Més futbol

El sidral de la samarreta

Mundial de Rússia 2018. Arran de la polèmica suscitada pel nou disseny de la samarreta de la selecció espanyola, la federació decideix suspendre l’acte de presentació de la indumentària

La samarreta republicana de la selecció espanyola segueix aixecant polseguera. Des que dilluns va transcendir el nou disseny de la indumentària amb què el combinat estatal ha de jugar el mundial de Rússia, el tema ha estat el centre de la polèmica, arran de la reacció de diversos seguidors que han expressat el seu rebuig a la nova samarreta per la connotació política que li han atribuït, i ha ocupat la primera plana en els mitjans estatals. La causa és la franja de rombes blaus sobre el vermell de la samarreta, que acompanyats del groc, crea un efecte morat que recorda la bandera de la Segona República Espanyola. “És blau petroli. De prop no té res de lila ni de morat”, s’ha cansat de repetir Juan Luis Larrea, el president en funcions de la federació espanyola (FEF), intentant apaivagar l’enrenou.

Tot i això, el volum del soroll generat pel nou disseny de la samarreta ha estat tan alt que des de la federació van decidir suspendre l’acte de presentació que s’havia de fer ahir. Estava previst un esdeveniment d’alta volada, espectacular. Una de les idees era que un helicòpter aterrés sobre un dels camps de la ciutat esportiva de Las Rozas, i que en baixessin una sèrie de futbolistes de la selecció espanyola amb el nou equipament, però al final la posada en escena de la samarreta va ser en família: fotografia ràpida de la plantilla de bon matí i entrenament. Res d’especial. “Es farà en privat. Hauria estat la pera fer-la amb el rebombori que s’ha muntat. Les dues parts –Adidas i FEF– ho hem acordat així”, havia avançat Larrea en una entrevista a la Cadena Ser, justificant el perquè de la cancel·lació de l’acte.

El president de la FEF, a més, va afirmar que no té notícies del govern estatal sobre l’assumpte i que ningú s’hi ha posat en contacte. Polítics com Pablo Iglesias (Podemos) i Alberto Garzón (Izquierda Unida) havien celebrat el nou disseny. “No he parlat amb ningú del govern, però estic segur que la polseguera que ha aixecat no ha agradat”, va assegurar Larrea. En aquest sentit, el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, es va limitar a dir que “en el passat la selecció ha tingut samarretes més maques”, i el president del consell superior d’esports (CSD), José Ramón Lete, va intentar treure importància a la situació: “La veritat és que és blau, i em quedo amb una cosa que vaig sentir dir a una catedràtica d’oftalmologia: és una il·lusió òptica”, va indicar.

La versió d’Adidas

La marca alemanya, responsable de la confecció del disseny, va asseverar, en un comunicat conjunt amb la FEF, que la samarreta “està fora de qualsevol connotació política”. Adidas va manifestar que per aquest mundial ha produït col·leccions icòniques per a les seleccions a les quals patrocina, que la d’Espanya és un homenatge a la indumentària que va lluir en la copa del món de 1994 als Estats Units i que, per exemple, la d’Alemanya, l’actual campió, rememora la del 1990, en què també van aixecar el títol a Itàlia. Per la seva part, també va dir-hi la seva el tècnic de l’equip, Julen Lopetegui: “S’ha de fer un esforç de sensatesa i de raciocini. No pot ser un problema, la interpretació d’un color”, va explicar el preparador guipuscoà. “Crec que hi ha problemes molt més importants en aquest país”, va afegir.

Enmig de la controvèrsia, de l’embolic i del sidral que s’ha generat, la samarreta veurà la llum aquest dissabte, en el partit que el combinat estatal disputarà a La Rosaleda contra Costa Rica.

LES FRASES

Hauria estat la pera fer l’acte de presentació amb el rebombori que s’ha muntat
Juan Luis Larrea
President de la feF
Hi ha problemes més importants en aquest país que la interpretació d’un color
Julen Lopetegui
TÈCNIC DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA
En el passat la selecció espanyola ha tingut samarretes més maques
Íñigo Méndez de Vigo
ministre d’Educació, Cultura i Esport
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)