Champions

Champions fantasma

El partit entre l’Atalanta i el PSG obre aquesta nit els quarts de la final de la Champions

Ni els diaris ni els habitants de Lisboa estan interessats en una final a vuit sense publicitat

La Champions League de la temporada 2019/20 es començarà a resoldre avui a Lisboa en una final a vuit ideada per la UEFA per acabar una competició que va quedar aturada al mes de març, quan la pandèmia del coronavirus va començar a castigar tot el món. No hi són ni el Real Madrid, ni el Juventus, ni el Liverpool –actual campió–, tots tres eliminats en els vuitens de final, i seran el París Saint Germain de Neymar i Mbappé i el sorprenent Atalanta de Gasperini els encarregats d’obrir els quarts de final aquesta nit (21.00 h) a l’estadi Da Luz.

Sense ambient

La UEFA va escollir Lisboa per acollir aquesta final a vuit que tindrà campió el dia 23. El fet que Portugal fos un dels països europeus menys castigats per la Covid-19 i que Lisboa tingui dos grans estadis (Da Luz i José Alvalade) va ser clau en la decisió. També que les temperatures no hi són gaire altes en aquesta època de l’any. A Lisboa, però, no hi ha cap ambient de Champions. La capital portuguesa, de fet, és una ciutat amb poc ambient, avui. Pràcticament cap turista, poca gent passejant pels carrers, els comerços obligats a tancar a les vuit del vespre i els restaurants, a les onze de la nit. Sense aglomeracions ni al seu famós Barri Alt, ni a l’històric d’Alfama, mig buits els seus famosos tramvies i tampoc gaire gent volent pujar a l’ascensor de Santa Justa ni passejant per la plaça del Comerç. Una final a vuit sense aficionats, sense color pels carrers. Una Champions fantasma. Una final a vuit per als jugadors i els clubs, però no per als seguidors. S’esperava i es temia que hi poguessin viatjar uns quants, tot i no poder entrar als estadis, però ni rastre, de moment. Tampoc la UEFA s’ha preocupat de fer publicitat. No li interessa. Pràcticament nul·la presència de la final pels carrers de Lisboa. Ni cartells, ni res de res. Ni a la ciutat ni al voltant de l’estadi Da Luz. Se sap que és el feu del Benfica on es juga la Champions per uns minúsculs rètols que indiquen les posicions de periodistes. Res més. Alguna publicitat per la ciutat del Leipzig, o de Red Bull, i poca cosa més. Ni el prestigiós diari A Bola dedicava ahir línies a la Champions, només un tema petit per informar dels positius de l’Atlético de Madrid.

I pel que fa als equips, un exigent protocol a complir. Encara més després dels positius de Correa i Vrsaljko. Cap dels dos va viatjar ahir a Portugal amb els seus companys. El Barça serà l’últim a arribar, ho farà demà. El seu rival en els quarts de final, el Bayern de Munic, hi és des de diumenge. Dilluns va arribar el Manchester City de Pep Guardiola, que jugarà dissabte contra el Lió. Tots els membres de cada expedició van haver de passar proves de PCR dos o tres dies abans de viatjar, el Barça les va passar ahir, i se’ls faran noves proves abans de cada partit. Si algun jugador dona positiu quedarà aïllat, i el partit es jugarà mentre l’equip afectat tingui disponibles tretze futbolistes de la llista A que va facilitar a la UEFA. Els jugadors i els membres del cos tècnic hauran de fer servir mascareta sempre, també gel hidroalcohòlic, i hauran de mantenir la distància social amb qualsevol persona que no sigui membre de l’expedició. Els avions del trasllat a Lisboa van ser desinfectats abans del viatge i els equips eliminats hauran de deixar la capital portuguesa, si poden, immediatament després de l’eliminació. Els hotels han de tenir àrees privades per als àpats de la plantilla i vies de pas exclusives per als membres de l’equip, habitacions individuals, que han de ser desinfectades cada dia. I els jugadors només podran deixar l’hotel per entrenar-se o jugar.

Amb totes aquestes mesures s’estrenaran avui el PSG i l’Atalanta. Amb banquetes ben separades, sense coincidir al túnel de vestidors, sense donar-se la mà, sense mascotes i sense nens. L’equip francès, que ha guanyat les dues copes després del confinament, parteix com a favorit tot i que Mbappé serà dubte fins a última hora després de la lesió que es va fer en l’última de les dues finals de copa contra el Lió. Thomas Tuchel també té el dubte de Verratti, però compta amb un gran Neymar i amb l’ambició dels parisencs per estar per primera vegada en una final de Champions. Davant seu tindrà un equip que és un altre món, l’Atalanta de Gian Piero Gasperini. El conjunt de Bèrgam, una de les ciutats italianes més castigades pel coronavirus, ha estat tercer en la Serie A practicant un dels jocs més ofensius del continent i que ha provocat que fes 98 gols en el campionat italià amb Papu Gómez, Luis Muriel i Duván Zapata com a homes més perillosos. Dos mons tenint en compte que Neymar guanya més diners que tota la plantilla de l’Atalanta junta. Però la fe de la Dea és cega. “Cada hora que passa puja l’adrenalina. Tot Itàlia ens animarà, i això ens encanta. Som una mica com la selecció. El PSG és un gran equip, però ja hem derrotat grans equips”, deia ahir Gasperini.

Dijous serà el torn de l’Atlético de Madrid i el Leipzig, amb els de Diego Simeone, tot i les baixes de Correa i Vrsaljko, que ja tenia problemes de genoll, com a favorits. Els alemanys, equip en què milita el català Dani Olmo, són un club que està creixent gràcies als diners de Red Bull, però han perdut la seva gran estrella, el golejador Timo Werner, traspassat al Chelsea per 53 milions d’euros. Els guanyadors d’aquests dos primers partits s’enfrontaran en la primera semifinal. Cap dels quatre equips ha guanyat mai la competició. De fet, només l’han guanyat els dos clubs que jugaran el tercer dels quarts de final, el Barça i el temible Bayern. Els blaugrana compten amb el talent i l’ambició de Messi. Els alemanys, amb un equip que ha estat una piconadora després del confinament, guanyant el doblet a Alemanya i golejant el Chelsea (4-1) en la tornada dels vuitens de final. Amb Lewandowski com a màxim golejador de la competició, amb 13 gols, amb un renascut Müller, amb un Kimmich que ho fa sempre bé el posi on el posi Hansi Flick, amb Davies com a punyal per la banda esquerra... El Bayern és –amb el PSG els únics dels vuit participants que aspiren al triplet– el gran favorit amb el permís de Messi i també del Manchester City de Pep Guardiola, amb la moral pels núvols després d’haver eliminat el Real Madrid i veient com el camí se li aplanava una mica després que el Lió eliminés el Juventus de Cristiano Ronaldo.

POC INTERÈS

La UEFA no ha promocionat la final a vuit, sense referències pels carrers de Lisboa

SENSACIONS

Amb el permís de Messi, el Bayern i el Manchester City són favorits a guanyar el títol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)