1a divisió

Unitat contra revolució

Eleccions a la FEF. Juan Luis Larrea i Luis Rubiales afronten avui uns comicis històrics que posaran fi a quasi tres dècades de presidència de Villar

Superat un llarg i convuls període d’incertesa, la cursa electoral per a la presidència de la Federació Espanyola de Futbol arribarà avui –si no es produeix un nou gir de guió– a la fi. Així, gairebé tres dècades després, l’ens federatiu celebrarà uns comicis històrics en què se sabrà finalment el nom del nou president –s’hi presenten Juan Luis Larrea i Luis Rubiales– i successor d’Ángel María Villar.

Immersa en una situació d’absoluta anormalitat, la FEF ha viscut en els darrers mesos tot tipus de situacions i obstacles que han anat allargant unes eleccions tan urgents com necessàries, especialment després del terratrèmol que va suposar l’operació Soule, el 18 de juliol de l’any passat.

Una trama que va sacsejar els fonaments de l’ens federatiu després que la Guàrdia Civil detingués Villar, el seu fill Gorka i l’aleshores vicepresident, Juan Padrón, acusats d’administració deslleial, apropiació indeguda i estafa, falsedat documental i corrupció entre particulars. Enviats tots tres a la garjola –Villar i Gorka van sortir-ne pocs dies després d’abonar la fiança imposada pel jutge–, l’anunci per part del Consell Superior d’Esports (CSD) de suspendre del càrrec el dirigent basc va obrir la porta a una nova etapa a l’organisme federatiu, que ha viscut altres tipus d’incidents abans d’arribar a les eleccions d’avui: impugnació d’uns resultats, presidents de federacions territorials enxampats en converses telefòniques compromeses, la intervenció del Consell d’Estat i de la mateixa UEFA i FIFA.

Larrea, l’opció continuista

El mateix dia que el CSD decidia destituir Villar, la junta directiva de la FEF designava l’home de més antiguitat a la junta directiva, Juan Luis Larrea, com a president en funcions. Amb una llarga experiència a l’ens federatiu, Larrea va ser un dels homes forts de Villar durant els 29 anys en què el dirigent basc va ocupar el càrrec de president i simbolitza la línia continuista afí a Villar. Des del càrrec de tresorer en la FEF, ha pres determinades decisions polèmiques en aquests darrers deu mesos, com ara incorporar La Lliga a la junta directiva d’aquest organisme. Així, la institució presidida per Javier Tebas és un dels seus principals avaladors.

Rubiales, la renovació total

Amb anys de bagatge com a futbolista i ferm defensor dels drets laborals dels futbolistes –lideratge que el portaria a ocupar la presidència de l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE)–, la candidatura de Luis Rubiales suposa una renovació de dalt a baix pel que fa a les estructures de l’ens federatiu actual. Amb ell al capdavant, l’AFE va convocar el 2011 la primera vaga de jugadors de primera i segona divisió en quasi tres dècades. Una acció que acabaria trencant les ja per si mateixes delicades relacions entre el mateix Rubiales i Tebas, ara ferm defensor de Larrea. La reconstrucció del futbol espanyol comença avui.

LA DADA

29
anys
ha ocupat Ángel María Villar la presidència de la Federació Espanyola de Futbol

INTERESSOS

Larrea, home afí a Villar, té el suport de Tebas, contrari a la candidatura de Rubiales
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)