran jugador. “Un volant central de bona tècnica, camallarg, intel·ligent”, narra Tocalli, que en un dels seus viatges a l’interior, a la recerca de talent, el va descobrir a la Pampa. “Tenia 14 anys i el vam fer venir a Buenos Aires per formar part de les categories inferiors de la selecció”, continua. Allà, Zubeldía va trobar abric al Lanús. Amb 17 anys ja jugava en el primer equip i amb 19 es va posar el braçal de capità. Estava abocat a la precocitat. Primer, pel talent. Després, per la desgràcia, en forma de lesió, que el va obligar a renunciar al seu somni quan ni tan sols havia començat, als 23 anys. Família i l’ajuda del psicòleg esportiu Marcelo Roffé van ser la primera teràpia. El Lanús, la segona. “El van ajudar una barbaritat. Luis és un noi que respira futbol, que viu per això i el club li va donar el que necessitava”, opina Tocalli. “Em van ajudar molt”, confirma Zubeldía, que amb 23 anys estava entrenant nois de 16 i de 17 i que amb 27 ja era l’ajudant de Ramón Cabrero al primer equip. “Al principi no semblava que estigués parlant amb un noi tan jove, era molt capaç”, explicava l’any 2009 Cabrero. Tant, que Tocalli el va voler reclutar per dirigir les categories inferiors de la selecció. “Lanús ja m’havia donat el vistiplau, però en el temps en què tot s’havia de materialitzar, em van dir que es quedava per dirigir el primer equip”, recorda. I així, als 27 anys, Luis Francisco Zubeldía es va convertir en l’entrenador més jove de la història de la primera divisió argentina.

Ara, amb 36, desembarca a Europa amb una dècada d’experiència acumulada. Ho podria haver fet abans, el 2011, quan l’Almeria el va voler, però dificultats amb el carnet d’entrenador ho van impedir. A l’altra banda de l’Atlàntic, ha dirigit un dels clubs més estables i exemplars del futbol argentí com és el Lanús, ha comandat institucions de gran massa social com són el Racing d’Avellaneda i el Barcelona de Guayaquil. Ha entrenat a l’Equador, Colòmbia i Mèxic. “És obvi que se’ns ha fet gran ràpid i totes aquestes experiències l’han fet créixer i madurar”, segueix Tocalli, que igual que amb Zubeldía, coneix Mauricio Pellegrino des que tenia 14 anys. “Són dos perfils similars i crec que l’Alavés aconseguirà una continuïtat apostant per Luis. Tots dos són de l’interior, tots dos són treballadors, Zubeldía és més temperamental, però com amb Pellegrino, no esperin un entrenador que enviarà tot l’equip a atacar com boig, li agraden els blocs equilibrats”, explica el tècnic que va veure Zubeldía caure i aixecar-se. Renunciar a un somni per, automàticament escriure’n un altre. I sap que és un noi d’una pasta especial: “Tinguin clar que morirà perquè les coses li vagin bé amb l’Alavés.”

57
partits
va jugar Zubeldía amb el primer equip del Lanús abans de retirar-se. Va marcar cinc gols.
17
victòries
en 30 partits ha aconseguit Zubeldía com a entrenador del Deportivo Cali, la seva última experiència. Abans ha estat al Santos Laguna, a la Liga de Quito, al Racing d’Avellaneda, al Barcelona de Guayaquil i al Lanús.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)