Internacional

Dia 1 després de Maradona

Més d’un milió d’argentins desfilen per la Casa Rosada per donar l’últim adeu al mite, que és enterrat on descansen els seus pares

La policia carrega amb gasos contra la multitud, i les autoritats han de protegir el fèretre

Ahir va començar la llegenda de Diego Armando Maradona. Després d’un comiat multitudinari i carregat d’incidents, el 10 va ser enterrat al cementiri privat Jardín de Paz, on també descansen les restes dels seus pares. L’endemà de la mort de l’idolatrat futbolista, més d’un milió de compatriotes van voler passar per davant del seu taüt amb les seves despulles i molts d’ells no ho van poder fer. Arribats des de tots els racons del gran Buenos Aires, i des de més enllà, vestits la majoria d’ells amb la samarreta de la selecció argentina, amb mascareta i oblidant la distància de seguretat, no els va importar fer hores de cua per retre homenatge al seu déu. Aplaudien, feien el senyal de la creu, agitaven els braços com si fossin a l’estadi, ploraven... Fanàtics de Boca i fanàtics de River, també de Racing, d’Independiente, de San Lorenzo, de Rosario Central i de Newell’s.

Amb l’aprovació de la família Maradona, la vetlla va tenir lloc a la Casa Rosada, just davant de la històrica i cèlebre Plaza de Mayo, on té la seva seu el poder executiu de la República Argentina i on se situa el despatx del president, Alberto Fernández, que va decretar tres dies de dol a tot el país. En el moment de l’obertura de portes, a les 6 del matí, es van viure algunes escenes de tensió entre la gent que s’impacientava per entrar, després d’una llarga nit d’espera, fins al punt que les portes es van haver de tornar a tancar.

Després, la riuada d’argentins no va tenir aturador i el dispositiu policial va acabar perdent el control. Va passar cap a les 15 hores, quan semblava que no es prorrogaria el tancament, previst per a una hora després, i es va tallar l’accés a la Casa Rosada per l’arribada de l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner. Aleshores hi va haver alguns enfrontaments entre els milers de persones que esperaven el seu torn i la policia, que va respondre amb gasos lacrimògens.

Tot i que l’horari de tancament es va allargar inicialment des de les 16 hores fins a les 19, la multitud es va amuntegar sobre les reixes de la seu del govern i va obligar la policia a carregar. Centenars de persones van mirar d’accedir per la força a la capella ardent i els gasos lacrimògens es van respirar a dins de la seu del govern argentí.

El descontrol va obligar les autoritats a protegir el cos de Diego Armando Maradona en un saló sense accés al públic, on també hi havia la família de l’astre argentí. La vetlla es va tancar, finalment, en l’horari previst.

Protegida per nosaltres

A Nàpols també va continuar el plany col·lectiu per Maradona, com era previsible en una terra com aquella, que tant va estimar el futbolista argentí i que tant venera els seus morts. A l’estadi de San Paolo, que, segons va confirmar Aurelio de Laurentiis, el president del SC Nàpols, passara a anomenar-se estadi Diego Armando Maradona, una pancarta amb la samarreta número 10 i un retrat de l’astre, acompanyats per la llegenda “Protegida per nosaltres”, van presidir el partit d’Europa League que l’equip de Genaro Gattuso va disputar contra el Rijeka.

Durant l’escalfament va sonar la mateixa cançó amb què escalfava Maradona i els jugadors de l’equip partenopeu van sortir amb el 10 a la samarreta i el nom de l’argentí. Fora del recinte, una multitud d’aficionats es feia escoltar durant el minut de silenci.

I, a Barcelona, totes les banderes del Camp Nou van onejar a mitja asta i es va anunciar que, abans de començar el partit de demà passat al migdia, contra l’Osasuna, es guardarà un minut de silenci. El FC Barcelona, que no va poder enviar una delegació al funeral de Maradona per l’obligatorietat de passar la quarantena abans de viatjar a l’Argentina, va estar representat per Javier Mascherano en la vetlla a la Casa Rosada.

NÀPOLS

L’estadi de San Paolo passarà a anomenar-se Diego Armando Maradona

BARÇA

Mascherano va representar el club blaugrana en la vetlla a Maradona

Morla denuncia negligència mèdica

L’autòpsia que es va practicar al cadàver de Diego Armando Maradona deixa clar que va morir per causes naturals i que no presenta signes de violència; una informació que desmentiria que la seva mort pogués estar premeditada per algú del seu entorn. Al mateix temps, però, l’advocat de Maradona, Matías Morla, denunciava a Twitter que hi havia hagut negligència mèdica després de l’aturada cardíaca de l’exfutbolista. “És inexplicable que durant dotze hores el meu amic no hagi tingut atenció ni control del personal de salut”, sosté Morla. “L’ambulància va trigar més de mitja hora a arribar, el que va ser una criminal idiotesa”, hi afegeix. “Aquest fet no ha de ser passat per alt i demanaré que s’investigui fins a les últimes conseqüències. Com deia Diego: «Vos sos mi soldado, actúa sin piedad»”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)