1a divisió

JAVIER IRURETA

ENTRENADOR DE FUTBOL

“Diego Costa i Griezmann faran un duet molt bo”

El preparador fa balanç de la primera meitat de la lliga: “El Barça és qui està donant més senyals de ser campió, però encara queden partits”

“Tots els equips tenen marge per salvar-se. En aquestes situacions s’han de tenir nervis d’acer”

El Girona ha estat una grata sorpresa per a mi. És un equip amb segell propi. S’ha de veure com li va la segona volta”

Javier Irureta (Irun, Guipúscoa, 1 d’abril del 1948) ja no entrena. Exfutbolista de l’Irun, l’Atlético i l’Athletic, va fer carrera com a tècnic dirigint equips durant 25 anys i actualment són diversos els preparadors de primera als quals ha entrenat. José Luis Mendilibar, Quique Setién i Ernesto Valverde en són alguns exemples. “M’alegraria que Valverde guanyés perquè és molt bon noi, és molt maco i ha fet un pas important anant al Barça”, reconeix. Amb L’Esportiu, Irureta, que continua mirant molt de futbol, passa revista de la primera meitat de la lliga disputada.

De moment, estem veient un líder força sòlid: el Barça de Valverde.
És l’equip que s’ha mostrat més complet i regular. El Barça ha estat molt fiable, ha anat superant tots els partits, mantenint sempre una línia constant, no només en la lliga, també s’ha comportat molt bé en la copa i en la Champions League.
Què li sembla l’equip?
Valverde ha introduït algunes novetats i penso que han estat positives. Pel que fa als nous futbolistes, a Dembelé no l’hem pogut veure gaire per la lesió, però a Paulinho sí, i crec que ha estat un gran reforç. Hi havia dubtes quan el van fitxar, no sé per què ja que parlem d’un internacional del Brasil, i ha demostrat que és un futbolista important. Té moltes qualitats: té arribada, gol, treballa molt, és físic, té joc aeri, i al Barça li ha anat molt bé guanyar centímetres. Per mi el Barça ha fet una molt bona primera volta, una mostra és l’avantatge que té sobre la resta. Es diu que el futbol no és tan espectacular, però penso que està fent un bon futbol, esta marcant gols, no n’encaixa amb un Ter Stegen que està en un nivell molt bo i llavors hi ha Messi, Iniesta, Suárez, Rakitic, que són molt bons.
El Madrid, en canvi, té una trajectòria més irregular.
Ha protagonitzat partits en què ha tingut alts i baixos. També és veritat que ha tingut jugadors lesionats i s’ha ressentit una mica. Tot i això, el Madrid és un equip del qual no et pots fiar. Queden partits encara.
S’ha comentat que aquest estiu ha perdut potencial, però també és cert que han fitxat futbolistes de molt de talent...
Exacte. Tots els futbolistes del Madrid són molt bons. Els nous fitxatges són nois joves, que estaven sobresortint molt, tant Ceballos com Theo Hernández, com Marcos Llorente, i em sembla que són jugadors sobre els quals segur que en un futur el Madrid se sustentarà.
Llavors també hi ha l’Atlético, que també ha passat moments de dubtes.
Amb el seu estil, sota la direcció de Simeone està competint, com sempre. És un equip molt fiable, de molt de treball, molt de físic, i que no perd. L’Atlético ho està fent molt bé, amb la taca de la Champions, això sí, en què està eliminat, però per disputar la lliga és allà. Si el Barça ensopega, l’Atlético serà allà. Haurà de guanyar ell també, és clar, però vull dir que l’Atlético, el Barça i el Madrid són els tres grans de la lliga, cadascun amb el seu estil, les seves virtuts i diferències. El Barça és qui està donant més senyals de ser campió, però queda lliga i encara hi ha molt per dir.
A més, ara li venen reforços a l’equip ‘colchonero’.
Sí. No sabem si el Barça o el Madrid tindran alguna incorporació aquest mercat d’hivern, el que sí que sabem és que l’Atlético incorporarà Diego Costa i Vitolo, dos homes que a dalt treballaran i aportaran molt. Penso que Costa i Griezmann poden fer un duet molt bo.
I del València què me’n pot dir?
Crec que el nivell de la plantilla, més baix que el dels altres tres, no li arriba per competir pel campionat encara, però ho està fent molt bé, tot i que s’ha desinflat una mica aquestes últimes jornades. La feina que està fent Marcelino és molt destacable. L’equip valencianista ha canviat molts jugadors respecte al curs passat i Kondogbia, Guedes i companyia han aportat molt al gran canvi de l’equip, igual que també es nota la mà de l’entrenador, evidentment.
Qui és la revelació del campionat fins al moment?
Per mi, dos dels que acaben de pujar: el Girona i el Getafe. El Girona ha estat una grata sorpresa per a mi. És un equip amb segell propi, que juga fidel a un sistema, a un estil, amb els tres centrals, i amb futbolistes que han rendit amb molta sobrietat. Ha estat una novetat molt agradable. Ara, s’ha de veure com li va la segona volta, ja que aquests tipus d’equips, generalment, acostumen a baixar. Pel que fa al Getafe també està treballant bé. És un equip molt difícil de tractar, es fa molt difícil guanyar-lo. Té molts jugadors amb experiència, amb ofici i de nivell en totes les línies.
Parlem de la lluita pel descens.
Encara és molt aviat per assenyalar qui pot baixar. Queda més de mitja lliga i una petita ratxa pot treure qualsevol equip del pou. En aquestes situacions la confiança és molt important. Perds partits i es perd confiança des del punt de vista individual i amb el temps des del punt de vista de grup. Quan estàs en una situació en què durant una gran part de la campanya estàs en les últimes posicions lluitant per sortir cap amunt has de tenir, sobretot, el camp molt fred, s’han de tenir nervis d’acer. Quan estàs en una posició a la meitat de la taula no notes l’angoixa, però estar a baix serrant les dents per no descendir és duríssim, es pateix.
En aquests moments, l’últim és Las Palmas.
Ha tingut molts canvis i amb Paco Jémez hauran tingut quatre entrenadors en aquesta temporada. Això, una mica, confon les plantilles. És un equip que juga molt bé, que surt des de darrere, que elabora futbol, però els canvis i els mals resultats els han afectat molt. Ara per la segona volta amb Jémez ho intentaran i no sé si faran algun fitxatge. A l’Alavés, per exemple, el canvi de posar-hi Abelardo li ha funcionat i amb tres victòries seguides comença a treure el cap. En aquesta lliga, penso que tots els equips que estan en la lluita tenen marge per salvar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)