Internacional

Una bretxa irreversible

La Ligue 1 aixeca demà el seu teló amb el nou PSG de Thomas Tuchel amb tot de cara per continuar retallant distàncies en el palmarès històric

Conscient que no pot competir contra el gegant de la capital, el conjunt del principat continua venent els seus millors actius mentre que el Lió i el Marsella aposten per la continuïtat

Va tenir un instant de decepció, però no va moure una sola pestanya. “Guanyar la Champions és un procés lent, l’únic que em passa pel cap és trobar maneres per millorar aquest equip”, va proclamar el xeic Nasser Al-Khelaïfi amb l’eliminació a mans del Madrid en la Champions encara roent, en una actitud que ha reivindicat recentment: “No marxaré sense una copa d’Europa.” L’orelluda és ja una qüestió personal del mandatari qatarià. I mentrestant, mentre busca la recepta de la immortalitat, el seu PSG continua generant una bretxa pràcticament insostenible per als seus competidors locals, sotmetent el futbol francès a una tirania que mai abans havia imaginat. I és que des de l’arribada dels petrodòlars, el conjunt parisenc ha estat capaç de girar la història com un mitjó, amb cinc títols de lliga que han eixugat un palmarès que parlava de París com una ciutat secundària futbolísticament. Ara, però, des de la Torre Eiffel ja s’albira el Saint-Étienne, que amb deu títols presumeix encara de ser el gran governant del futbol francès. Ara, però, ja ho diu amb veu baixa. Com el Nantes, el Mònaco i el Marsella, que ja veuen com el PSG els trepitja els talons després d’haver enxampat l’Olympique de Lió la temporada passada amb la seva setena lliga.

La Ligue 1 aixecarà novament el teló demà amb la sensació que viu instal·lada en una tendència irreversible. Mentre que el gegant de la capital no s’aparta del seu camí, els seus competidors conviuen amb la sobrietat d’un dia a dia sense excessos. I encara que no suma grans noms a la seva nòmina, més enllà de Gianluigi Buffon, arribat a cost zero, Al Khelaïfi continua donant-li voltes a la poció de l’èxit. Insubornable en el mercat, capaç de gestionar amb normalitat l’intent del Madrid de flirtejar amb Mbappé i Neymar o de mostrar-se inflexible amb Rabiot tot i que la situació contractual no l’afavoreix, el mandatari qatarià intentarà donar-li una nova perspectiva al seu PSG amb l’arribada d’un entrenador amb vocació d’autor com és Thomas Tuchel, que després d’un any sabàtic, s’asseu a la banqueta del Parc dels Prínceps amb una idea clara, per molt que des de la planta noble del club ressoni una sola idea: guanyar la Champions. “El que intentarem és jugar bé i que la gent es diverteixi”, va afirmar l’alemany abans d’arrencar un somriure el dia de la seva presentació. I amb aquest propòsit, l’alumne avantatjat de Jürgen Klopp ja ha començat a planificar canvis en la base d’un equip que durant la pretemporada ja s’ha vist jugant un sistema particular, el 3-4-3, i en el qual joves com Nsoki, Dagba, Moussa Diaby o Thimoty Weah han reivindicat la bona salut del futbol base parisenc. Amb tots ells i encara sense Cavani ni Mbappé, el PSG ja va exhibir múscul atropellant en la supercopa un Mònaco que ha estat el seu principal oponent en les últimes temporades, però que es continua descapitalitzant, aquest estiu amb les vendes de Lemar i Fabinho, acceptant una filosofia de la qual el seu entrenador, Leonardo Jardim, n’és partícep: “El club entén que aquest és el camí i jo ho accepto”, assegurava el tècnic, que com a mínim ha estat recompensat amb l’arribada d’Aleksandar Golovin, estrella de la selecció russa al mundial, per condimentar un equip sempre amb sang jove.

Zubi té central

Alguna cosa es mou a les profunditats de Marsella i, encara que lluny de les possibilitats del seu arxienemic parisenc, l’OM, sempre volcànic i inestable, destil·la un equilibri al qual n’està poc acostumat i que ha arribat gràcies la gestió d’un Andoni Zubizarreta que, en sintonia amb Rudi García, la temporada passada ja va ser capaç de construir un equip estimulant, que va trepitjar una final europea i que ara aspira a tenir continuïtat en un estiu en què pràcticament no hi ha hagut moviments. Pendent del que pugui passar en les pròximes setmanes, el Marsella manté els seus millors actius (Thauvin, Payet, Maxime López...) i ha aconseguit apuntalar el seu eix defensiu, el seu taló d’Aquil·les el curs passat amb l’arribada del croat Duje Caleta-Car, a qui Zubi coneixia perfectament després d’haver-s’hi enfrontat en quatre ocasions a l’Europa League. “Hem de ser capaços de comprendre qui som. No tenim la capacitat de pagar la clàusula de Neymar, però la nostra força és la de l’equip i lluitarem per continuar incorporant bons futbolistes”, va explicar en la presentació del central balcànic un Zubizarreta que encara podria inflamar el mercat si aconsegueix plasmar l’anunciat fitxatge de Mario Balotelli.

Continuïtat a Marsella i també a Lió, on a falta del múscul econòmic del PSG, Jean-Michel Aulas ha aconseguit mantenir sota el seu paraigua un grup de futbolistes estimulants, encara que no prou consistents la temporada passada, i liderats per Nabil Fekir.

‘Bienvenue’ Vieira

Just l’estiu que França es proclama campiona del món per segona vegada i vint anys després d’aquell primer èxit del conjunt del gall el 1998, un dels migcampistes més emblemàtics dels darrers anys al país veí, membre d’aquella primera generació d’or, torna a casa per posar-se a prova en una banqueta. Després d’haver estat tres temporades al New York City, Patrick Vieira desembarca al Niça per intentar impulsar un canvi de cicle que pot ser traumàtic tenint en compte la bona feina del seu antecessor, Lucien Favre, i sobretot la descapitalització que ha patit el club de la Costa Blava amb les vendes de Jean-Michel Seri, Alhessane Pléa i la previsible marxa de Mario Balotelli. Vieira, però, es nega a transmetre un missatge pessimista. “Quan marxen jugadors importants, n’hi ha d’altres que fan un pas endavant”, va manifestar el francosenegalès, que va proclamar la seva sintonia amb el 4-3-3 i les ganes d’iniciativa en el seu desembarcament a la Ligue 1.

O. Marsella - Tolosa
demà, 20.45 h (Movistar+)
Nantes - Mònaco
dissabte, 17 h
Angers - Nimes
dissabte, 20 h
Lilla - Rennes
dissabte, 20 h
Montpeller - Dijon
dissabte, 20 h
Niça- Reims
dissabte, 20 h
St-Étienne - Guingamp
dissabte, 20 h
O. Lió - Amiens
diumenge, 15 h (Movistar+)
G. Bordeus - Estrasburg
diumenge, 17 h (Movistar+)
PSG - Caen
diumenge, 21 h (Movistar+)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)