Internacional

L’alliberament de Coutinho

Copa Amèrica. El blaugrana exerceix la seva jerarquia en el renovat atac de la ‘seleção’ i obté la dosi d’autoestima que necessitava amb el doblet en l’estrena contra Bolívia (3-0)

El crit de Tite tocat el minut 50 de partit va tenir més d’alleujament, d’alliberar-se d’una càrrega, que no pas de la passió més convencional que desperta un gol. Tot i no haver tingut quasi temps per acumular una dosi extra de pressió a la ja habitual de carregar un escut amb cinc estrelles al pit, el seleccionador brasiler era conscient que el penal transformat per Coutinho suposava treure’s de sobre una llosa important.

Pel quan i pel qui. Perquè permetia a tot un país alliberar el crit després de dies volcànics amb la sortida de Neymar de la selecció, perquè després d’una primera meitat força plana, la verdeamarela s’havia vist sorpresa pel rum-rum del públic del Morumbi, disconforme amb els primers compassos del partit contra Bolívia, però sobretot perquè qui va tolerar la responsabilitat de desfermar totes aquestes emocions va ser Coutinho, encongit després d’una temporada grisa amb el Barça, però redimit en la nit de São Paulo per reconciliar el Brasil amb la seva gent i fer un primer pas sobre ferm en una copa Amèrica que desperta sensació de necessitat en una canarinha que ha estat campiona sempre que ha organitzat el torneig.

Enfundat en una sorprenent samarreta blanca que el Brasil havia desertat després del Maracanazo del 1950, Coutinho va iniciar amb bon peu la seva revàlida personal en un front d’atac totalment renovat, en què a més de l’absència de Neymar, TIte va decidir prescindir de Gabriel Jesus a favor de Roberto Firmino i en què Richarlison i David Neres són una transfusió de sang nova que intenta propulsar la selecció brasilera.

Una revolució tan suggeridora com incipient en una Brasil de to baix en l’estrena continental, en què tot i acumular més d’un 70% de possessió en el primer acte, va pecar d’indolent, i en què l’agitació de Richarlison va ser de les poques coses destacables.

Però malgrat la poca convicció del discurs col·lectiu i la càrrega de responsabilitat d’haver d’assumir la jerarquia de Neymar, aquesta vegada a Philippe Coutinho no li van pesar les botes. “Just en el moment en què al crac se li reclamen responsabilitats, quan el públic havia esbroncat els futbolistes, va aparèixer ell per canviar l’ambient i els xiulets del públic per crits del seu nom”, escrivia ahir el diari Lance!, que lloava la capacitat del blaugrana per sobreposar-se a les crítiques. Un esperit rebel indetectable en les tardes de Barcelona i que dissabte a la matinada es va fer palès al Morumbi, on Coutinho no només va acceptar el repte d’executar el penal que va desembussar la canarinha, ajustant molt bé el seu xut lluny del gegant Carlos Lampe, sinó que va comparèixer tres minuts més tard per, en una faceta molt poc seva, apareixent per sorpresa des de la segona línia, en una acció molt més pròpia de Paulinho, foradar de nou la porteria boliviana amb una rematada de cap puntual que sepultava definitivament les esperances del rival i que confirmava que Coutinho no és el mateix amb el Barça que amb la selecció. I és que des que Tite comanda la nau verdeamarela, el mitjapunta carioca és part capital del projecte.

Amb els dos gols del partit inaugural, el futbolista format al Vasco da Gama se situa, amb dotze, tan sols a dues dianes de Neymar i a quatre de Gabriel Jesus, màxim artiller de l’era Tite, reivindicant que tot i l’estela de desencís que l’ha acompanyat des de Barcelona, ha tornat a casa per intentar ser campió d’Amèrica.

LA DADA

12
gols
ha fet Coutinho des que Tite dirigeix el Brasil, només superat per Neymar (14) i Gabriel Jesus (16)

Retocs de Tite

Arran de l’absència de Neymar i els problemes físics d’Arthur, el tècnic brasiler va optar per un doble pivot més evident amb Casemiro i Fernandinho (dorsals 5 i 17) per alliberar encara més la posició de Coutinho (11) i que també Firmino (20) pogués retrocedir uns metres i activar la profunditat de Richarlison (21) i David Neres (7)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)