Internacional

Passió al límit

Copa Libertadores. El Boca Juniors i el River Plate donen el tret de sortida a la final més anhelada de la història aquesta tarda a La Bombonera davant una expectació mundial

Dues mil cinc-centes sol·licituds d’acreditació. Vuit-centes cinquanta-vuit de concedides. Mitjans de comunicació des del Japó fins a Cuba, passant per la Xina, Oman i els Estats Units. Mai abans el món havia mirat amb tanta atenció la copa Libertadores. Però perquè mai abans el River Plate i el Boca Juniors, una de les rivalitats més fervents del planeta, s’havien citat en una final a cara o creu per la glòria continental.

I si l’atenció planetària és màxima, la passió local viu al límit per un enfrontament que a l’Argentina és notícia en qualsevol context. Es viu amb intensitat quan té caràcter amistós, en edicions habituals disputades a l’estiu argentí en ciutats com ara Mendoza o Mar del Plata, i supera qualsevol previsió quan es tracta d’una final de la copa Libertadores, el trofeu més preuat del futbol sud-americà.

Dos partits que s’explicaran durant dècades. Dos partits que suposaran càntics ineludibles a l’enginy de Buenos Aires. Dos partits que separen els dos gegants de Buenos Aires d’una glòria incomparable o d’un infern capaç de fondre la Patagònia. Massa incentius per a un país acostumat a palpitar per la pilota amb pulsacions accelerades. “La veritat és que prefereixo que guanyi un brasiler, no vull aquesta final. Serien tres setmanes de no dormir”, va assegurar abans de les semifinals el president de la República, Mauricio Macri, aficionat il·lustre del Boca Juniors i al qual va presidir.

El compte enrere ha començat. Les hores de son s’acumulen i les preocupacions es multipliquen entre unes forces de seguretat que han extremat les precaucions per mantenir la rivalitat dins un ambient de pau. Contra els interessos de la televisió, es va acordar que el partit es disputés a plena llum del dia, sense aficionats visitants com succeeix en els partits de la lliga argentina, i fins i tot es va posar en dubte que fos viable l’habitual celebració a l’Obelisc de l’avinguda 9 de Juliol del guanyador. Tot amanit amb notícies extremes com ara la discussió entre dos parents pel superclàssic que va acabar amb un cremant la casa a l’altre. O el vídeo d’una batalla a peu de carrer entre aficionats xeneizes i millonarios barallats per una bandera.

No hi ha grisos en una rivalitat de blanc o negre. I al mig queden els futbolistes, que intentaran jugar a futbol envoltats per un ambient difícil de respirar. El Boca Juniors, amb l’incentiu d’enxampar l’Independiente d’Avellaneda al capdavant del palmarès de la Libertadores amb set títols. El River Plate, amb la mínima serenitat d’haver guanyat ja recentment aquest títol sota la direcció d’aquest entrenador, un Marcelo Gallardo que, això sí, no podrà accedir a La Bombonera aquesta tarda per sanció. Els xeneizes, fidels a la seva raça competitiva i a un mig del camp de batalla format per un colombià, l’incombustible Wilmar Barrios; un uruguaià, Naithan Nández, i l’argentí Pablo Pérez. Els millonarios també entregats a la tradició que parla d’ells com un equip amb pretensions estilístiques. Gallardo, que tenia bon paladar jugant, normalment entrega la seva sort a futbolistes d’un mateix patró per gestar jugades com ara Nacho Fernández, Juan Fernando Quintero, el prometedor Exequiel Palacios o El Pity Martínez, l’esquerrà que va transformar el penal a Porto Alegre per assegurar la plaça en la final.

“Les finals són travades, mai obertes, i aquesta serà molt estudiada i disputada des del vessant futbolístic”, va augurar el tècnic del Boca, Guillermo Barros Schelotto, que d’experiència en aquestes latituds li’n sobrava com a futbolista (quatre vegades campió de la Libertadores amb la samarreta blau i or), i que ara mesurarà la seva fiabilitat en situacions límit en un desenllaç que comença aquesta tarda a La Bombonrea i que dividirà l’Argentina en dos sota l’atenta mirada del planeta.

PALMARÈS

El Boca Juniors aspira a igualar l’Independiente amb set títols com a rei d’Amèrica

ABSENT

El tècnic del River, Marcelo Gallardo, no podrà accedir a La Bombonera per sanció
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)