Internacional

Lliga de campions

El nen prodigi alemany

Julian Nagelsmann va sorprendre en l’últim curs situant el Hoffenheim en la Champions, en què avui intentarà classificar-se per a la fase de grups al feu del Liverpool

Amb 30 anys es va convertir en el més jove de la història de la Bundesliga quan va debutar fa dues campanyes

Julian Nagelsmann i el seu Hoffenheim necessiten aconseguir una veritable fita si volen ser a la lligueta de la Champions. Després de perdre per 1 a 2 en l’anada, el Hoffenheim necessita dos gols, com a mínim, per conquerir Anfield i passar l’eliminatòria contra el Liverpool. Sembla difícil, però tant l’entrenador com el club alemany estan acostumats a sorprendre. A trencar motlles i fer l’atípic. Convertir-se en el tècnic més jove de la història en la Bundesliga, amb només 28 anys, i portar l’equip a una competició europea per primera vegada en la seva història no és una cosa gens habitual. Tampoc ho és que un equip de barri passi de regional a primera divisió en pocs anys, i a sobre es consolidi al primer nivell.

El sorteig del play-off de la Champions, que es va fer a principis d’agost, va deixar una eliminatòria amb diversos elements especials. El primer és el clar contrast entre els dos conjunts. El Liverpool, un dels històrics del futbol europeu, contra un club amb poca tradició i impulsat en les últimes dues dècades gràcies a l’arribada de capital provinent del sector informàtic. Dietmar Hopp, cofundador de l’empresa SAP i exjugador del Hoffenheim, va agafar les regnes de l’entitat el 1999 i en nou anys la va fer passar de la cinquena divisió a la Bundesliga, en què va debutar la temporada 2008/09. També contrasta el fet que rere els reds hi hagi una de les principals ciutats d’Anglaterra, mentre que el Hoffenheim prové d’un districte d’uns 3.200 habitants dins la localitat de Sinsheim, que en té 35.000. No obstant això, també hi ha similituds entre ambdós equips, ja que els seus entrenadors tenen molt en comú. Malgrat la diferència d’edat, Jürgen Klopp i Nagelsmann formen part d’una nova generació de tècnics alemanys, amb una altra manera de fer. Juntament amb Joachim Löw, Klopp es pot considerar un dels impulsors de la nova escola germànica, de la qual formen part Tuchel o el mateix Nagelsmann. Aquesta nova era a les banquetes alemanyes es va començar a gestar l’any 2000, després del mal paper de la selecció en l’Eurocopa. Llavors la federació va decidir introduir canvis en el seu programa de formació de futbolistes, cosa que ha acabat donant uns resultats excel·lents no només pel que fa a jugadors, sinó també pel que fa a tècnics.

Retirada prematura

Nagelsmann es va veure obligat a deixar el futbol als vint anys, després de diverses lesions al genoll, quan militava al segon equip de l’Augsburg. Un cop retirat, el tècnic nascut a Landsberg am Lech va fer de cercapromeses per a Thomas Tuchel, l’entrenador del filial de l’Augsburg en aquell temps. Després Nagelsmann va fer tasques d’ajudant al Munic1860, fins que va arribar al Hoffenheim per tenir la seva primera experiència com a preparador principal amb l’equip sub-19. Amb aquest conjunt va ser campió d’Alemanya i, posteriorment, el club va decidir que seria el pròxim entrenador del primer equip. Era l’octubre del 2015 i el Hoffenheim acabava d’acomiadar Markus Gisdol, encara que havia contractat Huub Stevens com a entrenador pont fins al final de la temporada, ja que la idea era que Nagelsmann s’incorporés el curs següent. Però al febrer la renúncia de Stevens va precipitar el debut del jove entrenador amb només 28 anys i 203 dies d’edat. La situació del Hoffenheim era complicada, ja que estava en descens, però Nagelsmann va poder salvar-lo. La següent campanya ja és història, ja que el Hoffensfeim es va enfilar fins a la quarta posició, la millor actuació mai signada pel club.

El Hoffenheim de Nagelsmann es caracteritza per la seva gran mobilitat, especialment la de migcampistes i carrilers, juntament amb una pressió alta a camp contrari. “La meva filosofia és atacar el contrari a prop de la seva porteria, perquè el teu camí a gol no queda tan lluny si robes la pilota a dalt”, defensa el jove entrenador, que també dona molta importància a l’aspecte psicològic: “Físicament no hi ha gaire espai de millora, segons els estudis científics, però on sí que podem millorar és en el potencial mental.” Actualment, el Hoffenheim disposa d’una de les millors acadèmies de tot Alemanya i és a l’avantguarda en metodologia. Així doncs, no és estrany que hagi aconseguit una gran fornada de jugadors en els últims anys. Un club jove a l’elit que aposta pels joves, amb el seu tècnic com a màxim exponent d’aquesta joventut.

Les dades
28
anys i 203 dies.
És l’edat amb què Nagelsmann es va convertir en l’entrenador fix més jove de la història de la Bundesliga.
3.200
habitants
té el districte de la localitat de Sinsheim on juga el Hoffenheim, que s’ha posat al mapa gràcies al seu equip de futbol. Un conjunt al qual Nagelsmann ha portat a Europa per primera vegada en la seva història.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)