Internacional

‘Pissarra’, paraula femenina

Mundial. Els Estats Units i Holanda es juguen la glòria avui a Lió. És el segon cop en la història d’una copa del món en què els dos finalistes són dirigits per dones: Jill Ellis i Sarina Wiegman

ESTATS UNITS HOLANDA

ESTATS UNITS:Alyssa Naeher, Kelley O’Hara, Becky Sauerbrunn, Abby Dahlkemper, Crystal Dunn, Julie Ertz, Rose Lavelle (o Samantha Mewis), Lindsey Horan, Megan Rapinoe, Tobin Heath i Alex Morgan.HOLANDA:Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Dominique Bloodworth, Merel Van Dongen, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse, Shanice van de Sanden, Lieke Martens (o Jill Roord) i Vivianne Miedema.ÀRBITRE:Stephanie Frappart (França).ESTADI:Stade des Lumieres (Lió).HORA:17.00 h.

Una va guanyar el guardó a la millor entrenadora del 2015; l’altra va ser escollida la millor del 2017. Jill Ellis i Sarina Wiegman respiren futbol. Elles dues són el rostre amable de la batalla tàctica que tindrà lloc avui a l’Stade des Lumières de Lió (17 h). La final del mundial entre els Estats Units i Holanda passa per les seves pissarres. Les nord-americanes aspiren a la seva quarta estrella (1991, 1999 i 2015). La selecció oranje, actual campiona d’Europa, es proposa destronar la favorita en la que serà la seva primera final, tot just en la seva segona participació en una copa del món. Ellis i Wiegman, Wiegman i Ellis. La vencedora del partit d’avui repetirà com a millor entrenadora en la pròxima gala The Best FIFA Football Awards el dia 23 de setembre a Milà.

Aquesta serà la segona vegada en tota la història dels mundials que els dos finalistes estan dirigits per dones. Feia setze anys que això no es produïa. L’únic precedent va ser el 2003, en la copa del món dels Estats Units. Aleshores, l’Alemanya de Tina Theune va imposar-se a la Suècia de Marika Domanski-Lyfors. Avui, de nou, dia per a la història. Com històrica va ser també la final dels Jocs de Rio 2016, amb Silvia Neid i Pia Sundhage a les banquetes, curiosament també amb Alemanya i Suècia.

“En els meus inicis com a entrenadora, el meu pare em va dir un dia que una feina que t’agrada de veritat no és una feina. Si és una cosa en què creus de veritat es tracta d’una passió.” Són paraules de Jill Ellis. La seva passió, la pilota. I és la pilota que la va tornar al futbol després d’una desconnexió d’alguns anys immersa en el món del negocis i d’alguna llicència com a escriptora. Seleccionadora d’èxit i directora de desenvolupament dels equips nacionals femenins de la US Soccer. El 2012 li van obrir les portes de la selecció dels Estats Units i des d’aleshores ja ha guanyat l’or olímpic (Londres 2012) i el mundial del Canadà (2015). Ara la tricampiona del món arriba aquesta final després de setze partits seguits sense perdre en una fase final, i amb 24 gols a favor i només tres en contra des que van aterrar a França. Mai cap seleccionador ha guanyat dos mundials consecutius.

Ellis és directa i enèrgica; Wiegman és calma i reflexió. Diferent temperament però el mateix caràcter guanyador. Sarina Wiegman es va incorporar a la selecció el 2015, dins el cos tècnic de Roger Reijners. El 2017 va ser designada seleccionadora i aquell mateix any va guanyar l’Eurocopa. Abans, en competició de clubs, havia guanyat l’Eredivisie (2012) i la copa d’Holanda (2007, 2012, 2013). Holanda arriba a la seva primera final amb onze gols a favor i, com els Estats Units, només tres en contra. També invicta. El dubte de la blaugrana Lieke Martens, amb molèsties en un dit del peu –ahir no es va entrenar–, és la gran preocupació ara mateix de Wiegman. Megan Rapinoe, una de les grans estrelles d’aquest mundial, sí que estarà disponible després de perdre’s les semis contra Anglaterra.

Dels vint-i-quatre entrenadors d’aquest mundial de França, nou eren dones. Dues lluitaran per la glòria avui a Lió.

LES FRASES DE LA PRÈVIA

Sento un enorme respecte cap a Sarina Wiegman. Holanda té un equip increïble i serà una gran final
Jill Ellis
SELECCIONADORA eSTATS UNITS
Una lliga a segona divisió a Holanda
(2007)
Una lliga Eredivisie
(2012)
Tres copes d’Holanda
(2007, 2012 i 2013)
Una Eurocopa amb la selecció ‘oranje’
(2017)
Premi a la millor entrenadora de la FIFA de futbol femení
(2017)
Plata com a segona millor entrenadora de la FIFA de futbol femení
(2018)
Dos campionats femenins de la Concacaf
(2014 i 2018)
Copa Algarve
(2015)
Copa del món de la FIFA
(Canadà, 2015)
Premi a la millor entrenadora de la Concacaf
(2015)
Premi a la millor entrenadora de la FIFA de futbol femení
(2015)
Plata com a segona millor entrenadora de la FIFA de futbol femení
(2016)
Els Estats Units és favorita al títol, però això és una final, la nostra primera final, i volem guanyar-la
Sarina Wiegman
SELECCIONADORA D’HOLANDA
Holanda fa un bon futbol. Són un gran equip, les campiones d’Europa. Serà un test difícil
Megan Rapinoe
cAPITANA DELS ESTATS UNITS
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)