Internacional

Pacte de no-agressió

Frau fiscal. Hisenda accepta l’acord entre Ronaldo, la fiscalia i l’advocacia de l’Estat pel qual el portuguès haurà de pagar 19 milions d’euros i serà condemnat a dos anys de presó que evitarà en declarar-se culpable

Cristiano Ronaldo haurà de tornar tard o d’hora a Madrid. No per vestir-se de curt i disputar un partit, sinó per asseure’s novament al banc dels acusats. Perseguit per la justícia espanyola des que ara fa poc més d’un any la fiscalia l’acusés de crear una estructura societària per defraudar a Hisenda 14,7 milions d’euros, el futbolista portuguès ha acabat rendint-se davant l’evidència. Així, l’Agència Tributària espanyola, que inicialment havia rebutjat una primera proposta formal de Ronaldo per la qual acceptava per primer cop el pagament dels 14 milions d’euros que se li reclamaven, va ratificar ahir l’acord de conformitat tancat ara fa poc més d’un mes entre la defensa del portuguès, la fiscalia i l’advocacia de l’Estat, pel qual l’astre de Madeira haurà d’acceptar els quatre delictes fiscals que se l’imputen per la tributació dels seus drets d’imatge, a banda de fer front a una multa de quasi 19 milions d’euros –entre quota defraudada, interessos i multes– i a una condemna de dos anys de presó que no comporta l’ingrés en no tenir antecedents previs.

La decisió, que arriba amb un cert retard a causa del relleu que hi ha hagut amb l’arribada del nou govern estatal i, per tant, també en la direcció general de l’Agència Tributària, conclou així que Ronaldo va cometre quatre delictes fiscals entre el 2011 i el 2014, dels quals dos –2012 i 2013– són agreujats. Acollint-se a la llei Beckham, que permet als estrangers tributar com a no-residents, Ronaldo va reduir al màxim els diners a pagar a Hisenda pels seus drets d’imatge. En concret, l’ara jugador de la Juve tan sols va pagar 5,7 milions d’euros dels gairebé 140 que va ingressar per patrocinis en el període comprès entre el 2011 i el 2014. D’acord amb aquestes xifres, Hisenda considera que Ronaldo va cometre un delicte, mentre que la defensa del futbolista va al·legar en aquell moment que va aprofitar-se de la llei fiscal vigent i que, a més, la majoria dels ingressos van ser guanyats fora del territori espanyol.

La fiscalia, intransigent

Signada la pau entre Ronaldo i Hisenda, encara hi ha una discrepància de criteri força rellevant a tenir en compte pel que fa a la substitució de la condemna penal per una multa. En aquest sentit, l’Agència Tributària es mostra reticent a realitzar aquest canvi, a diferència de la mateixa fiscalia i la defensa de Ronaldo, que en altres condemnes de conformitat ja va tenir èxit com en el cas de Falcao.

Una modificació que, en cas de no produir-se, provocaria que el jugador portuguès tingués antecedents penals en el seu expedient i que, per tant, no pogués reincidir durant aquests dos anys si no vol veure’s obligat a entrar a la garjola. La decisió, en tot cas, es prendrà en la visteta en què Ronaldo haurà de ratificar l’acord pactat al jutjat d’instrucció número 4 de Pozuelo de Alarcón (Madrid), on l’internacional portuguès ja va declarar fa un any com a investigat a l’inici del cas

Una decisió polèmica

L’acord entre la fiscalia, Hisenda i Cristiano Ronaldo no ha agradat especialment dins d’aquest organisme. Així, els tècnics del ministeri de l’Agència Tributària (Gestha) van criticar l’entesa entre les parts, lamentant tanmateix que els assessors de l’exjugador del Madrid quedin exempts de responsabilitats penals quan podrien haver arribat a ser considerats cooperadors necessaris. En un comunicat emès poc després de l’anunci del pacte, Gestha veu “difícil de justificar” que l’esmentat acord rebaixi la quantitat defraudada dels 14,7 milions d’euros que quantificava Hisenda als actuals 5,7 milions d’euros. En aquest sentit, els tècnics sostenen que els assessors de Ronaldo “podrien arribar a ser considerats cooperadors necessaris en la comissió dels delictes fiscals, en ha ver ordit la trama evasora del davanter, motiu pel qual no haurien de quedar exempts de responsabilitats penals”.

Per tot això, Gestha recomana al nou govern estatal no modificar la llei general tributària per ampliar el termini de prescripció administrativa dels actuals quatre anys als deu, per equiparar-la així a la prescripció dels delictes fiscals agreujats, de manera que Hisenda pugui perseguir les evasions més sofisticades i complexes.

Hisenda també apunta cap a James

El mateix dia de l’anunci de l’acord entre Ronaldo i Hisenda, la mateixa Agència Tributària també va assenyalar James Rodríguez per frau fiscal. Segons informa El Mundo, l’internacional colombià va defraudar en declarar com a no-resident a l’Estat espanyol el 2014, any del seu fitxatge pel conjunt madridista procedent del Mònaco. Per aquest motiu, James haurà de fer front a una multa que, entre sancions i interessos, ascendirà a uns 11,6 milions d’euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)