Internacional

El mapa està complet

El conjunt andí tornarà a una copa del món després de 36 anys d’absència en imposar-se a Nova Zelanda en la repesca

Moscou repartirà sort a les seleccions mundialistes el dia 1 de desembre

Rússia 2018 ja té noms i cognoms. Faltava un equip per completar el mapa, per tancar el cercle, i el Perú va complir amb les previsions imposant-se a Nova Zelanda a Lima (2-0) en la tornada de la repesca intercontinental i confirmant el seu retorn a la copa del món després de 36 anys d’espera. Jefferson Farfan i Christian Ramos van ser els artífex d’una victòria que representa una fita històrica, en què ha tingut molt a veure l’entrenador del conjunt andí, Ricardo Gareca, un home que va agafar les regnes d’un deprimit combinat sud-americà el 2015 i l’ha acabat convertint en mundialista. “Crec totalment en el potencial del futbolista peruà. Som una selecció que està per creure i tenir els peus a terra”, va assegurar el preparador després d’assolir una classificació que ha fet realitat un somni que els peruans perseguien des de feia dècades. I és que la dimensió de la gesta del conjunt blanquirrojo és tal, que el Ministeri de Treball peruà va declarar festiu el dia d’ahir a tot el país per celebrar-ho.

El Perú, doncs, que disputarà la seva cinquena copa del món, estarà en el sorteig que tindrà lloc el dia 1 de desembre a Moscou, al palau del Kremlin. Per a la formació dels grups, hi ha quatre bombos, dels quals el primer està format pels caps de sèrie, que encapçalaran cadascun dels vuit grups que hi haurà en la primera fase de la competició. El criteri per establir aquest bombo número 1 és el rànquing FIFA; les set primeres seleccions en la classificació que efectua el màxim organisme del futbol mundial, més l’amfitrió, Rússia, són les que el composen. El rànquing FIFA valora els resultats que els combinats han aconseguit en els últims quatre anys en els enfrontaments que han disputat, mitjançant una fórmula en què es té en compte el potencial del rival –el seu rànquing FIFA– i la importància del partit –si es tracta d’un amistós, d’un de fase de classificació o d’un corresponent a una competició–. Pot ser determinant, ja que hi ha combinats del nivell d’Espanya i Anglaterra, que per no ocupar els llocs capdavanters d’aquesta classificació estaran en el bombo dos i no seran caps de sèrie.

L’altre condicionant existent en el sorteig és que no hi podrà haver dos equips de la mateixa confederació en un grup, amb l’excepció dels equips que pertanyen a la UEFA, perquè és la confederació amb més representants. En el cas de les seleccions europees, n’hi podrà haver un màxim de dos per grup.

CONDICIONANT

No hi haurà equips de la mateixa confederació als grups, excepte de la UEFA, que n’hi podrà haver dos

Absències destacables en la cita

Diversos combinats amb tradició en els mundials es perdran la competició de Rússia per no haver superat la fase de classificació. El cas més sonat és el d’Itàlia, que no serà en una copa del món després de seixanta anys. Tampoc el jugarà Holanda, subcampiona el 2010 i tercera el 2014, immersa en una crisi profunda. El combinat oranje encadena la segona gran cita de seleccions sense participar, després de perdre’s també l’Eurocopa de fa dos anys. Altres absents són campions continentals com Xile (copa d’Amèrica 2015 i 2016), els Estats Units (copa Oro 2017), Nova Zelanda (copa de les nacions d’Oceania 2016) i el Camerun (copa d’Àfrica 2017). La baixa dels lleons indomables no és la única sensible en el continent africà: la Costa d’Ivori, Algèria i Ghana també s’ho miraran des de casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)