Internacional

Examen de jerarquia

El Bayern enceta la defensa de la Bundesliga per sisena vegada consecutiva amb el repte de superar els adeus de Xabi Alonso i Philipp Lahm després d’una pretemporada gris

El campionat alemany implementarà el videoarbitratge i i Bibiana Steinhaus serà la primera dona a arbitrar partits en la màxima categoria

Aparentment, ningú discuteix el govern implacable del Bayern dels cinc títols. Dominador per se, l’equip muniquès ha forjat l’hegemonia més duradora de la història del futbol alemany regnant durant un lustre seguit, i l’ambient no respira dies de canvi. Però tot i la seva autoritat exultant, confirmada en el primer títol de la temporada, en la supercopa alemanya contra el Dortmund, el gegant muniquès ha acceptat que li tocarà ajustar el seu motor, passar pel taller i revisar algunes peces, canviar-ne d’altres i greixar la maquinària. És llei de vida. Un cicle natural emmirallat en els adeus de dues referències futbolístiques, el de Philipp Lahm com a bandera del Bayern i el de Xabi Alonso com a paradigma del futbolista que entén el joc, capaç de baixar a la trinxera en un equip dirigit per José Mourinho o d’aixecar el cap i mirar a l’horitzó per plasmar les idees de Pep Guardiola. “És un cavaller del futbol.” Així el va definir el president del Bayern, Karl-Heinz Rummenigge, obligat a buscar un nou equilibri per al seu Bayern. I de moment, l’empremta d’Alonso pesa. El Bayern ha incorporat diversos migcampistes, però cap d’ells d’una naturalesa posicional com la del basc. El polivalent Sébastian Rudy sembla lluny de tenir l’elegància i el traç, Corentin Tolisso és una garantia de futur, però el seu perfil s’acosta més al d’Arturo Vidal que no al de Xabi, mentre Renato Sanches, fitxat la temporada passada com un dels joves cridats a marcar època, pateix un preocupant estancament mentre l’Allianz Arena fins i tot l’ha esbroncat durant la pretemporada. A més, Joshua Kimmich, que seria un magnífic ingredient per donar sentit al mig del camp bavarès, sembla l’escollit per agafar el relleu d’un Lahm que, sense donar símptomes de flaquesa, als 33 anys i després de tota una vida al club, va anunciar que volia deixar-ho estar al cim del futbol alemany.

Assentat sobre la seva dinastia i fiable fins i tot en èpoques de transició com la que encara, el Bayern enceta la defensa del títol –aquest vespre contra el Leverkusen– després d’una pretemporada de nervis, en què Ancelotti ha confirmat que ha d’afinar l’equip. “L’equip ha perdut jugadors que jugaven sempre i d’altres que han estat lluny durant la pretemporada, però sabem que quan el Bayern pot semblar un punt ferit, sempre pot lluitar contra qualsevol rival”, ha diagnosticat Stefan Effenberg. I amb permís del Hoffenheim i sobretot del RB Leipzig, encomiables el curs passat, el principal contendent a fer trontollar l’edifici de Sabener Strasse és un Borussia Dortmund que ha completat el seu viatge estilístic, del rock and roll de Jürgen Klopp, passant per un estil més moderat com el de Thomas Tuchel per acabar desembocant en Peter Bosz, que la temporada passada a l’Ajax va evidenciar que la seva doctrina està a prop de l’escola Cruyff, d’un futbol de mobilitat i elaboració, de dinàmica i bon toc. “Per què ell? Estem convençuts que el seu estil no s’allunya del que volem veure a Dortmund: un futbol fresc, dinàmic, de tenir la possessió de la pilota i pressionar”, va justificar el director esportiu del Borussia, Michael Zorc, que, tot i el canvi d’entrenador, ha apostat per donar continuïtat al grup –només han arribat jugadors secundaris com ara Philipp, Dahoud, Zagadou i Toprak– i que esgota els dies de mercat pendent de quedar-se amb Aubameyang i, sobretot, del que pugui passar amb Dembélé, en òrbita del Barça.

Fonaments sòlids

Són dos clubs nouvinguts però van de debò. Tant el RB Leipzig (fundat el 2009) com el Hoffenheim (ascendit a la Bundesliga per primera vegada el 2008) tenen un mètode i garanties per dur-lo a terme, amb un desemborsament sostenible i amb l’aposta pels jugadors joves com a motiu vital. El Leipzig, de fet, tot i tenir al darrere la multinacional Red Bull, sempre ha mantingut que no pot competir en el mercat amb gegants com el Bayern o el Dortmund, però està invertint amb criteri els seus suculents recursos en promeses que estan aflorant i que té capacitat per retenir. L’exemple més evident és el de Naby Keita, una de les revelacions del campionat el curs passat, i al qual sembla disposat a mantenir a qualsevol preu, ja que s’ha permès el luxe de rebutjar dues ofertes del Liverpool per sobre dels 50 milions d’euros. Conservant el bloc del curs passat i completant-lo amb l’arribada de dos prospectes com Jean-Kévin Augustin o Bruma, el conjunt de la Saxònia aspira a sostenir la seva irrupció meteòrica en el futbol alemany després de tan sols vuit anys d’existència.

El Hoffenheim, per la seva banda, encara pendent de poder segellar la seva primera presència en la Champions League (li tocarà aixecar un 1-2 a Anfield), afronta el curs també amb ànim de continuïtat i, tot i perdre Süle i Rudy (Bayern), conserva un equip ben estructurat i dirigit de manera fantàstica per Julian Nagelsmann, ara amb 30 anys, el tècnic més jove de la història de la Bundesliga.

Compareix el VAR

La tecnologia avança sense aturador i els alemanys, sempre propers a l’evolució, seran la primera de les cinc grans lligues que instauren el sistema del videoarbitratge, que tants debats ha desfermat en les proves embrionàries de la FIFA, en tornejos com el mundial de clubs i la copa Confederacions, en què, amb Alemanya com a protagonista, ja hi va haver un excés de polèmica en el certamen disputat l’estiu passat a Rússia. “No és habitual, no hi estem acostumats, perquè es deté el joc durant uns quants minuts. Però em sembla que està justificat, el més important és que el veredicte final sigui encertat”, va proclamar malgrat tot el seleccionador teutó, Joachim Löw, partidari de la iniciativa d’una federació alemanya (DBF) que en l’edició de la Bundesliga que s’enceta avui també ha tret cadenes històriques convertint Bibiana Steinhaus en la primera dona que xiularà partits del màxim torneig.

ALTERNATIVA

L’arribada de Peter Bosz a Dortmund completa el viatge estilístic dels de la conca del Ruhr
Bayern - Bayer Leverkusen
20.30 h (Movistar Futbol)
Hoffenheim - W. Bremen
demà,15.30 h
Hertha Berlín - Stuttgart
demà, 15.30 h
Hamburg - Augsburg
demà, 15.30 h
Mainz - Hannover
demà, 15.30 h
Wolfsburg - B. Dortmund
demà, 15.30 h (Mov. Futbol)
Schalke - RB Leipzig
demà, 18.30 h (Multif. 2)
Friburg - Eintracht F.
dg. 15.30 h
B. M’Gladbach - Colònia
dg. 18 h (Multifut 2))
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)