1a divisió

El preu del futur

1a divisió. El Betis ha convertit en el tercer fitxatge més car de la seva història Diego Lainez, un noi de tan sols 18 anys que, d’ençà que en va fer 16, demostra un potencial sense límits a Mèxic

Setze anys contra la immensitat de l’Azteca. La mirada d’un estadi imponent, temple de consagració de futbolistes com Maradona i Pelé, sobre la silueta d’un nen d’escassa estatura (1,67) i complexió lleugera. Però aviat Diego Lainez (Villahermosa, Mèxic, 2000) va treure’s de sobre el pes de l’escena amb una conducció estilitzada. Ja ho havia fet dies abans en el seu debut, amb el 340 a l’esquena ( a Mèxic els joves del planter llueixen aquest tipus de dorsals), un 1 de març del 2017 a Torreón, contra el Santos Laguna, vestint per primera vegada la samarreta del Club América.

Una irrupció tan precoç que va canviar fins i tot l’ordre de la lògica familiar. Fill d’un professor d’educació física, a Diego Lainez li va entrar el cuc del futbol veient com el seu germà Mauro, quatre anys més gran, començava a enrolar-se en equips de formació. Al final del trajecte, però, va ser el petit el que acabaria trucant a la porta del professionalisme abans. I, a més, fent-ho en el club que ell havia triat. Encara que els dos germans, nascuts i criats a l’estat de Tabasco, al sud-est del país, es van mudar al Districte Federal per entrar a les categories inferiors del Pachuca, un dels clubs que més oportunitats ofereix als joves, Diego sempre havia assegurat que el seu somni era debutar amb les àligues de l’América, de massa social gegantina però menys agraït per als joves. Però, tot i això, el de Lainez sempre va ser un cas especial i Ricardo La Volpe, afavorit per una allau de baixes, no es va poder estar d’impulsar-lo quan tot just havia complert 16 anys. I aviat van aflorar unes virtuts futbolístiques tan evidents com la seva capacitat per sostenir la pressió. “La seva maduresa està per sobre de la d’un noi de la seva edat i això s’ha d’atribuir a la seva família, gent que l’acompanyava a les concentracions i que ja es veia que eren diferents, sempre tranquils, sense exigir a Diego més del compte”, explica Juan Carlos Ortega, coordinador del futbol base de la selecció mexicana, que coneix Lainez des que aquest va fer 13 anys.

Avui en té 18 i ja és el tercer fitxatge més car de la història del Betis, al qual aterrarà després d’haver contribuït al títol de campió de lliga amb l’América i cridat a ser un futbolista d’època a la selecció mexicana. “Crida molt l’atenció de seguida, és hàbil, quan pot es llança al coll del defensa i es pot adaptar als dos perfils”, assegura Ortega sobre un esquerrà que tot just ha celebrat la majoria d’edat i ja ha jugat 50 partits de la lliga mexicana. Malgrat tot, no abandona el seu somni d’estudiar i esdevenir arquitecte. “És el meu altre somni, quan era petit a la meva mare li feia plànols i li deia que era perquè es construís una casa”, afirma l’hàbil atacant, molt apegat a la seva família –“el 95% del que soc és gràcies a ells”, ha arribat a dir–i que després d’haver passat el tràngol de volar sol quan era un nen a l’immens DF, ara travessa l’Atlàntic per posar-se a les ordres d’un Quique Setién que té un diamant per polir. “El Betis fa una aposta de futur, però Lainez és un futbolista que va amb la manera de jugar de Setién, que s’associa bé, que té un contra un i que pot adaptar-se a diverses posicions”, confirma Paco Jémez, que com a tècnic del Cruz Azul va viure l’aterratge del nou al·licient bètic al futbol mexicà.

EN UNA FRASE

Denilson 31,5m€
São Paulo (1998)
Willian Carvalho 16m€
Sporting CP (2018)
Diego Lainez 14m€
Club América (2019)
Marc Bartra 10m€
B. Dortmund - (2018)
Sergio García 10m€
Saragossa (2008)
Finidi George 10m€
Ajax (1996)
Ricardo Oliveira 9 m€
Saragossa (2009)
Rafael Sobis 8,5 m€
Inter Porto Alegre (2006)
Riyad Boudebouz 8 m€
Montpeller (2017)
Víctor Camarasa 8 m€
Llevant (2017)
Es veu de seguida que és un jugador diferent i que és molt madur gràcies a la seva família
Juan Carlos Ortega
coordinador de categories inferiors de la sel. mexicana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)