1a divisió

Presó per a nou dels onze acusats pel cas Osasuna

Tribunals. Entre els condemnats, a més de l’expresident osasunista, Miguel Archanco, hi ha els futbolistes Antonio Amaya i Xavi Torres

La secció segona de l’Audiència Provincial de Navarra ha imposat penes de presó per a nou dels onze acusats en l’anomenat cas Osasuna, en la primera sentència de condemna sobre corrupció esportiva dictada a l’Estat espanyol, que ha estat publicada menys de dos mesos després del final del judici per suposat tripijoc de partits. Aquesta decisió judicial, contra la qual es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, condemna, per unanimitat, l’exgerent del l’Osasuna Àngel Vizcay, l’expresident del club navarrès Miguel Archanco, els exdirectius Juan Antonio Pascual i Jesús Peralta, l’extresorer Sancho Bandrés, els agents immobiliaris Cristina Valencia i Alberto Nolla i els exjugadors del Betis Antonio Amaya i Xavi Torres. En canvi, absol l’exdirector de la Fundació Osasuna, Diego Maquirriain, i l’exjugador català del Betis Jordi Figueras.

Les penes imposades per delictes d’apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, falsedat comptable i corrupció esportiva oscil·len entre el total de vuit anys i vuit mesos de presó que s’imposen a Vizcay i els nou mesos de presó imposats a València i Nolla. Per a l’Audiència, ha quedat provat que els condemnats, membres en aquella època de la directiva del Club Atlético Osasuna, van acordar primar dos exjugadors del Betis –Amaya i Torres– amb 650.000 euros per incentivar la seva victòria davant el Valladolid en la jornada 37a de la temporada 2013/2014 i per deixar-se guanyar en el partit que l’equip andalús va disputar a Pamplona, en la jornada 38a.

Els futbolistes han estat condemnats pel delicte de corrupció esportiva, amb un any de presó i dos d’inhabilitació per l’exercici del futbol professional, a més de 900.000 euros de multa. Pel que fa als agents immobiliaris, Nolla i Valencia han estat castigats per mirar d’encobrir la gestió dels que van ser dirigents de l’Osasuna amb factures falses.

HISTÒRIC

És la primera sentència de condemna sobre corrupció esportiva a l’Estat
8 anys i 8 mesos
Ángel Vizcay, exgerent de l’Osasuna
6 anys i 8 mesos
Miguel Archanco, expresident de l’Osasuna, i Jesús Peralta, exdirectiu.
6 anys i 6 mesos
Juan Antonio Pascual, exdirectiu de l’Osasuna.
5 anys i 6 mesos
Sancho Bandrés, extresorer de l’Osasuna
1 any i 2 inhabilitació
Antonio Amaya i Xavi Tores, exjugadors del Betis.
9 mesos
Cristina Valencia i Alberto Nolla, tots dos agents immobiliaris.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)