Internacional

Copa Amèrica

L’instint felí de Faríñez

Tot i la seva escassa estatura (1,80 m), el jove porter de Veneçuela està confirmant a la copa Amèrica que és un dels futbolistes amb més futur del continent

“Si hagués de construir un equip, el primer que faria és trucar-li a ell. És un porter que trenca esquemes”, ha dit el seu tècnic, Dudamel

En una època en què al porter cada dia se li reclamen més atributs, des d’un joc de peus propi d’un jugador de camp fins a una estatura suficient per governar el cel de l’àrea, Wuilker Faríñez (Caracas, Veneçuela, 1998) demostra que 180 centímetres són suficients per transcendir sota els pals. Escassa la seva silueta, el jove porter de la selecció de Veneçuela és un dels noms propis dels primers dies de la copa Amèrica i confirma una precocitat inusual a la seva demarcació, on l’experiència sempre és un factor fonamental, i sobretot reivindica una manera d’executar l’ofici molt particular. “Si jo hagués de muntar un equip, on sigui, al primer que trucaria és a Faríñez”, exposava recentment el seleccionador de la vinotinto, Rafael Dudamel, que en el passat va ser porter internacional i avui observa com el seu compatriota amenaça de marcar una època sota la mateixa porteria que ell un dia va defensar. “És un porter que et trenca els esquemes. A Europa marca molt el físic per ser porter, però ell té potencial per canviar la norma, a l’estil de Casillas o Bravo, que potser són més alts, però que van viure molt de l’agilitat”, va continuar Dudamel.

I en agilitat, pocs són capaços d’emular aquest porter nascut a Nuevo Horizonte, comunitat molt humil al nord-est de Caracas, ànima de carrer i portent de les porteries. “Evidentment que amb el temps ha evolucionat, però és un portent natural, la rapidesa de cames i els reflexos li venen de sèrie”, intervé Michel Cofrades, que va ser el seu entrenador de porters durant la seva etapa al Caracas FC, abans de fitxar pel Millonarios de Bogotà, on, amb intervencions constantment elevades al YouTube, Faríñez està intentant cridar l’atenció d’Europa, que la seva estatura sigui una qüestió menor. “I per a ell mai ha estat cap problema. Diria que genera més dubtes als equips europeus que no inseguretats a Wuilker, que és un porter amb una autoestima enorme”, continua Cofrades, que des del seu dia a dia com a preparador de porters del Caracas, ha assistit a l’exhibició de Faríñez contra el Perú i, amb l’ajuda inestimable del VAR, que va anul·lar dos gols al Brasil, a com el seu exdeixeble va ser capaç de deixar a zero la verdeamarela per primer cop des del 2017.

“És increïble el que arriba a aturar aquest porter”, va reivindicar després del partit inicial Zambrano, central del conjunt peruà. Res nou al seu país, que va veure Faríñez debutar a l’elit del futbol veneçolà amb 16 anys, ser convocat per a una copa Amèrica amb l’absoluta als 17 (no va jugar) i protagonitzar una fita històrica arribant a la final del mundial sub-20 amb 19. Abans, Faríñez fins i tot va estar uns dies de prova amb el Real Madrid, en unes jornades que va compartir amb Enzo Zidane. “El meu somni seria quedar-me”, va dir aleshores. I no va ser així, però des d’aleshores no ha deixat d’acumular mèrits per creuar l’Atlàntic de nou.

18
anys i 3 mesos.
tenia Faríñez quan Dudamel el va fer debutar amb la selecció absoluta de Veneçuela (ho va fer fins i tot abans que amb la sub-20).
7
gols
en 16 partits ha encaixat com a guardià de la ‘vinotinto’.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)