Internacional

Aparador per reivindicar-se

Mundial. Només nou de les seleccions presents en la fase final de la copa del món estan liderades per dones, tot i que aquestes dirigeixen la majoria de les grans favorites al títol

En ple boom del futbol femení, amb algunes futbolistes convertides ja en icones mediàtiques i un mundial completament dirigit per àrbitres dones, les banquetes segueixen sent un territori majoritàriament masculí. Tot i que tant la FIFA com la UEFA han engegat els darrers anys programes per impulsar el paper de la dona a les banquetes, en total, només nou de les 24 seleccions presents en la fase final estan dirigides per dones –dues més que el 2015 al Canadà i tres més que fa vuit anys, tot i que en l’edició del 2011 només hi van participar 16 equips–.

Quantitativament, poc més d’un terç, tot i que, això sí, qualitativament la presència femenina en aquest mundial és força major, amb la majoria de les seleccions candidates al títol entrenades per una dona. De fet, la vigent campiona i gran favorita per tornar a guanyar el trofeu, els Estats Units, està dirigida per Jill Ellis, que ja va liderar al títol la selecció nord-americana ara fa quatre anys al Canadà completant una estadística reveladora: tres dels quatre darrers campions han estat dirigits per entrenadores –Alemanya el 2003 i 2007 i els Estats Units el 2015–, uns èxits que encara no s’han acabat de traduir en igualtat d’oportunitats. “El canvi està sent lent però notable. Hem de tenir paciència, però la participació de les dones és una realitat”, explica la francesa Corinne Diacre, que el 2014 va fer història convertint-se en la primera dona a entrenar un equip professional masculí al seu país –el Clermont, a la Ligue 2– i que ara dirigeix el combinat amfitrió. “Donar responsabilitat a dones competents i amb talent em sembla una cosa lògica. La paritat em sembla una cosa natural”, afegeix Diacre, que ha pogut desenvolupar la seva carrera sota el paraigua d’una de les federacions que més han apostat per la formació d’entrenadores.

A banda d’Ellis i Diacre, Martina Voss-Tecklenburg (Alemanya) i Asako Takakura (Japó) dirigeixen dues de les altres grans candidates al títol, mentre que Sarina Wiegman (Països Baixos), Michelle Kerr (Escòcia), Milena Bertolini (Itàlia), Nuengrutai Sathongwien (Tailàndia) i Desiree Ellis (Sud-àfrica) completen la nòmina de preparadores presents en la fase final del mundial de França.

FAVORITES

Candidates al títol com EUA, Japó, Alemanya i França estan dirigides per dones

LA XIFRA

9
equips
estan liderats des de la banqueta per dones; dues més que en la darrera edició al Canadà.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)