Internacional

Sòbria Bundesliga

La lliga alemanya es posa en marxa demà després d’un mercat en què no hi ha hagut grans inversions en fitxatges

El director esportiu de l’Eintracht de Frankfurt ha instat fins i tot el Bayern i el Borussia de Dortmund a gastar en el mercat per tal de mantenir la competició instal·lada entre les millors del continent

La Bundesliga viu entre el seu propi ecosistema i un entorn que desxifra normes diferents. El seu ordre conviu amenaçat per un futbol en què impera la llei de la selva, en què en molts casos el codi de conducta no és més que l’instint de supervivència, de passar per sobre de l’altre. Enmig de l’immaculat equilibri dels seus balanços, en què els clubs no poden ser deficitaris ni tampoc entrar en la voràgine dels magnats que provoquen inflació en l’esport rei, i també elogiada arreu del món pel color dels seus estadis, sempre a vessar, la lliga alemanya es posa en marxa demà després d’un estiu sobri, en què ni tan sols el Bayern de Munic, acostumat a dur el ritme dels gegants d’Europa, no ha vist la necessitat d’exhibir múscul en el mercat. I tot generant una temuda sensació que el campionat, sempre procliu a la promoció de joves talents, es pugui convertir en un viver perquè els clubs de la Premier League puguin exercir les seves subhastes. “Hem d’anar amb compte perquè estem en risc que s’enduguin totes les estrelles i bons futbolistes de la Bundesliga. Sobretot els clubs forts, com el Bayern i el Dortmund, han de tornar a invertir en fitxatges”, va sorprendre fa unes setmanes el director esportiu de l’Eintracht de Frankfurt, Bruno Hübner, que instava els seus competidors a reforçar-se.

I és que el Bayern, enclavat en una espècie de relleu generacional que va començar amb Lahm i Xabi Alonso i que pròximament afectarà peces històriques com Ribéry o Robben, renovats a última hora quan semblava que el seu destí era fora de Munic, ha estat un convidat de pedra en el mercat a les portes d’una temporada transcendental, en què després de l’últim servei a la causa de Jupp Heynckes, Niko Kovac fa un salt en el món de les banquetes. Després d’haver sorprès el Bayern en l’última final de copa amb l’Eintracht de Frankfurt, el croat, acompanyat del seu germà Robert a la banqueta, fa un salt a l’Allianz Arena, on intentarà demostrar que és un entrenador amb personalitat i idees pròpies. “Niko és una persona amb molta personalitat, que ha explicat bé les coses als nois i està canviant moltes coses del dia a dia respecte als últims anys”, ha reconegut el director esportiu dels muniquesos, Hasan Salihamidzic, sobre un Kovac que a Frankfurt solia actuar amb un sistema de tres centrals i carrilers, però que a Munic ja ha ensenyat que utilitzarà un sistema més convencional per adaptar-se a un equip en què el gran èxit ha estat convèncer Robert Lewandowski per quedar-se i en què no hi ha més cares noves que les de Leon Goretzka, arribat després d’exhaurir el contracte amb el Schalke, i Serge Gnabry, que torna al club després d’una cessió al Hoffenheim.

Amb Kovac a la banqueta, el conjunt bavarès intentarà l’assalt a la seva setena Bundesliga consecutiva davant una oposició rotatòria. Si l’any passat va ser el Schalke, dissenyat pel jove Domenico Tedesco, qui va estar més a prop de fer ombra al gegant muniquès, enguany l’expectativa torna a apuntar cap a un Dortmund obligat a trobar de nou el camí de l’èxit després d’una temporada preocupant, en què l’aposta per Peter Bosz va fer figa i després que Peter Stöger acabés la temporada amb dignitat. Per aixecar el vol, els de la conca del Ruhr han pensat en el suís Lucien Favre, coneixedor del torneig després del seus anys de bona feina al Mönchengladbach i que torna a la Bundesliga havent deixat un gran llegat al Niça. Favre, que al Westfalenstadion s’ha retrobat amb Marco Reus, a qui va impulsar a l’altre Borussia, disposa d’un mig del camp renovat amb les arribades d’Axel Witsel i de Thomas Delaney per intentar insuflar nous estímuls al vuit vegades campió d’Alemanya.

La renovació de Bailey

Enmig d’un mercat de fitxatges sense emocions fortes, qui pot donar per bo l’estiu és el Bayer Leverkusen. Sobretot per l’anunci de la renovació de Leon Bailey fins al 2023 fa uns dies, collant així el potent extrem jamaicà, una de les sensacions de la passada lliga (nou gols i sis assistències) i que estava en òrbita de la Roma després d’haver naufragat en l’intent de reclutar Malcom. A més, tot i haver perdut Bernd Leno, fitxat per l’Arsenal, el club de l’aspirina ha trobat un digne relleu sota pals en el finlandès Lukas Hradecky i ha estat capaç d’incorporar Paulinho, una de les grans promeses del futbol brasiler procedent del Vasco da Gama.

Retorn del Nuremberg

Perdut l’Hamburg, que va baixar el curs passat per primera vegada des de la fundació de la Bundesliga el 1963, la competició recupera el conjunt bavarès, conegut com Die Legende per la seva autoritat durant els anys vint, quan va conquerir cinc dels seus nou títols de lliga. Des del 1968, però, que no es proclama campió i ja feia cinc anys que no trepitjava la competició. De retorn a l’elit, però, de moment no arriben a un milió d’euros en despesa en fitxatges i la seva capacitat competitiva en la Bundesliga és una incògnita. Com també la del Fortuna Düsseldorf, l’altre nouvingut.

Bayern - Hoffenheim
demà, 20.30 h (M. LdC)
Hertha - Nuremberg
dissabte, 15.30 h (M. LdC 1)
Werder Br. - Hannover
dissabte, 15.30 h
Friburg - Eintracht Fr.
dissabte, 15.30 h
Wolfsburg - Schalke
dissabte, 15.30 h (M. LdC)
F. Düsseldorf - Augsburg
dissabte, 15.30 h
B. M’Gladbach - Bayer L.
dissabte, 18.30 h (M. LdC 1)
Mainz - Stuttgart
diumenge, 15.30 h (M. LdC 1)
B. de Dortmund - Leipzig
diumenge, 18 h (M. LdC 1)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)