1a divisió

1a divisió

Banquetes amb sentiment

Gaizka Garitano i Imanol Alguacil, que no han perdut des que van assumir el càrrec i molt arrelats a l’Athletic i a la Real, mesuren en el derbi l’efecte de la seva arribada

“Són molt diferents, però tots dos tenen la capacitat per fer arribar un missatge clar”, assegura Alberto López

“Garitano no et perdona en el dia a dia, t’exigeix, però és proper”, diu Añibarro

Estrada Fernández xiula el final i tant Iker Muniain com Iñaki Williams tenen una reacció instantània: llançar-se al coll de Gaizka Garitano. Tots tres es fonen en una abraçada que és el reflex de San Mamés. L’Athletic ho ha tornat a fer, ha guanyat el Betis i, sota la batuta de l’entrenador de Derio, de la rodalia de Bilbao, suma 16 dels 24 punts que s’han disputat.

A l’altra punta d’Euskadi, les escenes tenen menys càrrega emotiva, però el simbolisme és evident. Imanol Alguacil observa des de la banda, serè. Després d’un inici de temporada convuls, hi ha certa calma a la Real Sociedad. Com a mínim sota la direcció del tècnic d’Orio, Guipúscoa profunda, el conjunt txuri-urdin no ha perdut.

Tots dos han aterrat a les banquetes dels clubs que senten en situacions desagradables, especialment la d’un Athletic amenaçat pel descens, i tots dos han dominat l’escena amb una naturalitat pròpia de qui coneix cada racó del terreny que trepitja. I així, sense haver cedit un sol partit des que s’asseuen a les banquetes de les seves vides, els toca degustar el derbi basc. Serà el primer per a Garitano. El segon per a Alguacil, que va tenir el gust de guanyar a Anoeta el de la temporada passada, quan li va tocar exercir de bomber després de la destitució d’Eusebio Sacristán. Ara ja ho viu de manera permanent, com Garitano, i tots dos estan recuperant l’autoestima dels seus a la seva manera. “Són molt diferents, però alhora tenen capacitat perquè el seu caràcter arribi. Ser entrenador es tracta d’això, de transmetre”, confirma Alberto López, exporter de la Real Sociedad i excompany de tots dos al conjunt guipuscoà. “Gaizka és com se’l veu, una persona apassionada, molt enèrgica, propera. I l’Athletic està jugant com ell viu el futbol. Mentre que Imanol és una persona més reposada, a qui li agrada parlar, però sempre més reflexiu. I tinc la sensació que ha portat pau a la Real”, confirma Alberto.

Garitano ha estat una transfusió directa al cor d’un Athletic que agonitzava. Alguacil, un analgèsic per al dolor d’una Real que vivia desorientada. I tots dos, la mirada d’algú que sent on treballa i que domina la cultura i el llenguatge del club. “Gaizka és una persona que ha viscut el que ara viuen molts dels seus jugadors; sap el que és jugar al Bilbao Athletic i coneix la idiosincràsia del club”, raona Txema Añibarro, ara tècnic de l’infantil després d’haver estat capità a l’Eibar d’un Garitano que ha tingut molt clar el camí per superar un sotrac després del pas de Berizzo per Bilbao, amb un futbol intens i sense miraments, vertical i vertiginós. “Però no és només això, també hi ha trams en què l’Athletic sap jugar la pilota. Gaizka ha tingut molt clar el que necessitava l’equip. A més, és una persona que en el dia a dia no et perdona, és exigent, mira pel detall, però alhora és a prop del jugador”, continua Añibarro. “No és que sigui necessari que els entrenadors siguin de la casa. Perquè, per exemple, Eusebio va funcionar molt bé aquí i el futbol basc ja no és el que era. Ara també s’aposta per jugadors de bona tècnica i s’accepten diverses propostes”, continua Alberto. “Però sí que és veritat que, per exemple, Imanol ha crescut amb molts d’aquests futbolistes al juvenil i després al Sanse. I creu en ells de veritat, no només per fer-los debutar, perquè això és senzill. El més difícil és sostenir la confiança”, manté l’exporter sobre un Alguacil que, en tan sols quatre jornades de lliga dirigint la Real aquest curs, ha fet debutar dos futbolistes (Roberto López i Aihen Muñoz). En el cas de Garitano, encara no hi ha hagut debutants, però el tècnic de Derio sí que ha permès a Gorka Guruzeta, contra el Sevilla en la copa, marcar el primer gol com a lleó i, sobretot, ha reconciliat San Mamés amb l’estil que sempre fa rugir la Catedral i amb què avui l’Athletic trepitjarà Anoeta per reeditar un derbi de molta identificació a les tribunes i a la gespa, i aquesta vegada també a les banquetes.

3
gols
en 7 jornades de lliga ha encaixat l’Athletic de Gaizka Garitano.
8
punts
dels 12 en joc ha guanyat la Real Sociedad des de l’arribada d’Imanol Alguacil, que es va estrenar amb triomf al Santiago Bernabéu.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)