Internacional

Desenterren l’instint

El Real Madrid guanya la supercopa d’Europa imposant-se al Manchester United amb un discurs que referma el seu bon present

Només el cansament final va permetre a l’equip de José Mourinho aferrar-se a la final

real madrid 2 man. united 1

MANCHESTER UNITED:De Gea, Valencia, Lindelöf, Smalling, Darmian, Matic, Pogba, Ander Herrera (Fellaini, 56’), Mkhitaryan, Lingard (Rashford, 46’) i Lukaku. REAL MADRID:Keylor Navas, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Casemiro, Modric, Toni Kroos, Isco (Lucas Vázquez, 74’), Bale (Asensio, 74’) i Benzema (Cristiano Ronaldo, 83’). GOLS:1-0 (24’) Casemiro. 2-0 (52’) Isco. 2-1 (62’) Lukaku.ÀRBITRE:Gianluca Rocchi (italià). Targetes grogues a Sergio Ramos, Carvajal, Lingard i Rashford.COMENTARI:Partit disputat al Nacionalna Arena Filip II de Skopje (32.580 espectadors).

És començar a competir i afilar els sentits. És ensumar metall i sepultar dubtes. Després d’una pretemporada grisa, pàl·lida, amb el gest contrariat, el Real Madrid va obrir els ulls, es va treure les lleganyes i, amb un discurs nítid i continu, cada vegada més recurrent en l’equip de Zinedine Zidane, va despullar la proposta mesquina d’un Manchester United que, només al final i amb la complicitat del seu bon físic i els centímetres dels seus atacants, va poder dignificar mínimament una final de clara tonalitat blanca

Entestat en fer del seu Manchester United una cuirassa, impermeable a qualsevol crítica, fins i tot a la de Sir Alex Ferguson, que a final de curs li va suggerir que potser estaria bé construir un equip més entretingut, Mourinho va corroborar intencions superat l’equador de l’estiu de quina serà la línia vital dels seus red devils. Encara que amb una alineació enganyosa, amb jugadors desacomodats com Lingard i Darmian, el portuguès va aferrar-se a una idea molt seva, a la de ser protagonista sense semblar-ho, a la de governar sense torn de paraula, cedint iniciativa, aculant-se sense reserves, amb un 5-3-2 blindat i penalitzant errades amb espais. Però el múscul es converteix en sorra tan bon punt arriba l’adversitat. I el castell de Mourinho es va ensorrar aviat, quan el Real Madrid va superar un tràmit inicial embafador, en què li costava progressar, en què els anglesos entorpien el partit amb faltes i en què la corpulència de Lukaku i la potència de Mkhitaryan en transició anunciaven problemes. Però el campió d’Europa va trencar la closca amb personalitat. El United es va creure en excés el seu personatge, retrocedint fins a l’infern i entregant-se a les habilitats d’un rival que, amb Isco sumant-se a la bona dinàmica de Kroos i Modric, amb Benzema sempre participatiu, va tenir criteri per atacar en estàtic, per proposar un ritme i per accelerar, per entretenir i trencar. La closca del United va acabar sent de gelatina, i qui va irrompre per perforar-la va ser Casemiro, posant la dosi de força al talent blanc, primer avisant amb una rematada de cap al travesser i després, en posició dubtosa, connectant a la xarxa una pilota diagonal de Carvajal.

Per moments a les fosques, incapaç d’enllaçar dues passades, de trobar la referència de Lukaku, el Manchester United va entrar en una fase de neguit. Ja n’havia donat símptomes abans del gol i l’encert de Casemiro no va fer res més que accentuar les deficiències de la proposta d’un Mourinho que va moure mans i mànigues, rebuscant en el seu manual: avançant Lingard, fent entrar Rashford al descans, redibuixant l’equip en diverses ocasions, renunciant als tres centrals, però pràcticament sempre ballant al ritme d’un Madrid que va obrir bretxa mitjançant Isco, quirúrgic després d’un teva-meva amb Bale per batre De Gea i que va disposar d’una rematada del gal·lès al travesser que fins i tot li hauria pogut estalviar les cornades finals d’un United que només va poder reaccionar des d’una concepció primitiva del joc.

Apareix la fatiga

Intel·ligent i eficaç en l’associació, el Madrid es va protegir amb la pilota fins que el desgast –lògic un 8 d’agost– va comparèixer per capgirar la inèrcia dels esdeveniments, donant cert crèdit a un United reforçat per la presència de Fellaini i que, a còpia de centrades i de buscar segones jugades, va enganxar-se a la final.

Lukaku, a la segona, després d’haver fallat a porta buida minuts abans, va convertir el seu primer gol oficial com a red devil aprofitant un rebuig defectuós de Keylor Navas i contagiant el seu equip d’un esperit que no havia tingut en cap moment. Però l’esma, el cor i el toc de corneta final dels anglesos no va poder cosir el correctiu futbolístic aplicat pel Madrid durant tot el tràmit. Zidane va aportar oxigen amb l’entrada de Lucas Vázquez i Asensio, el seu equip va defensar amb prou eficàcia les pilotes laterals i Ronaldo va entrar per deixar morir un partit que referma el moment, un bon present i un horitzó prometedor per al Madrid.

FRASES

Comencem el curs de forma fantàstica. Hem fet una primera part espectacular i hem aguantat bé
Zinedine Zidane
ENTRENADOR DEL REAL MADRID
No iniciarem converses per Bale. S’ha vist que compten amb ell; que s’hi quedi i disfruti
José Mourinho
ENTRENADOR DEL MANCHESTER UNITED
1972 Ajax
1973 Ajax
1974 No disputada
1975 Dinamo de Kíev
1976 Anderlecht
1977 Liverpool
1978 Anderlecht
1979 Nottingham Forest
1980 València
1981 No disputada
1982 Aston Villa
1983 Aberdeen
1984 Juventus
1985 No disputada
1986 Steaua Bucarest
1987 Porto
1988 Malinas
1989 Milan
1990 Milan
1991 Manchester United
1992 Barça
1993 Parma
1994 Milan
1995 Ajax
1996 Juventus
1997 Barça
1998 Chelsea
1999 Lazio
2000 Galatasaray
2001 Liverpool
2002 Real Madrid
2003 Milan
2004 València
2005 Liverpool
2006 Sevilla
2007 Milan
2008 Zenit
2009 Barça
2010 Atlético
2011 Barça
2012 Atlético
2013 Bayern
2014 Real Madrid
2015 Barça
2016 Real Madrid
2017 Real Madrid
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)