Internacional

El frenesí de la final de les finals

Copa Libertadores. Els dos colossos del futbol argentí empaten a la Bombonera en un partit d’anada delirant i el Monumental dictarà sentència

BOCA JUNIORS 2 RIVER PLATE 2

BOCA JUNIORS:Rossi, Jara (Buffarini, 83’), Izquierdoz, Magallán, Olaza, Wilmar Barrios, Pablo Pérez, Nández, Pavón (Benedetto, 27’), Ábila i Villa (Tévez, 73’).RIVER PLATE:Armani, Martínez Quarta (Nacho Fernández, 58’), Maidana, Pinola, Montiel, Palacios, Enzo Pérez (Zuculini, 75’), Casco, Pity Martínez (Quintero, 77’), Pratto i Santos Borré.GOLS:1-0 (34’) Ábila. 1-1 (35’) Pratto. 2-1 (46’) Benedetto. 2-2 (61’) Izquierdoz (p.p).ÀRBITRE:Roberto Tobar (xilè). Grogues a Jara, Ábila, Vila, Tévez, Casco i Santos Borré.

Buenos Aires, l’Argentina, Sud-amèrica i tot el planeta futbol van aturar-se ahir per veure el primer acte d’un esdeveniment únic, mai vist, exclusiu, un superclásico en la final de la copa Libertadores. La meteorologia no va impedir, com havia fet dissabte, la disputa de l’anada de final de les finals, i la Bombonera, a plena llum del dia i sense afició visitant –tot plegat per seguretat–, va acollir el Boca-River més especial. I no va decebre el partit, en què els protagonistes, a més de la passió que ja es pressuposava, van regalar un espectacle futbolístic delirant, farcit d’alternatives, arrauxat per moments, que s’hauria pogut endur qualsevol dels dos i que va acabar amb un empat (2-2) que ho deixa tot obert. El títol continental, doncs, en què els gols marcats fora de casa no tenen valor doble, es decidirà al Monumental el proper dia 24.

El duel a Núñez s’anticipa cardíac. Així va ser el viscut ahir al feu blau i or en què el frenesí va dominar l’escena. El River de Marcelo Gallardo, que, sancionat, no va ser a l’estadi i va seguir el partit des del Monumental, va marcar el ritme, sense complexos, des del primer minut. Sense dos dels seus futbolistes més talentosos a la gespa d’inici, Quintero i Nacho Fernández, però sí amb el Pity Martínez, un altre mitjapunta fi i de qualitat, els millonarios van passar per sobre dels xeneize en una primera part en què el seu desencert els va obligar a anar sempre a remolc. El mateix Pity i Santos Borré van posar a prova amb dues claríssimes ocasions cadascun el porter Rossi, que va sostenir els seus durant aquests primers 45 minuts crítics de Boca. Tot i això, tot i la incomoditat manifesta del conjunt orientat per Guillermo Barros Schelotto, al qual va costar-li una barbaritat entrar en la dinàmica vertiginosa del joc, en què la pilota amb prou feines s’aturava pel mig del camp, va ser capaç de sobreviure, gràcies al porter i a dues urpades letals dels seus davanters. Primer Ábila i, just abans del descans, Benedetto, que havia rellevat per lesió el prometedor atacant Pavón, van fer desfermar la Bombonera, que entremig havia vist com Pratto empatava pel River.

La pausa i Tévez

Sense haver fet mèrits, els xeneize van marxar al descans al davant i al segon temps van canviar el discurs, i van aconseguir controlar el joc i aturar la voràgine en què els visitants havien convertit el matx. Malgrat això, la fortuna que havien tingut abans els blau i or se’ls va acabar girant en contra, ja que el defensa Izquierdoz intentant refusar una centrada del Pity va marcar en pròpia porteria. Amb el matx igualat, cap dels dos equips va lligar el partit i ja amb Tévez al camp, que va entrar al tram final, Boca es va acostar sl triomf en l’últim instant, quan l’Apache va deixar sol Benedetto davant Armani, però el porter va aturar-li la rematada.

DUES SETMANES

La tornada de la final, en què els gols marcats fora de casa no valen doble, serà el proper dia 24