Internacional

Copa Amèrica

Llàgrimes eixugades

Nico Lodeiro es va treure l’espina d’haver quedat fora de l’últim mundial amb una actuació capital en l’estrena de l’Uruguai contra l’Equador (4-0)

Força qüestionat pel públic uruguaià i fins i tot objecte de dubtes, el mitjapunta va justificar l’aposta personal de Tabárez

Se sap que si hi ha un país al món que és com una família, aquest és l’Uruguai. Que allà, les llàgrimes del company són les d’un mateix. I les de Nicolás Lodeiro (Paysandú, Uruguai, 1989) ara fa un any les va vessar Luis Suárez, que no va poder evitar posar-se a plorar quan va saber que el mitjapunta no seria convocat per al mundial de Rússia. L’Uruguai, però, és alhora un país on es lluita, on la pilota torna i on llançar la tovallola no forma part de les opcions. I en el cas de Lodeiro, la seva revenja no podia anar acompanyada de virtuts històriques dels seus compatriotes, com la rauxa i l’entrega, la testosterona a flor de pell. D’escassa alçada (1,69 m) i de físic poc sacrificat, la seva havia de ser una redempció diferent, de pinzell fi enmig d’una trinxera. I a més, amb la mirada sospitosa de tot un país que no l’acabava de veure com un complement ideal per acompanyar Suárez i Cavani vestit de celeste.

De fet, el mitjapunta del Seattle Sounders, sense gaire acceptació entre el públic charrúa, va veure com dies abans de l’inici de la copa Amèrica corria per la xarxa una cançó titulada Putea a Lodeiro, que ironitzava amb la seva participació amb el conjunt uruguaià. Però aquesta vegada sí, el seleccionador Óscar Washington Tabárez va decidir entregar-li l’oportunitat de redimir-se, enfrontant-se fins i tot a l’opinió pública, i va rebre una resposta que ha fet emmudir totes les crítiques, amb una de les seves millors actuacions vestit de celeste en l’estrena contra l’Equador (4-0). En una reacció molt uruguaiana, fent-se gran en l’adversitat, Lodeiro va obrir el marcador amb una acció plena de talent, eliminant dos rivals i afusellant Alexander Domínguez, va servir el córner del 3-0 obra de Luis Suárez i va provocar l’expulsió de Quinteros, que va aplanar el camí d’una Uruguai temuda sempre que trepitja el Brasil, conscient que el seu esperit és capaç de moure muntanyes. Com el que va tenir Lodeiro dilluns a la matinada. “Estic acostumat a les crítiques, però el que no em podia permetre era abaixar els braços”, va explicar el mitjapunta, protagonista d’un retorn pletòric a la selecció, després d’haver quedat fora de l’últim mundial, en el que va ser un “cop duríssim”. “Però mai em vaig veure lluny ni apartat de la selecció, sabia que si treballava tornaria. M’ho vaig prendre més com una lliçó de vida que com una llosa”, va explicar Lodeiro, que davant de la dificultat, ha agafat amb més força que mai la bandera de l’Uruguai.

2
gols
en 14 partits ha marcat Lodeiro en l’actual Major League Soccer dels Estats Units.
10
anys
fa que Lodeiro va debutar amb l’absoluta de l’Uruguai. Des d’aleshores ha marcat 4 gols en 57 aparicions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)