Internacional

Champions League

El sostre del Besiktas

El club d’Istanbul, campió turc les dues últimes temporades, jugarà contra el Bayern la seva primera eliminatòria des de la fundació de la Champions el 1992

Dirigit per Senol Günes, va competir amb mà de ferro en la fase de grups, però arriba penalitzat per la venda de Cenk Tosun

Turquia busca un estatus enmig de tot i alhora del no-res. Frontera de civilitzacions, partit per dos continents, el gegant otomà viu encara lluny del focus, del dia a dia del futbol europeu, però empeny amb tota la força que pot per acostar-se a l’epicentre històric del joc, sense perdre de vista una globalitat de la qual podria ser protagonista geogràficament. Beneficiat per un sistema impositiu favorable i d’una calma aparent rere el controvertit projecte polític de Tayyip Erdogan, el país ja fa temps que és un reclam per a futbolistes de gran fama, que hi troben un graó a mig camí entre les grans lligues i retirs daurats a la Xina o als Emirats: Turquia garanteix salaris suculents, afavorits per les taxes d’impostos més baixes d’Europa, amb una competició raonablement exigent, en què el professional no perd ni la passió de la gent ni el caliu del futbol d’alta escola.

És així com el Besiktas ha aconseguit darrerament reclutar futbolistes de la jerarquia de Pepe, Gary Medel, Ricardo Quaresma o Ryan Babel i ha tornat a renéixer de les seves pròpies cendres, després que el club estigués a la vora del col·lapse ara fa un lustre. “Ningú es volia fer càrrec d’aquest club”, ha explicat a The Guardian Fikret Orman, president del Besiktas des del 2012, quan un deute de més de 250 milions d’euros amenaçava d’engolir una institució amb 110 anys d’història.

Avui, però, i després d’alguns anys de domini altern entre els veïns del Fenerbahçe i del Galatasaray, el Besiktas encarna la llum del futbol turc. Campió de les dues últimes lligues i posseïdor d’un estadi majestuós com el Vodafone Arena, estrenat durant l’any 2016 a la falda del Bòsfor, el club ha trobat una línia ascendent i amb ambició. Orman, de fet, ha manifestat el seu desig de convertir el club en “una marca global”, emmirallant-se en el Chelsea, i haver estat el primer club turc a disputar un partit amistós a la Xina –l’estiu passat contra el Schalke– és una osca més en el seu currículum.

Però tot i la seva salut evident en els últims anys, el Besiktas afronta ara un sostre robust i difícil de trencar. Mai abans, des de la constitució de la Champions League el 1992, no havia disputat uns vuitens de final i aspira a reunir-se amb els seus rivals del Galatasaray i el Fenerbahçe, que són els únics que poden explicar que han arribat als quarts. Mai un club turc ha anat més enllà en el format actual, amb la fita del Galatasaray, a les portes de la final el 1989 i la millor participació del Besiktas, l’any 1987, quan va ser atropellat pel Dinamo de Kíev de Valeri Lobanovski a quarts, ja més lluny en el record.

Encara més difícil

Ara dirigit per Senol Günes, seleccionador nacional en el recordat mundial del 2002, el Besiktas busca fortuna en una eliminatòria que fa pujada, contra el Bayern, però després d’haver demostrat durant la fase de grups que és un equip força equilibrat, entre l’experiència de Pepe i la il·lusió de futbolistes emergents com Oguzhan Özyakup i Anderson Talsica, entre el desequilibri de Quaresma o Babel i la disciplina tàctica del canadenc Atiba Hutchinson. Després d’haver sotmès amb mà de ferro rivals com el Mònaco, el Porto i el Leipzig, l’equip afronta ara el repte d’haver de doblar l’aposta penalitzat durant el mercat d’hivern per la venda del seu golejador Cenk Tosun a l’Everton. I tot i haver-li “obert la porta” a un possible retorn poques setmanes després, ja que Tosun no està tenint participació en la Premier, el Besiktas haurà d’omplir el buit que ha deixat el batallador davanter amb Negredo i Vágner Love, incorporat de l’Alanyaspor.

“El Bayern podria alinear dos equips, sempre que jugues contra equips d’aquesta magnitud són favorits, però estem orgullosos d’afrontar reptes d’aquesta proporció. Ho disfrutarem, intentarem pressionar alt i marcar lluny d’Istanbul”, exclamava ahir Senol Günes, que ja va ensenyar a somiar el futbol turc a principis de segle, en el mundial de Corea i el Japó, i que ara ho intentarà amb el Besiktas.

El club renuncia a la seva afició
El Besiktas va demanar als seus aficionats que no viatgessin a Munic per por de possibles aldarulls que, sumats als de la temporada passada a Lió, podrien comportar una severa sanció de la UEFA. El club d’Istanbul, de fet, ha renunciat a les 3.800 localitats que li reservava el Bayern i la presència de turcs a l’Allianz hauria de quedar força limitada, tot i que a Alemanya hi viu la colònia més gran fora del país otomà.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)