Internacional

L’art de saber comprar i vendre del Dortmund

Bundesliga. El Dortmund rebrà 64 milions del Chelsea per Christian Pulisic dins la línia dels darrers temps de vendre quan hi ha un relleu a punt i enguany amb els resultats acompanyant

El primer gran fitxatge de la temporada 2019/2020 ja s’ha produït. El Dortmund va anunciar ahir un acord amb el Chelsea per al traspàs de Christian Pulisic per 64 milions, si bé el nord-americà es queda fins al final de la lliga. L’esclat de Jadon Sancho facilita la venda de l ’extrem de 20 anys i alimenta la condició de venedor del Borussia, que a diferència d’exercicis anteriors no li impedeix liderar la Bundesliga i haver passat la fase de grups de la Champions primer de grup.

“No ha volgut renovar, acaba contracte i desitjava jugar a la Premier.” El director esportiu, Michael Zorc, va explicar així la decisió del Dortmund de traspassar Pulisic. La realitat és que el nord-americà ha perdut pes, amb tan sols cinc titularitats i un gol en la Bundesliga, per la irrupció de Jadon Sancho i altres jugadors. El Chelsea, però, confia que eclosioni i confirmi el potencial que va apuntar fa dos anys, quan va irrompre en el primer equip procedent del filial i sent menor d’edat.

Precisament l’aparició de Pulisic va ajudar al traspàs de Dembélé al Barça fa dos anys. Forma part de la cadena que enriqueix el Dortmund en els últims temps. El nord-americà va sortir del planter i deixa 64 milions a la caixa, mentre que el Barça va pagar 105 –sostre fins ara– pel francès, que n’havia costat 15. A la davantera l’èxit de Paco Alcácer ha fet oblidar la venda d’Aubameyang a l’Arsenal per 63 milions el gener passat, i en anys anteriors s’han fet operacions semblants amb Mkhiratyan, Hummels, Gündogan, Mario Göetze, Sahin o Kagawa. Entre compra i venda, els nou jugadors deixen un espectacular saldo positiu de 333,8 milions, a l’espera de què cau dels 40 en variables de Dembélé.

Les apostes fallides

La gràcia del nou cicle és que no està impedint al Dortmund ser competitiu. En les dues últimes temporades ni tan sols havia pogut ser segon sota el domini contundent del Bayern. Fins i tot ha patit algun any per anar a la Champions, que no va disputar ni el 2014 ni el 2015. La lliga se li resisteix des del 2012 i ha vist com les estrelles li marxaven al gran rival, des del capità Hummels fins a un Lewandowski que no va deixar ni un euro. En la màxima competició europea enguany ha liderat el grup, superant l’Atlético, i se les haurà ara amb el Tottenham.

La dinàmica de comprar barat i vendre car no ha estat, doncs, garantia d’èxit en els últims temps. Per diferents motius. Hi ha hagut apostes que no han sortit bé, com les segones etapes de Göetze, Sahin i Kawaga i fitxatges com Immobile (18,5 milions), Schürrle (30) o Gonzalo Castro (11,5). També els va fallar la vista o la paciència amb Ivan Perisic, a qui els Wolfsburg va enviar a l’Inter un any i mig més tard pel triple. A banda, els problemes de lesions, sobretot de Marko Reus. Els rivals també s’espavilen i ja els obliguen a comprar més car, com s’ha vist amb Abdou Diallo (28 milions) o Delaney (20). L’adeu de Pulisic forma part del cicle natural del Dortmund.

333,8
milions
de benefici ha tret amb nou operacions en els últims anys, a l’espera de com queden els 40 en les variables de Dembélé.
7
temporades
fa que el Dortmund no guanya la Bundesliga. Des d’aleshores ha quedat fora de la zona Champions dos cops.

Pulisic alimenta els dubtes sobre el futur de Hazard en el Chelsea, que ensopega a casa (0-0)

El fitxatge de Pulisic va augmentar els dubtes sobre la continuïtat d’Eden Hazard en el Chelsea. El contracte del belga s’acaba d’aquí a un any i mig i no té la intenció de renovar, així que els londinencs es poden veure obligats a traspassar-lo l’estiu que ve pel risc de veure’l volar el 2020 sense rebre cap euro. El Real Madrid és el favorit per endur-se’l, sense que el davanter hagi amagat mai que l’atrau la idea. Hazard no va poder evitar ahir l’ensopegada dels blues, que no van passar del 0-0 a casa contra un Southampton que intenta sortir de la zona de descens. El Chelsea s’allunya del segon lloc i veu com el United li retalla la distància després de lligar una nova victòria a les ordres de Soljkaer. Lukaku va encetar el marcador en el minut 64 en la primera pilota que tocava després d’un error del porter per blocar una falta llunyana de Rashford, que va sentenciar el Newcastle al contraatac en el minut 80 amb el 0-2, assistit per Alexis Sánchez.

El plat fort de la jornada, però, arriba avui. “És el millor equip del món.” Així definia Jurgen Klopp el Manchester City abans del decisiu duel (21.00 h, M+LC) entre el líder i l’ara tercer, amb una diferència de set punts a la classificació de la Premier League.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)