Internacional

Les sospites del mundial del Qatar atrapen Platini

Internacional. L’expresident de la UEFA va ser detingut per l’oficina antifrau de França per la possible corrupció en el nomenament del país àrab com a seu de la copa del món del 2022

L’expresident de la FIFA i exjugador Michel Platini va ser detingut ahir al matí en el marc d’una investigació per possible corrupció en el nomenament de Qatar com a seu de la copa del món del 2022. Platini es dirigia ahir al matí a l’oficina que investiga els delictes financers i de corrupció. L’exmandatari estava citat com a testimoni i, de cop, els investigadors el van detinir sota la modalitat de garde à vue, una detenció preventiva dins el codi jurídic francès que dura un mínim de 24 hores i que pot allargar-se fins a dos dies. Durant aquest temps, el detingut està privat de llibertat i és el temps que utilitzaran els investigadors per obtenir més indicis sobre el suposat arranjament per afavorir la designació de Qatar com a seu del mundial del 2022.

El centre de l’investigació és un esmorzar fet al Palau de l’Elisi el 23 de novembre del 2010 en què hi havia Nicolas Sarkozy, Michel Platini, l’emir del Qatar, Tamim Ben Hamad Al Thani i el xeic Hamad Ben Jassem, llavors primer ministre d’Afers Estrangers de l’emirat. També hi havia Claude Guéant, exsecretari general del Palau de l’Elisi. i Sophie Dion, consellera d’Esports de Sarkozy.

La versió de Guéant va ser confrontada amb la de Platini en un cara a cara per esbrinar de què es va parlar en el famós esmorzar previ a la votació final per triar el Qatar com a seu del mundial. Michel Platini, segons France24, va reconèixer haver canviat d’opinió després de l’esmorzar amb les autoritats franceses però que no era per una pressió de Sarkozy. En aquell moment van detenir Platini però Guéant va quedar alliberat sota la modalitat de “sospitós lliure”. Tot i això, en un comunicat, Platini diu que resta en detenció preventiva per “una qüestió tècnica”. No és l’únic detingut. Sophie Dion també va ser detinguda “de manera preventiva”.

Tot i això, segons l’entorn de Platini, el problema radica en el fet que els Estats Units també estaven darrere de l’organització de la copa del Món d’aquell any i no han encaixat bé el cop en perdre una votació amb catorze vots a favor i vuit en contra. La qüestió que ara es dirimeix és el perquè del canvi d’opinió de l’exfutbolista. Cal esbrinar si hi ha hagut corrupció o no i què hi ha de cert en les versions de Joseph Blatter, expresident de la FIFA, que havia argüit que el Qatar tenia previst destinar molts milions si sortir elegit com a organitzador de la copa del món.

Platini, inhabilitat.

Platini, que va ser president de la UEFA del 2007 al 2015, compleix una inhabilitació de quatre anys –que expira a l’octubre– per haver violat el codi ètic de l’organització en acceptar en 2011 un cobrament, autoritzat pel llavors president de la FIFA, Joseph Blatter, de prop d’1,8 milions d’euros per treballs fets entre el 1998 i el 2002.

LA CLAU DEL PROCÉS

Un esmorzar al Palau de l’Elisi amb autoritats del Qatar, Sarkozy i el mateix Platini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)