Internacional

El torneig que ve

Futbol internacional. La UEFA va anunciar com es repartiran les divisions de la Nations League, la nova competició de seleccions que ha creat per substituir els partits amistosos

La UEFA posarà en marxa a partir del setembre de l’any que ve la seva nova competició, la UEFA Nations League, un torneig que està creat per rellevar els partits amistosos i que no substituirà en cap cas les fases de classificacions. Segons explica el màxim organisme del futbol europeu, l’ens havia detectat que els amistosos internacionals no eren prou competitius, despertaven poc interès en general, i amb la inclusió d’aquest nou torneig confien canviar aquesta dinàmica. I ara, la UEFA Nations League, que es va començar a cuinar el 2011 i es va aprovar el 2014, ja està a punt per donar el tret de sortida. De fet, ahir la UEFA va anunciar com es repartiran les divisions d’una competició força particular.

El format del torneig, en què participaran totes les seleccions adscrites a la UEFA, és de quatre lligues, quatre divisions (A, B, C i D), que estan compostes per nivells, de major a menor. Això és el que va oficialitzar ahir l’ens europeu, que es va basar en el seu rànquing de coeficients de federacions internacionals per fer les divisions. Aquestes lligues es dividiran en grups de tres o quatre equips cadascun, que competiran per quedar primers en el seu grup jugant partits a casa i a domicili amb els seus contrincants –seran quatre jornades en els grups de tres i sis en els de quatre–, entre el setembre i el novembre del 2018. El sorteig dels grups i el calendari tindrà lloc el proper 24 de gener.

Oportunitat per a l’Eurocopa

La UEFA Nations Cup no serà una competició estèril, ja que quedar campió de grup donarà als conjunts una altra oportunitat de classificar-se per a l’Eurocopa del 2020. Com que és un europeu amb diverses seus –fins a tretze federacions seran amfitriones–, no hi haurà cap selecció classificada de manera automàtica i, per tant, tots els combinats hauran de lluitar per un dels 24 llocs que hi haurà en joc per ser en el gran torneig continental. En la fase de classificació per a la gran cita, que començarà el març del 2019 i tindrà el mateix funcionament de sempre, es classificaran 20 seleccions –les dues primeres dels deu grups que hi haurà– i les quatre places restants sortiran d’un play-off en què entraran en escena els campions dels grups de la UEFA Nations League.

D’aquesta manera, al març del 2020 es rescataran aquests campions de grup de la UEFA Nations League –que seran 16 perquè cada divisió tindrà quatre grups– i disputaran una eliminatòria de la qual sortiran els últims quatre equips participants per a l’Eurocopa. Cada lliga tindrà la seva pròpia ruta en aquest play-off; per tant, es classificarà un combinat de cada divisió. Això significa que almenys una selecció de la lliga D, la que formen els equips amb menys coeficient que ho tenien gairebé impossible per classificar-se per a un gran esdeveniment, té ara garantida segur la participació en l’Eurocopa del 2020.

D’altra banda, si una selecció campiona de grup ja s’ha assegurat la presència en l’europeu en la fase de classificació, el seu lloc en el play-off l’ocuparà el segon millor classificat de la seva lliga.

La lliga A i els descensos

La lliga A serà la divisió més potent i es dividirà en quatre grups de tres equips. És l’única divisió en què els campions de grup disputaran una fase final (semifinals i final) que determinarà qui és el campió de la UEFA Nations League. Aquesta fase final, que no té res a veure amb el play-off, es disputarà el juny del 2019 en un dels països participants com a seu.

Un altre punt de la UEFA Nations League és que també hi haurà ascensos i descensos. Els primers de grup, a més de guanyar-se el dret de participar en el play-off, pujaran de categoria i s’enrolaran, de cara a la propera edició de la competició, que serà el 2020, en la divisió que tenen per dalt, mentre que els últims de cada grup baixaran a la lliga que tenen per sota.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)