Internacional

Premier League

La segona vida de Pukki

El finlandès, que fa deu anys era al filial del Sevilla, és un dels noms propis de l’inici de la Premier gràcies als seus gols

Protagonista d’experiències dispars a Alemanya, Escòcia i Dinamarca, és un dels fitxatges més rendibles de les últimes temporades: va arribar de franc al Norwich

Quan el diari The Telegraph li recorda el seu pas pel Sevilla ara fa una dècada, a Teemu Pukki (Kotka, Finlàndia, 1990) el primer que li ve al cap és l’aire condicionat: “Durant els primers mesos no en tenia, i el canvi de clima va ser abismal, també l’idioma. I aleshores jo era bastant més tímid que ara.” Però on millor que a la capital andalusa per trencar el glaç dels seus orígens.

Tot i que només va jugar un partit amb el primer equip del Sevilla, aquell va ser l’inici d’un llarg viatge que ha acabat desembocant a la Premier League. Pel mig, experiències de tota mena, des d’un pas tebi pel Schalke 04, el desencís de no haver triomfat en un històric com el Celtic i el pas cru d’haver de rebaixar les expectatives al Brondby. Però sense això, sense la seva pròpia travessia pel desert, el present de Pukki no seria igual.

I si hi ha una segona vida, és perquè pesa l’experiència de la primera. “Sense haver viscut un pas decebedor per Glasgow, jo no seria el davanter que soc avui”, assenyala el finlandès. I ja en el punt de màxima maduresa com a futbolista, Pukki està recompensant l’aposta del Norwich, que en un entorn de despesa desfermada com és el futbol anglès, es va fixar en ell per intentar l’assalt a la Premier League quan jugava al Brondby. I aquella elecció per un davanter finlandès que semblava ja de tornada al futbol danès ha acabat convertint-se en un dels moviments més rendibles de les darreres temporades a les illes. Pukki, que en finlandès vol dir cabra, va aterrar de franc a Carrow Road després de tres anys a Dinamarca. I des d’aleshores no ha fet més que superar expectatives. Va ser líder inqüestionable la temporada passada, en què va marcar 29 gols en 43 partits per assolir l’ascens. Però a més, la direcció esportiva dels canaries, que s’havia fixat en ell per la seva capacitat per viure connectat al joc més enllà dels registres golejadors, es va veure recompensada amb deu assistències en l’extenuant camí cap a l’elit del futbol anglès, en una inèrcia que no sembla haver canviat, amb Pukki sent un dels noms propis de les primeres dues jornades del nou curs, primer marcant a Anfield el gol de l’honor en l’estrena contra el Liverpool i sobretot fent un hat-trick en l’estrena a casa per tombar el Newcastle.

Del fred de la seva Kotka natal cap a la calor de Sevilla, passant per l’infern d’un futbol que no sempre et recompensa amb un somriure, la paciència ha estat la bandera d’un Pukki que ha estat capaç de canviar les seves vivències per gols i assistències tocada la trentena a la Premier.

29
gols
en 43 partits amb el Norwich City va marcar Pukki la temporada passada a segona divisió. Enguany, ha començat marcant-ne quatre en dos partits en la Premier League.
2
temporades
va estar Pukki al filial del Sevilla (2008-2010), sense arribar a fer el salt definitiu al primer equip.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)