1a divisió

El Barça té el límit de cost de plantilla més alt de la lliga

La Liga. El club blaugrana té un sostre de despesa superior al del Real Madrid en més de 66 milions d’euros. L’Espanyol és el desè de primera divisió i el Girona, el dissetè

És el FC Barcelona el club de primera divisió que té un límit de cost de plantilla més elevat per aquesta temporada 2018/19, segons va fer públic ahir La Liga. El club blaugrana té el límit més gran (632.971.000 euros), 66,5 milions d’euros més que el Real Madrid, que és segon amb un cost de plantilla de 566.530.000 euros. Aquest límit de cost de plantilla són els diners màxims que cada club pot destinar en despesa dels jugadors, primer i segon entrenador i preparador físic del primer equip, afegint la despesa que es fa en els filials, el planter i altres seccions. Els conceptes que s’inclouen en aquest límit de cost de plantilla són: els salaris fixos i variables, la Seguretat Social, els premis col·lectius, les despeses d’adquisició (incloent les comissions als representants) i les amortitzacions, que és l’import de compra dels jugadors que s’imputa anualment en funció del nombre d’anys de contracte del jugador.

La Liga explica que és cada club o SAD qui li proposa el seu propi límit de cost de plantilla atenent a una reglamentació d’elaboració de pressupostos de clubs, i és després un òrgan de validació de la La Liga qui aprova aquest sostre o el rectifica fins a l’import que pugui garantir l’estabilitat financera del club o SAD. La Liga també explica que la sol·licitud que fa cada club no té perquè arribar al límit màxim i que cap club està obligat a gastar aquests diners que suposen el límit de cost de plantilla. Aquest sostre l’imposa la La Liga amb la finalitat de garantir el creixement i la sostenibilitat de tots els clubs que formen part del futbol professional estatal. És aquesta una de les mesures que va instaurar Javier Tebas des de la seva arribada a la presidència de La Liga, una mesura que forma part del control econòmic que practica aquest organisme sobre els seus clubs de primera i segona divisió.

La diferència entre el Barça i el Real Madrid s’explica en una sèrie de punts. Tot i la venda de Cristiano Ronaldo al Juventus per part dels blancs, el Barça, que ha venut també jugadors com Paulinho, Yerry Mina o Digne per una important suma de diners i ha alliberat un contracte important con era el d’Andrés Iniesta, ha presentat importants ingressos per la renovació del contracte de Nike. A més, Florentino Pérez no ha computat tots els diners ingressats per Cristiano Ronaldo a despesa en plantilla, reservant una important quantitat per a la reforma del Santiago Bernabéu.

A més, el Barça necessita tenir un límit de cost de plantilla superior perquè ha de pagar els equips de futbol sala, hoquei sobre patins, handbol i futbol femení que el Real Madrid no té. També perquè els blancs no l’han volgut tenir més gran a voluntat pròpia. Saben que presentaran uns beneficis de més de 40 milions d’euros i que aquesta dada pot fer que aquest sostre de La Liga pugui augmentar si ho necessiten.

Espanyol i Girona

Pel que fa als altres dos clubs catalans de primera divisió, l’Espanyol és el desè en el rànquing de límit de cost de plantilla, amb 56.774.000 euros de sostre; el Girona és el dissetè de vint, amb un límit de 36.755.000 milions, i té només per sota els tres clubs que van aconseguir de categoria al final de la temporada passada: Rayo Vallecano (33.077.000), Osca (29.328.000) i Valladolid (23.882.000).

Si es comparen els límits de cost salarial de cada club amb els de la temporada passada, el Barça ha augmentat el seu sostre aquest curs en 125 milions d’euros. L’augment és la meitat de l’augment que ha registrat el del Real Madrid. Pel que fa a l’Espanyol, que la temporada passada també era el desè de primera divisió, ha baixat 4,2 milions d’euros després dels pocs moviments de mercat que ha tingut, destacant bàsicament la venda de Gerard Moreno al Vila-real.

Per contra, el Girona ha augmentat el seu sostre en la seva segona temporada a primera divisió. Ho ha fet en uns 5,6 milions d’euros. No ha servit per fer grans incorporacions, però sí per tenir en propietat Muniesa i Mojica o retenir Portu i Stuani.

ESPANYOL-GIRONA

Els blanc-i-blaus tenen un sostre de 56,7 milions i els de Montilivi, de 36,7 milions

BARÇA

El límit de cost de plantilla dels blaugrana és de quasi 633 milions d’euros

El Reus, el límit salarial més baix

El Reus és el club de primera i segona A amb un límit salarial més baix, de 3.157.000 euros, força per sota dels acabats da’scendir Extremadura i Rayo Majadahonda. És una xifra sensiblement inferior als 4.000.000 d’euros del curs passat i que el Reus tenia com a referència quan va confeccionar la plantilla per a la present temporada. Per això va començar la competició amb vuit futbolistes pendents d’inscriure i finalment cinc es van quedar sense fitxa federativa, Vitor, Tito, Yoda, Cuenca i Lekic, que va fitxar pel Cadis. De totes maneres, és una xifra una mica més alta que els 2.800.000 euros de què parlava la setmana passada el màxim accionista, Joan Oliver, de manera que no es podria descartar algun moviment abans que s’obri el mercat d’hivern. El Nàstic, per la seva banda, té un sostre de 5.244.000 euros, uns 700.000 més que la temporada passada. Catorze clubs de segona A el tenen més elevat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)