1a divisió

Un ERTO porta a un altre

Després que el Barça anunciés dijous la presentació de l’expedient, l’Espanyol ja el va presentar ahir

El Barça continua negociant la rebaixa amb els seus jugadors. Els de l’Espanyol, ja l’han acceptada

“Tothom està esperant a veure qui és el primer. Quan un faci el pas, hi haurà una allau d’ERTO”, deien responsables del FC Barcelona els últims dies quan ja tenien decidit presentar-ne un. Dijous a la nit, després d’una reunió telemàtica de la junta directiva, el club blaugrana va anunciar que presentaria un ERTO davant del Departament de Treball de la Generalitat que afectaria els esportistes professionals del club i també la resta de treballadors, les condicions del qual encara s’estan discutint.

Ahir mateix, l’altre club català de primera divisió, l’Espanyol, va anunciar un altre ERTO amb condicions semblants al del Barça. L’Espanyol, en un comunicat, explicava que l’havia presentat de manera unilateral però amb la comprensió dels afectats, que havien mostrat total comprensió. També indicava el comunicat que la plantilla del primer equip havia manifestat la seva predisposició a arribar a un acord amistós amb el club i permetre flexibilitzar els pagaments de sous més immediats. La mesura afecta els jugadors, primers i segons entrenadors i preparadors físics dels primers equips masculí i femení, el filial, el juvenil A i el B. La mesura que se sol·licita a les autoritats és una reducció de jornada d’un 70%. És a dir, que els professionals cobraran un 70% menys del seu sou mentre duri l’estat d’alarma i no puguin desenvolupar la seva activitat amb normalitat. La mesura és amb caràcter retroactiu, des del 14 de març passat. No ho especifica el comunicat, però s’ha pactat que, si s’allarga molt l’estat d’alarma, la rebaixa mai podrà superar un 20% de la fitxa anual.

El comunicat també especifica que tant la direcció general com la direcció esportiva han decidit de manera voluntària una rebaixa anual del seus salaris equivalent a la pèrdua anual dels afectats per l’ERTO.

El Barça

Va ser el Barça el primer club que va anunciar un ERTO. Afecta els esportistes professionals, els equips de futbol masculí i femení, els de bàsquet, handbol, hoquei sobre patins i futbol sala, a més dels filials de futbol i bàsquet, els equips juvenils de futbol i alguns membres del futbol de base. Com en el cas de l’Espanyol, preveu una reducció de jornada d’un 70%. Així que la proposta que es va fer als esportistes va ser la d’una reducció salarial del 70% des del 14 de març i fins que acabi l’estat d’alarma. Paral·lelament, es prepara també un ERTO per a la resta de treballadors del club.

Ahir encara no s’havia presentat l’expedient, tot i que des del club deixaven molt clar que es farà la setmana vinent. “Es farà amb acceptació o per via directa”, explicaven ahir des del Barça. I és que, a diferència de l’Espanyol, el club blaugrana encara no ha trobat un punt d’acord amb els seus esportistes. Ja hi haurien donat el vistiplau algunes de les seccions, mentre que els equips de futbol i bàsquet han manifestat obertament el seu malestar. El president, Josep Maria Bartomeu, i el CEO del club, Òscar Grau, negocien amb la plantilla de futbol. Albert Soler ho ha fet amb les seccions. I les negociacions perquè l’ERTO es presenti amb acceptació continuaven ahir.

El malestar dels jugadors de bàsquet es va fer evident ahir a les xarxes socials. Algunes informacions parlaven de divisió a l’equip. Mirotic, que anunciava que acceptava les mesures, Pau Ribas i Abrines negaven la divisió i es preguntaven qui havia fet públiques les negociacions.

El Girona

El Girona és el tercer club català que forma part de LaLiga. Fonts consultades per aquest diari explicaven ahir que s’està analitzant la situació i que no s’ha pres cap decisió respecte a la possibilitat de presentar un ERTO. Podria acabar passant, però també podria ser que no. De moment, no s’ha plantejat aquesta mesura als membres del primer equip.

ESPANYOL

Com el Barça, sol·licita una reducció d’un 70% de la jornada i el sou

BARÇA

El presentaran amb acceptació o per via directa, però es treballa encara per l’acord

EL BÀSQUET

Malestar a l’equip de Pesic per les filtracions interessades de les negociacions

GIRONA

S’està analitzant la situació, però encara no s’ha parlat d’un possible ERTO

ERTO a l’Atlético de Madrid i també a la Federació Catalana de Futbol

L’Espanyol ha presentat l’ERTO i el Barça va ser el primer que el va anunciar. “Després d’aquests casos, hi haurà una allau d’ERTO”, diuen des de LaLiga. Estan segurs que més de la meitat dels clubs de primera i segona divisió faran un ERTO en les seves plantilles. Ja ho va fer ahir l’Atlético de Madrid. Ho va fer a través del seu màxim accionista i director general del club, Miguel Ángel Gil Marín, que va deixar clar que apostaven per aquesta mesura per assegurar el futur del club. L’ERTO afecta les plantilles professionals, tant la masculina com la femenina, i la resta de treballadors del club. En total, més de 500 treballadors, entre els esportistes professionals, els 300 treballadors del futbol de base, uns 100 treballadors de les botigues i uns 50 d’atenció al client.

També va anunciar un ERTO la federació catalana. Aquest expedient, “pel cessament forçós de l’activitat, després de la suspensió de totes les competicions, i en quedar prohibida la pràctica esportiva en camps i pavellons mentre duri aquest episodi”, comporta la suspensió del contracte de 169 treballadors de l’estructura federativa i la reducció de jornada a un 25% d’un total de 17 treballadors, amb la finalitat de mantenir uns serveis mínims d’atenció al públic. També suspenen els pagaments a professionals externs i als proveïdors no essencials fins que es recuperi la situació de normalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)