Internacional

Una transició necessària

UEFA Nations League. Absent en l’última Eurocopa i mundial, Ronald Koeman lidera el procés de canvi generacional d’una Holanda amb un estil més ofensiu liderat per joves jugadors

Desorientada i forçada a una reestructuració futbolística després d’un darrer lustre de decepcions i penúries, Holanda té motius per a l’esperança. Aterrat a principi d’any amb el gran repte de construir les bases del renaixement del futbol neerlandès, Ronald Koeman té molt ben interioritzades les línies mestres a seguir per tal d’assolir l’objectiu de retornar el país a l’elit del futbol mundial. “Tot i que el desafiament és important, no tinc cap por; en cas contrari no hauria acceptat el lloc”, afirmava categòricament el preparador holandès el dia de la seva presentació, el febrer passat.

Sotscampiona a Sud-àfrica 2010 i tercera al Brasil 2014, la inviolabilitat i permanència d’un estil intocable, així com el declivi i l’ocàs de l’última generació d’or i la falta de grans referents va provocar que, per primera vegada des del 1980, el combinat oranje no estigués present en l’última edició dels dos grans tornejos a nivell de seleccions. “Potser no disposem dels millors futbolistes de la història, però estic segur que podrem fer un bon equip”, destacava Koeman, sisena aposta en els últims quatre anys per a la banqueta oranje després dels adeus de Van Gaal, Hiddink, Blind, Grim i Advocaat.

Debut prometedor

Completats cinc amistosos més un prometedor debut oficial contra França en la Nations League tot i caure derrotada (2-1), la refundació de la nova Holanda de Koeman sembla que ha arribat per quedar-se. Amb un protagonisme creixent pel futbol d’atac –del 4-3-3 d’Advocaat s’ha passat al 3-4-3–, el canvi de mentalitat ja és una realitat en un combinat que continua apostant pel joc de combinació i la pressió alta. Tanmateix, l’adeu d’il·lustres futbolistes com Van Persie, Robben o el més recent de Sneijder ha donat lloc a un canvi de relleu generacional liderat per homes com De Vrij, Van Dijk, Depay o Strootman. L’aposta, doncs, és clara per un perfil de joves jugadors que hauran de ser els que a partir d’ara guiïn la nau de la selecció holandesa. La golejada etzibada a Alemanya (3-0) dissabte, en el darrer partit de la UEFA Nations League, reafirma el nou projecte.

Joventut al poder

Tres triomfs, dos empats i dues derrotes és fins ara el balanç de Koeman al capdavant d’una Holanda renovada de dalt a baix, amb la presència de centrals amb bon tracte en la sortida de pilota i sòlids en el joc aeri com el capità Van Dijk o De Vrij i carrilers ràpids i hàbils com Vilhena i Tete. Menció especial per al mig del camp oranje, amb l’habilitat i la potència de Wijnaldum, la desimboltura de Van de Beek i la polivalència i personalitat de Frenkie de Jong. “És el nostre nou creador”, indicava recentment Koeman sobre l’actual pivot de l’Ajax, pretès per alguns dels equips més importants del Vell Continent. En la línia ofensiva, la velocitat i el desbordament del renascut Memphis Depay s’afegeix a l’experiència d’homes com Ryan Babel i Bas Dost, i sense oblidar l’emergent Justin Kluivert, una de les grans esperances d’una Holanda que vol recuperar el lloc perdut.

LA FRASE

Potser no disposem dels millors futbolistes de la història, però estic segur que farem un bon equip
Ronald Koeman
seleccionador d’holanda
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)