Més futbol

L’ànim d’Europa

La Champions League torna després de dos mesos que han servit per modificar l’estat mental de molts clubs del continent

El xoc entre un eufòric Manchester United i un PSG debilitat per les lesions evidencia la importància del moment

Europa desperta 62 dies després i res és com aparentava. Les cadires estan mogudes. Les projeccions del sorteig del 17 de desembre passat són paper mullat. Hi ha somriures que avui estan aclaparats pels dubtes i llàgrimes que s’han eixugat per donar pas a la llum del sol. Fins i tot en una ciutat instal·lada en el gris com Manchester. Dos mesos són més que suficients per modificar l’estat d’ànim de tot un continent, el sempre determinant factor psicològic que un dia Jorge Valdano ja va elevar a un tot. I avui, en el retorn de la Champions League, no hi ha millor exemple que el canvi de color que avui exposen les tribunes d’Old Trafford, del vermell apagat de les cendres de Mourinho al roent de les flames d’Ole Gunnar Solskjaer. El moviment d’una peça per activar-les totes, per passar de la desídia contagiada del tècnic portuguès a la nostàlgia positiva de l’assassí amb cara de nen, aquell davanter de vidre que va passar a la posteritat per un gol al Camp Nou en una nit embruixada del 1999 i que ha tornat a Manchester per recuperar l’orgull que aleshores despertava ser red devil. Des de la marxa de Sir Alex Ferguson, cap entrenador del United havia aconseguit convertir-se en l’entrenador del mes en la Premier League, fins que Solskjaer ha recollit el guardó aquest mes de gener, acompanyat de Marcus Rashford com a millor futbolista de l’arrencada del 2019. “Fins l’arribada d’Ole, estava submergit en ombres. Estic feliç de poder tornar a jugar amb un somriure”, ha resumit Paul Pogba, autor d’onze gols i vuit assistències en la lliga i un dels factors evidents en la inflexió mancunian. Des de l’arribada del tècnic noruec, el United suma 10 victòries en 11 partits, 31 gols a favor i tan sols 7 en contra, xifres que parlen del retorn de la grandesa perduda i han modificat l’argument prefigurat d’una eliminatòria que semblada avocada al tiroteig descontrolat d’un París Saint-Germain famèlic de Champions, però que avui aixeca la cella, incapaç de saber si se’n sortirà sense el vertigen de Neymar. “Que li preguntin a Valverde com seria jugar sense Messi o a Allegri si li agradaria perdre Cristiano Ronaldo. No serà senzill”, va condensar Kylian Mbappé. Doncs això.

Però el període d’entreguerres ha deixat seqüeles a tota la geografia. I hi ha pocs escenaris que dominin tant el factor emocional com el Santiago Bernabéu, en la penombra durant uns primers mesos de temporada de dol per la pèrdua de Cristiano Ronaldo, però ara estimulat per la gestació d’un projecte difícil d’intuir, de precisió incerta, d’eficàcia encara per contrastar. Però suficient per picar l’orgull de qui ha guanyat els tres últims títols i qui alhora ha vist revifar la seva història del no-res. Quatre pinzellades de Vinicius, la millora de salut de Modric i una certa autoritat de Solari han encès l’esperança en una tribuna que va tancar la fase de grups tement una travessia pel desert, i que avui mira l’horitzó amb el convenciment que no serà un oasi. El Madrid ha construït un imperi d’emocions com aquestes i calibrarà la solidesa del seu optimisme actual contra un Ajax que no domina el terme mitjà, que juga per divertir-se i que tan aviat és capaç d’atropellar un Bayern de Munic com d’entomar un 6-2 a casa de l’etern rival, el Feyenoord. És el preu de la innocència, del plaer desenfrenat pel camí del risc que ha après un grup de joves que es prepara per gaudir per darrera vegada junts, amb Frenkie de Jong camí de Barcelona i d’altres actors principals com Mathaijs de Ligt, Hakim Ziyech o André Onana desfullant la margarida.

No hi ha closca prou profunda per mantenir un cor impermeable. Ni tan sols per a la Juve i l’Atlético, dos equips sense compassió, un amb la mirada de ferro del seu entrenador, l’altre sobri com la seva ciutat, sovint embolicada en una boira impenetrable. De sang obrera i esperit patidor, el poble colchonero somia en una final a l’escalf del Wanda, però amb la certesa que el camí requerirà fins a l’última gota de suor d’un equip que està sobrevivint a l’hivern ple de penúries, similars a les d’una Vecchia Signora que va abraçar els gols de Ronaldo com la resposta definitiva en la seva lluita continental, però que avui pateix per la seva resistència, amb dos bastions com Leonardo Bonucci i Giorgio Chiellini fora de combat i havent encaixat ja un cop baix de l’Atalanta en la copa d’Itàlia.

En els revolts del dia a dia, fins i tot el heavy metal de Jürgen Klopp ressona amb menys intensitat, Mané, Salah i Firmino hi ha dies que interpreten amb cert temor la partitura d’un Liverpool que ha cedit terreny a un Manchester City que no abandona el paraigua de Guardiola digui el que digui el cel. O el Barça, expectant sobre la seva versió camaleònica, incapaç de desxifrar si sabrà escollir el vestit de gala quan arribi el dia. Esclau de Messi i orfe d’Arthur en el seu enfrontament directe contra un Lió que viu de l’eufòria dels seus atacants i hipotecat per les irresponsabilitats de la seva defensa. Europa obre els ulls i res és com aparentava. Però és el moment de jugar. I ja amb el Wanda a l’horitzó, el continent canvia d’estat d’ànim.

SENSE DERROTES

El Manchester United ha guanyat 10 dels 11 partits jugats sota la direcció d’Ole Gunnar Solskjaer
Man. United - Paris SG
21 h (M. Liga de Campeones)
Roma - Porto
21 h (M. Liga de Campeones1)
Tottenham - B. Dortmund
demà, 21 h (M. LdC1)
Ajax - Real Madrid
demà, 21 h (M. LdC)
Ol. Lió - Barça
19 de febrer, 21 h
Liverpool - Bayern
19 de febrer, 21 h
Schalke - Man. City
20 de febrer, 21 h
Atlético - Juventus
20 de febrer, 21 h
Arriba el VAR
Amb l’inici dels vuitens de final, la UEFA comença a implementar el sistema de videoarbitratge, tal com va anunciar el màxim organisme del futbol europeu a principis de desembre.

De Jong, dubte

El Real Madrid desembarca a Amsterdam i troba un Ajax que per primera vegada en la temporada dubta. Després de completar una fase de grup plena de confiança, de ser una alenada d’aire fresc per al futbol europeu, al conjunt que dirigeix Erik ten Hag no li ha anat bé el pas de l’hivern, i afrontarà el doble duel contra el campió d’Europa amb sensacions aigualides, després d’haver claudicat en el klassikier a Rotterdam i d’haver-se deixat els tres punts en la visita de dissabte a l’Heracles Almelo, en un partit en què, a més de fer poques rotacions, el conjunt ajacied va tenir un contratemps amb Frenkie de Jong, víctima de problemes a l’adductor que mantenen en suspens la seva participació en el primer assalt contra els blancs.

Di Francesco i un punt d’inflexió

No és fins ara una temporada fàcil a Roma. Sol passar en una ciutat acostumada a alternar-ne una de freda amb una de calenta, i que després d’acaronar la final de la Champions el curs passat, malviu lluny de la Juve en la Serie A i eliminat de la copa amb un sonat 7-1 a mans de la Fiore. “Però el futbol sempre dona la possibilitat de recuperar l’optimisme, i estem davant d’una. No podem fallar”, va reclamar ahir Eusebio di Francesco, en la vigília de rebre el Porto a l’Olímpic.

A Old Trafford, en quadre

Obcecat per transcendir en la Champions després d’apuntalar el seu govern en el futbol francès, el PSG ha viatjat fins a Manchester temorós que aquesta tampoc sigui la seva temporada. I és que a la ja coneguda baixa de la seva estrella, Neymar, el conjunt parisenc ha sumat la de Thomas Meunier i la d’última hora d’Edinson Cavani, que limiten molt les possibilitats ofensives a un Thomas Tuchel, que haurà de buscar camins alternatius, ja sigui recuperant el sistema de tres centrals o fent jugar Dani Alves en posicions avançades per acompanyar Mbappé, Di María i Draxler. “El que hem de fer és augmentar el nivell de competitivitat i de concentració, estar ferms en els duels. Podem fer-ho, i estic segur que ho farem”, exclamava ahir el futbolista bahià, amb el seu optimisme característic malgrat tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)