Internacional

Sentència sense precedents

Resolució. El Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les dictamina que la FIFA i la UEFA no podran sancionar els clubs i els esportistes emparant-se només en “l’arbitratge forçat i il·legal” del TAS

Cop al model judicial del futbol i de l’esport en general. En una decisió que podria suposar una autèntica revolució tal com va succeir el 1995 amb la famosa llei Bosman, el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va declarar il·legal “l’arbitratge forçat” del Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), però va autoritzar tanmateix el recurs als tribunals estatals. Així, el tribunal belga considera que les clàusules d’arbitratge establertes en els estatuts d’organismes com la FIFA, la UEFA i les respectives federacions membres, que obligaven que les disputes legals fossin resoltes obligatòriament per la via del TAS, violen l’article 6 del Conveni Europeu dels Drets Humans i l’article 47 de la Carta Europea de Drets Fonamentals, que parla de l’obligació que un jutge independent sigui l’encarregat de dictar sentència quan es parla de normes que figuren en els tractats europeus.

La resolució, doncs, dictamina que les decisions preses pel TAS no tindran un pes més important que el que pugui tenir qualsevol altre tribunal civil, de manera que a partir d’ara la FIFA, la UEFA i les federacions de cada país no podran sancionar els clubs o els esportistes amb el dictamen del TAS com a únic argument. Tanmateix, la decisió del Tribunal de Brussel·les afectarà per extensió tots els organismes esportius internacionals, com ara la FIBA o l’EHF, i obrirà la possibilitat que qualsevol entitat esportiva o jugador professional pugui emprendre qualsevol demanda contra la FIFA o la UEFA davant la justícia ordinària del seu país, així com rebutjar la competència del mateix TAS, que tan sols es produirà amb el consentiment previ entre ambdues parts.

Els fons d’inversió, la clau

La resolució judicial, publicada a finals del mes d’agost passat, tenia l’origen el 2015, arran d’una denúncia d’un equip suís, l’RFC Seraing, contra la FIFA en veure’s privat de l’ús dels fons d’inversió en la gestió del club. “Tenint en compte aquesta sentència i de cara al futur, és il·lusori que les federacions internacionals intentin imposar a tots i per a tot un arbitratge davant del TAS.” A més, pel que fa al passat, és molt probable que es pugui qüestionar la validesa de moltes sentències dictades pel TAS, a causa de la il·legalitat de les clàusules que imposaven la competència del TAS, van assegurar els advocats de la causa Martin Hissel i Jean-Louis Dupont, responsable aquest últim de litigis com el de la llei Bosman o el cas Fresno, tal com recull el portal Iusport. La polèmica està servida.

LA FRASE

És molt probable que es pugui qüestionar la validesa de moltes sentències del TAS
Jean-Louis Dupont
advocat

DETERMINACIÓ

La norma vigent viola el Conveni Europeu dels Drets Humans i la Carta Europea de Drets Fonamentals

Un conflicte judicial que no s’acaba aquí

Més enllà de l’èxit que suposa la derogació de la decisió de la FIFA respecte al Seraing, la reclamació del duet format pels advocats Martin Hissel i Jean-Louis Dupont no s’acaba aquí. Així, assumptes espinosos com ara la legalitat del fair play financer de la UEFA, la potestat d’imposar sancions disciplinàries per part d’aquest organisme i de la FIFA, i finalment la legitimitat del mateix TAS seran examinats en una audiència que tindrà lloc el 4 d’octubre que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)