1a divisió

S’imposa el sentit comú

LaLiga decideix ajornar les dues pròximes jornades tant a primera com a segona divisió

La UEFA es reuneix dimarts, però avui ja pot suspendre la lliga de campions i l’Europa League

Com era d’esperar es va imposar el sentit comú i LaLiga va decidir suspendre tant la primera com la segona divisió, com a mínim, les dues pròximes jornades, dues jornades que havien de jugar-se a porta tancada per la crisi del coronavirus. La decisió la va comunicar el seu president, Javier Tebas, als clubs minuts després que comencés la reunió que van mantenir amb la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE). Segons el comunicat de LaLiga, la decisió es va accelerar després que tota la plantilla del Real Madrid iniciés un període de quarantena per un positiu per coronavirus del jugador de la secció de bàsquet Trey Thompkins. De fet, la patronal ha explicat als clubs que poden continuar amb els entrenaments mentre no es detectin positius en jugadors.

“Donem tot el suport a les autoritats esportives i sanitàries. Estem parlant de protegir la salut de la ciutadania, i com a FC Barcelona tenim una responsabilitat”, deia el portaveu del club blaugrana, Josep Vives, poc després de saber-se la suspensió de les dues pròximes jornades de lliga, recordant que l’activitat esportiva del club queda reduïda als entrenaments dels equips professionals.

“Esperem que es puguin anar recuperant les dates. Treballarem en tots els escenaris. El 25 de març tornarem a avaluar la situació i prendrem una decisió”, deia poc després d’anunciar-se la suspensió Luis Rubiales, president de la RFEF. “Hi ha molts escenaris possibles. Si tenim sort i tot canvia a millor, prendrem les decisions que calguin perquè es puguin acabar les competicions. De moment, no pensem que es jugui a l’estiu. Les mesures seran a escala internacional, i la situació és molt complexa”, deia Rubiales, que va dir estar en contacte permanent amb el president de la UEFA, Aleksander Ceferin.

Continentals

Precisament la UEFA és el següent organisme que ha de prendre decisions per la crisi del coronavirus. Es van jugar ahir sis partits de l’anada dels vuitens de final de l’Europa League, tots menys el Getafe - Inter i el Sevilla - Roma, però tot fa pensar que el màxim organisme europeu decidirà suspendre tant la Champions com l’Europa League avui mateix. De fet, ahir ja va suspendre els dos partits de vuitens de final que s’havien de jugar dimarts, el Manchester City - Real Madrid i el Juventus - Lió, després que tant els jugadors del Real Madrid com els del Juventus estiguin en quarantena, els primers pel positiu esmentat de Thompkins i els segons per un altre positiu de Rugani. No es va pronunciar sobre els altres dos partits pendents, el Barça - Nàpols i el Bayern - Chelsea. Poquíssimes possibilitats té de jugar-se, però, el partit del Barça, tenint en compte la situació provocada per la crisi del coronavirus tant a Itàlia com a Espanya i Catalunya, i que no poden aterrar a Espanya vols procedents d’Itàlia.

La UEFA es reunirà de manera urgent dimarts, en una trobada, que es farà per videoconferència, a la qual ha convidat representants de les 55 federacions que la formen, de les lligues, de l’ECA i de la FIFPro, però avui mateix podria ja avançar una important mesura, la suspensió de la Champions i l’Europa League. Així, ja no es jugarà el Barça - Nàpols de dimecres 18 de març. Però la gran decisió que haurà de prendre dimarts la UEFA és si desplaça l’Eurocopa a l’estiu del 2021, tenint en compte que és un torneig de màxim risc, ja que aquesta edició es disputa repartida per dotze ciutats europees.

L’Eurocopa

De moment, sembla que Ceferin no és gaire partidari de fer-ho, però pot acabar acceptant a causa de les pressions tant de l’ECA com la FIFPro, que a banda d’un tema de salut, veuen en l’ajornament de l’Eurocopa una possibilitat perquè puguin acabar-se els campionats estatals si la crisi del coronavirus remet en les pròximes setmanes. I és que de les cinc principals lligues europees, l’espanyola, la francesa i la italiana, han estat ja suspeses. Pel que fa a la Premier, el diari The Times informava ahir que el govern està a punt d’anunciar que els partits s’han de jugar a porta tancada i sense que els pubs puguin oferir-los per televisió, però tot fa pensar que també s’acabarà suspenent, sobretot després que tres jugadors del Leicester estan en quarantena per haver presentats símptomes de la malaltia i que alguns futbolistes de l’Arsenal també ho estan. La Bundesliga també es disputarà a porta tancada aquest cap de setmana, i ja s’ha informat d’alguns altres partits que es jugaran sense públic en jornades posteriors. A més, altres lligues com la portuguesa, l’holandesa i la suïssa també han estat ajornades.

Si remet la crisi del coronavirus i s’han d’establir nous calendaris per acabar les competicions estatals i fins i tot la Champions i l’Europa League, a banda de l’Eurocopa, també caldria veure què passa amb la copa Amèrica, que s’ha de disputar entre el 12 de juny i el 12 de juliol a Colòmbia i l’Argentina. La Conmebol està en alerta i no ha pres encara cap decisió, però sí que ja ha ajornat les dues primeres jornades de la fase de classificació sud-americana per al mundial del 2022, que s’havien de disputar a finals del mes de març, i els partits de la copa Libertadores que s’havien de jugar entre el 15 i 21 de març.

El futbol mundial està pràcticament aturat, i el futur d’aquesta temporada és molt incert. Com deia ahir Rubiales, hi ha molts escenaris possibles. Un és que no es puguin acabar els campionats. S’estudiarà com es determinen els campions, els ascensos, els descensos...

RUBIALES

Diu que estudien diversos escenaris i que el dia 25 avaluaran la situació

CHAMPIONS

De moment han quedat suspesos el City - Real Madrid i el Juventus - Lió

EUROCOPA

La UEFA està rebent moltes pressions perquè la desplaci a l’estiu del 2021

POSSIBLE SOLUCIÓ

Si millorés la situació i s’ajornés l’Eurocopa, podrien acabar-se les lligues
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)