Més futbol

El MIC i el VAR, bona parella

El torneig i la FEF posen en valor la unió que serveix de formació per als àrbitres de 2a divisió A

La copa internacional Mediterrània (MIC) fa molts anys que és una referència mundial de futbol base gràcies al nivell que es veu en tots els partits, sobretot en les fases finals, i el prestigi que dona aixecar el trofeu. En aquesta dinovena edició, el torneig ha fet encara un pas més: només nou mesos després que el VAR arribés al futbol espanyol, el MIC s’ha encarregat que arribi a la Costa Brava per fer més justa la categoria juvenil que es juga al municipal de Lloret de Mar. A més, ho ha fet acompanyat dels 22 àrbitres principals i els 44 assistents que aquesta temporada formen la 2a divisió A. I és que el torneig està servint com a banc de proves i eina de formació de cara a implementar aquesta tecnologia en la categoria de plata a partir del curs que ve. “El MIC suposa un pas més en la formació dels nostres àrbitres, que va començar el mes de novembre. Després de totes les sessions que hem estat fent fins ara, aquesta és la primera vegada que els àrbitres de 2a A utilitzen la tecnologia en una experiència real, amb comunicació directa entre la sala i l’àrbitre principal. Per això, aquests 30 partits ens serveixen per fer un pas endavant importantíssim en la formació”, assenyala el director del projecte VAR a Espanya i exàrbitre de primera divisió Carlos Clos Gómez.

L’experiència del col·lectiu arbitral de la federació espanyola a Lloret de Mar està sent d’allò més intensa. Sobre el terreny de joc, el VAR està tenint molta feina i des dels primers partits ha resolt més d’una situació injusta que hauria fet canviar el signe del partit. Es nota, això sí, que encara els falta rodatge, ja que la demora en la presa de decisions és més important que la que es pot viure en els partits de primera. “Els inicis sempre són complicats i s’ha de tenir en compte que és la primera vegada que es comuniquen entre la sala del VAR i l’àrbitre principal. Així que les formes encara s’han de polir”, destaca Clos Gómez. A banda de l’arbitratge dels partits del torneig, els àrbitres també estan fent entrenaments al camp, sessions teòriques, simuladors en dues unitats mòbils –sales conegudes com a VOR– i sessions en un simulador situat a l’hotel on s’allotgen i des d’on analitzen accions d’aquesta temporada en primera divisió.

Un benefici mutu incalculable

No hi ha cap dubte que tothom està quedant molt satisfet de la combinació que han format el MIC i el VAR a Lloret de Mar. Fins i tot, la novetat ha servit per veure el camp municipal més ple que mai, perquè la tecnologia ha suposat una atracció afegida. De fet, cada vegada que es revisa una acció, sigui quin sigui el marcador, la tensió es respira a l’ambient.

Però qui més celebra aquesta unió són les dues parts implicades. Des del Comitè Tècnic d’Àrbitres estan aprofitant el banc de proves al màxim. “Ha superat les nostres expectatives. El nivell del torneig és perfecte per a la funció de formació que necessitem ara i el comportament dels equips, excel·lent. A més, hem pogut obrir les portes i és un pas més del que fem per avançar en la transparència i fer més proper el col·lectiu arbitral a la societat”, destaca el president del CTA, Carlos Velasco Carballo. En el mateix sentit valora l’experiència Clos Gómez, que, tot i negar que es pugui avançar l’estrena del VAR en 2a A a la promoció d’ascens a primera, creu que els àrbitres estaran més que preparats per a la temporada que ve: “El VAR és un dels canvis més grans que hi ha hagut en el futbol i l’arbitratge històricament i no és fàcil adaptar-s’hi, però els de 2a A tenen l’avantatge d’haver-ho viscut aquesta temporada des de fora veient els de primera i ara són ells els qui ho han d’interioritzar. A més, també han començat les proves abans del que ho van fer la temporada passada, tot i que també van arribar a primera amb molta pràctica.”

No només n’ha tret profit la FEF, d’aquesta experiència: l’aplicació del VAR ha donat un salt de qualitat a una categoria que, els últims anys, havia perdut protagonisme perquè algun dels grans clubs de futbol base havia deixat de portar-hi els equips. En aquesta edició, en canvi, Barça, Madrid i Atlético estan fent meravelles per a l’afició. “És una gran satisfacció per a nosaltres tenir el col·lectiu arbitral estatal aquí, a més del de Girona, a què sempre estem agraïts. Tant de bo puguem repetir cada edició si ho consideren oportú, perquè suposa un pas molt important per al torneig i fa créixer el prestigi. També és d’agrair que facin aquesta pedagogia i que tothom vegi que és una eina que hi aporta justícia, que és el que volen tots els jugadors i entrenadors”, va destacar el director del torneig, Juanjo Rovira.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)