Internacional

El protagonista

Mohamed Salah

El nou faraó d’Egipte

Heroi nacional després de guiar el seu país a un mundial 28 anys després, Mohamed Salah està completant una temporada per emmarcar al Liverpool

“Quan va anar al Chelsea era un nen. Ara és un home. Físicament és un jugador «top»”, diu Klopp

País dominador al llarg de la història al continent africà, Egipte ha tornat al primer pla del futbol mundial per la porta gran. Immers en un sotrac que no semblava tenir fi des de la revolució blanca que el país va viure el 2011 –des d’aleshores ni tan sols va ser capaç d’obtenir el bitllet per a la copa d’Àfrica entre el 2012 i el 2015–, l’alegria estava més que justificada pels carrers d’Alexandria, un cop els faraons van assolir la classificació per al mundial de Rússia. Una fita històrica que va permetre encimbellar la figura d’un Mohamed Salah que no oblidarà mai aquest 2017.

Autor del doblet que va permetre a Egipte segellar 28 anys després la seva tercera participació en una cita mundialista, Salah s’ha convertit en quelcom més que un heroi nacional per a aquesta regió nord-africana. “Salah és l’home clau de la nostra classificació per a la copa del món. Quan vam disputar el mundial el 1990, l’èxit va ser més del col·lectiu; en aquesta ocasió, Salah s’ha erigit clarament en el líder de tot l’equip”, afirmava a la BBC Hazem Emam, exinternacional egipci i campió de la copa d’Àfrica el 98.

Nascut a Nagrig, un petit poble rural de Gharbiya, Mohamed Salah encapçala les darreres setmanes les portades dels principals diaris d’Egipte però també d’Anglaterra, on està completant la seva millor temporada com a professional vestint la samarreta del Liverpool.

Sota l’esquema de Klopp, l’atacant egipci ha trobat a Anfield el seu hàbitat natural, on ha pogut fer emergir les seves millors virtuts. Amb un model de joc en què les ràpides transicions són sant i senya dels reds, Salah ha exhibit velocitat, desequilibri i gol en un primer tram de curs per emmarcar, deixant enrere els dubtes que va originar l’elevat cost del seu traspàs (43 milions), el reforç més car de la història del Liverpool.

Autor de nou dianes en dotze jornades –14 entre totes les competicions– i màxim golejador de la Premier davant d’homes de la talla d’Agüero, Kane, Morata i Gabriel Jesús, Salah ha signat el millor inici golejador d’un futbolista del Liverpool, superant un registre fins ara a mans de l’incombustible Robbie Fowler. “Si manté aquest ritme, acabarà la temporada amb 70 gols, cosa que no sembla gaire realista. En tot cas, no crec que hagi tornat a la Premier buscant revenja, com per dir «ara us ensenyaré qui és el vertader Mo Salah». Segur que vol demostrar que és millor que aleshores, però això ja se sabia”, expressava Klopp.

Un capítol amarg per a Salah, quan després de brillar al Basilea va posar rumb al Chelsea, rival del Liverpool aquesta tarda a Anfield (18.30 hores) i d’on va sortir per la porta del darrere rumb a Itàlia després de no entrar en els plans de José Mourinho. “Era un nen quan va anar al Chelsea. Tenia menys múscul, menys físic... Ara és un home. Físicament és un futbolista top”, reconeixia el preparador alemany respecte a la magnitud d’un futbolista que amb tan sols tres mesos de competició ja acumula més dianes que els màxims golejadors del Liverpool en els darrers quatre cursos.

14
Gols
suma Salah, millor registre dels màxims realitzadors del Liverpool en els darrers quatre anys.
25
Anys
té l’egipci, que ha vestit la samarreta de cinc equips del vell continent.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)