Internacional

CLAUDE LE ROY

SELECCIONADOR DE TOGO

“La clau és immergir-se en la cultura i el país, no el color de la pell”

Actualment a Togo, el francès ha dirigit les seleccions del Camerun, Senegal, RD Congo i el Congo

Poques persones al planeta coneixen el futbol africà com Claude Le Roy (Bois-Normand-près-Lyre, França, 1948), que va aterrar al Camerun l’any 1985 per fer-se càrrec de la selecció estatal i des d’aleshores s’hi ha passat mitja vida instal·lat.

Per què costa veure entrenadors africans?
L’únic que puc dir en aquest sentit és que tots els assistents que he tingut en territori africà han acabat tenint l’oportunitat de ser primers entrenadors de l’equip nacional. Al Camerun, al Senegal, al Congo... El color de la pell no crec que sigui essencial, el que compta és la qualitat de la persona, del tècnic. Jo per exemple he viscut més anys a l’Àfrica que Aliou Cissé, que va fer tota la carrera a Europa i va obtenir el diploma a França abans de tornar al Senegal i agafar la selecció sub-23, amb la qual ha fet una gran feina.
Però les federacions tendeixen a apostar per seleccionadors de fora.
L’error de les federacions no crec que sigui apostar per entrenadors europeus, sinó que moltes vegades els permeten passar tres o quatre dies al país cada més i la resta viure-ho des de la distància. Si entrenes a l’Àfrica, vius a l’Àfrica. Només així pots amarar-te de la història, de la cultura, i estar pendent del que està passant en la formació de joves. Això és fonamental.
Però en el coneixement del terreny, el tècnic africà té avantatge.
O no. És important no confondre l’entrenador que ha nascut i crescut a l’Àfrica, i el que ha marxat a Europa a criar-se o fer-hi carrera i després torna. Cada cas és molt especial i aquí només compta la qualitat de la persona i la seva implicació.
A aquests entrenadors que són nascuts i criats a l’Àfrica, els és més difícil formar-se?
No és fàcil. Quan jo vaig estar al Senegal o al Camerun a finals dels vuitanta i principis dels noranta, vam impulsar diplomes per als entrenadors, però des d’aleshores s’ha treballat poc en aquest sentit. Si l’Àfrica vol potenciar els tècnics, ha d’intentar crear una estructura de formació que ara mateix no és suficient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)