1a divisió

Una adaptació forçosa

1a divisió. La tendència cada cop més inflacionista del mercat ha fet canviar el model de gestió de Florentino en els darrers anys, en què ha apostat per joves promeses per davant de figures de renom

Habituat a dispendis desorbitats durant bona part del seu mandat des que va aterrar a la presidència del Real Madrid, Florentino Pérez ha acabat rendint-se davant de l’evidència. “Sabem molt bé que l’escenari del futbol internacional s’ha transformat d’una forma vertiginosa i hem d’adaptar-nos a aquesta nova realitat i afrontar-la”, reconeixia dilluns passat el màxim mandatari del conjunt madridista amb motiu de la presentació del porter ucraïnès Andriy Lunin. Tot i disposar d’uns ingressos aproximats que voregen els 700 milions d’euros en l’últim exercici, ja fa alguns estius que a les oficines de Concha Espina tenen molt clar que no volen entrar en la dinàmica inflacionista que s’ha produït en les darreres finestres de mercat, amb el City, el PSG i el mateix Barça al capdavant de les operacions més importants.

De forma progressiva, doncs, l’entitat blanca ha passat d’un model de gestió enfocat al reclutament de figures contrastades de renom mundial –els anomenats galàctics– a una política basada més en la incorporació de joves futbolistes amb molta projecció (abans que alguns dels grans clubs del vell continent). Tot i que en alguns casos el traspàs realitzat per fitxar-los pugui ser alt –l’exemple més clar el trobem en els 90 milions d’euros, 45 cadascun, invertits pels brasilers Vinícius Jr. i Rodrygo en els dos darrers estius–, el club de Concha Espina veu aquestes apostes com a inversions per amortitzar que, en cas de tenir èxit, suposarien un negoci d’allò més rendible, perquè augmentaria exponencialment el seu valor de mercat. “A poc a poc anem edificant les bases del present i del futur del nostre equip. Volem incorporar aquest talent jove que marcarà el futur del futbol en els pròxims anys, gent que aspira al màxim. Després dels últims grans títols, volem continuar sent lleials a la forma d’entendre aquest esport que tants d’èxits ens ha donat i que ens ha permès també mantenir una estabilitat financera i una fortalesa econòmica importantíssimes en l’actual ecosistema futbolístic”, explica Florentino.

Una aposta ferma

Així, lluny dels milionaris fitxatges per incorporar galàctics –l’últim que va aterrar al Bernabéu va ser James Rodríguez, ara fa quatre anys, procedent del Mònaco a canvi de 80 milions d’euros–, la prioritat és adequar-se al projecte de futur que té al cap Florentino avançant-se a la recerca i captura pel que fa al descobriment de joves talents. Una fórmula que, vistos els resultats dels últims anys, no es pot negar que no li hagi donat rèdits, al president madridista. I és que, deixant de banda la incorporació de l’esmentat James i poc abans de Bale –fitxat per 100 milions el 2013–, el canvi de rumb del Madrid ha estat imparable. Així ho fa palesa la política de fitxatges duta a terme en l’últim lustre, en què el club ha portat a terme una inversió d’uns 330 milions d’euros per incorporar 22 futbolistes d’edats compreses entre els 16 i els 23 anys. L’aposta de Florentino per Julen Lopetegui, home dotat d’una gran experiència en la gestió de joves futbolistes de la casa des de la seva etapa al Castella i també al capdavant del combinat estatal sub-19 i sub-20, suposarà un impuls més en el protagonisme creixent de tots ells.

Rèdit productiu

Amb una mitjana d’edat que no supera els 20 anys en relació amb els reforços dels dos darrers cursos, la nova filosofia instaurada a la casa blanca ha permès al conjunt blanc ingressar una quantitat gens menyspreable pel que fa a les últimes vendes. En total, 176 milions d’euros en els últims dos estius, la majoria dels quals per un total de quatre futbolistes: Morata (80 milions del Chelsea), Danilo (30 milions del City), Jesé (25 milions del PSG) i el cedit James (13 milions del Bayern per dos anys de préstec amb una opció de compra de 42 milions). Sense pressions i amb la confiança i la seguretat que donen els èxits sense pal·liatius assolits en aquests últims anys, el Madrid comença a consolidar un projecte de futur cada cop més present. Malgrat tot, amb Florentino tot és possible i no s’ha de descartar algun reforç de categoria.

LA DADA

4
anys
des de l’arribada de James Rodríguez, l’última gran operació per una figura contrastada
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)