Internacional

La transformació

Seleccions. Nicolás Otamendi, un puntal per a Sampaoli a l’Argentina, ha canviat sota les ordres de Guardiola al City per convertir-se en un central determinant també amb la pilota

Nicolás Otamendi ha mutat. El futbolista de 30 anys ha canviat la seva versió, l’ha millorat, per convertir-se en un dels centrals més complets del planeta. Sorgit del Vélez Sarsfield, al seu Buenos Aires natal, va exhibir condicions al Porto, l’Atlético Mineiro i el València, abans de recalar al Manchester City fa dos anys i mig, com un dels grans defenses del moment. A l’Etihad va aterrar un central aguerrit, d’aquells que marquen bé, sempre estan ben col·locats i van al tall, poderosos per dalt i molt agressius, un central que, a tot aquest compendi de virtuts, ha sumat la sortida de pilota, un registre que no dominava, ni de bon tros.

Sota les ordres de Pep Guardiola, doncs, Otamendi s’ha arrodonit com a central. En un equip com el City del tècnic català, en què la pilota és protagonista i es comença a jugar des del darrere, l’aportació dels centrals en l’inici del joc és primordial, i l’argentí s’ha consolidat com una peça important en aquesta faceta. “Penso que on he millorat més és en la construcció, a ser capaç de trobar els espais correctes i fer la passada idònia”, explica Otamendi. De fet, en aquesta edició de la Premier League és un dels centrals amb millor percentatge de passades bones (92%). “Ara mateix llegeix les situacions i veu els espais on ha de passar la pilota de manera sensacional. Sap què ha de fer amb la pilota, com ha d’actuar quan el rival et salta i quan no. Estic impressionat. Són molts mesos treballant junts, entrenant, xerrant”, li reconeix Guardiola, una figura clau en la transformació del jugador. “Des del primer dia que treballes amb ell aprens molt, fins i tot estant a casa aprens. Cada moviment, com t’has de situar, com reps la pilota..., tota aquesta informació és al teu cervell i és molt important per a cada jugador”, assevera Otamendi, totalment adaptat a l’estil que proposa el preparador de Santpedor. “Ara tinc un rol important en l’equip perquè els centrals hem de generar amb la pilota i fer funcionar l’equip”, explica el defensa, que va renovar el gener passat amb els citizens fins al 2022.

Ota s’ha convertit en un futbolista capital per a Guardiola, que recentment el va qualificar de “superman”. “Sense ell no seria possible ser on som. Tothom parla de Sterling, de De Bruyne, de Silva, d’Agüero..., que ho mereixen, però si hagués d’assenyalar un jugador que mereix respecte per tot el que hem fet fins ara és Nico”, va manifestar l’entrenador. “És un paio que fins i tot amb mal al turmell, al genoll o a l’esquena sempre lluita. És un dels competidors més grans que he vist a la meva vida”, va sentenciar Guardiola, sobre un dels seus futbolistes favorits del seu equip.

El central també està consolidat en la selecció, amb l’Argentina, on és un puntal per a Jorge Sampaoli.“L’arribada de Pep al City, pel seu estil i per la seva forma, ha potenciat virtuts que Otamendi no tenia tan desenvolupades. A nosaltres ens ha donat la possibilitat de tenir un altre jugador top en una altra línia del camp”, va dir la setmana passada el seleccionador de l’albiceleste.

On he millorat més és en la construcció, a ser capaç de trobar els espais correctes i fer la passada idònia
Nicolás Otamendi
CENTRAL DEL MANCHESTER CITY I DE LA SELECCIÓ ARGENTINA
L’arribada de Pep al City ha potenciat virtuts que no tenia desenvolupades. És un jugador «top»
Jorge Sampaoli
TÈCNIC DE LA SELECCIÓ ARGENTINA
Ara mateix llegeix les situacions i veu els espais on ha de passar la pilota, sap què ha de fer-ne
Pep Guardiola
Tècnic del manchester city

Jérôme Boateng, un cas similar

Otamendi no és el primer central al qual Guardiola ha fet fer un salt de qualitat. Al Bayern, també va fer-ho amb Jérôme Boateng, a qui també va aconseguir completar convertint-lo en un central amb molt bona sortida de pilota. “Per mi, tàcticament, és el millor”, ha dit en més d’una ocasió Boateng referint-se a l’entrenador català, que va dirigir-lo al club bavarès durant tres temporades (2013/14, 2014/15 i 2015/16).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)