Internacional

La final de les finals

Copa Libertadores. El Boca Juniors i el River Plate mesuraran per primera vegada en la història una de les rivalitats més calentes del món en el desenllaç del títol més important de Sud-amèrica

“És una final que jo vull, és viure una cosa històrica, però amb la consciència que qui la perdi ha de marxar del país.” La frase de Mauro Zárate, una de les estrelles del Boca Juniors, feia dies que bategava en l’ambient. Fins i tot abans de disputar-se les semifinals, ningú podia apartar la mirada de l’horitzó i imaginar la final més anhelada pels aficionats al futbol sud-americà. I finalment, serà. El River Plate va aixecar de forma agònica la seva eliminatòria contra el Gremio a Porto Alegre i el Boca Juniors va defensar amb eficàcia el 2-0 de l’anada a São Paulo contra el Palmeiras per empènyer la copa Libertadores a un desenllaç sense precedents, al superclàssic més esperat de la història amb la supremacia continental en joc. “S’aturarà el país; qui guanyi queda en la glòria, qui perdi haurà d’aguantar bastanta pressió”, va reconèixer el capità xeneize, Pablo Pérez, palpitant la rivalitat ja sobre la gespa de l’Allianz Parque.

Tévez i la gallina

Encara que l’últim precedent va acabar decantant-se del costat millonario, en els vuitens de final del 2015, ja amb Marcelo Gallardo a la banqueta del River Plate, és el Boca Juniors qui guarda imatges memorables aquest mil·lenni, amb la semifinal del 2004 molt present en la memòria xeneize, especialment per un gest de Carlos Tévez que va refermar encara més el seu vincle amb el club. El Boca, que havia guanyat en l’anada a La Bombonera (1-0), perdia al Monumental (2-0) i s’estava quedant fora de la final. Miraculosament, però, va aparèixer l’Apache per forçar la pròrroga i uns penals que van ser favorables al conjunt del barri de La Boca i en els quals no va poder participar, ja que en la celebració del gol que igualava la semifinal va dirigir-se a les tribunes amb el gest de la gallina, com es coneix despectivament els aficionats del River Plate. Un detall, és clar, que va enamorar al públic del Boca.

El plor de Palermo

I si la gallina de Tévez és una imatge per a la posteritat, potser encara ho és més l’eliminatòria de quarts de l’any 2000, en què després de perdre en l’anada al Monumental (2-1), el Boca va aferrar-se al factor Palermo per obrar una remuntada històrica. L’històric golejador del club sortia aleshores d’una lesió de genoll de llarga durada i havia escurçat molt els terminis de reaparició. Tant, que el tècnic del River, el Tolo Gallego, no es va creure en la prèvia del partit disputat a La Bombonera que estigués preparat per jugar. “Si ells hi posen Palermo, jo faig entrar Enzo Francescoli”, va assegurar (Francescoli, uruguaià històric del River, ja s’havia retirat), en una frase que va picar l’orgull del tècnic xeneize i d’un Palermo que va entrar en el tram final per marcar el gol que assegurava la remuntada. Les llàgrimes del Loco a La Bombonera són història d’un futbol sud-americà que es prepara ara per al seu capítol més calent

1966 (primera fase)
River - Boca 2-1
Boca - River 2-0
1966 (segona fase)
River - Boca 2-2
Boca - River 1-1
1970 (primera fase)
River - Boca 1-3
Boca - River 2-1
1970 (segona fase)
River - Boca 1-0
Boca - River 1-1
1977 (Primera fase)
Boca - River 1-0
River - Boca 0-0
1978 (segona fase)
Boca - River 0-0
River - Boca 0-2
1982 (primera fase)
Boca - River 0-0
River - Boca 1-0
1986 (primera fase)
Boca - River 1-1
River - Boca 1-0
1991 (primera fase)
Boca - River 4-3
River - Boca 0-2
2000 (quarts de final)
River - Boca 2-1
Boca - River 3-0
2004 (semifinals)
Boca - River 1-0
River - Boca 2-1*
2015 (vuitens de final)
River - Boca 1-0
Boca - River suspès (0-3) *Boca passa als penals

Pendents d’un recurs del Gremio

Encara que la Conmebol ja ha donat horaris de la final (anada a la Bombonera el 10 de novembre a les 8 de la tarda hora catalana i tornada el 24 a la mateixa hora), té sobre la taula una denúncia del Gremio reclamant un 3-0 en la tornada de la semi ja que el tècnic de River, Gallardo, va baixar al vestidor al descans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)