Cursa de resistència
Aquest cap de setmana arrenca un campionat de lliga amb els 22 equips ultimant la seva posada a punt per a una temporada llarga i exigent
La llista de candidats a ocupar la zona noble és llarga, amb conjunts amb passat recent a primera i altres amb fam d'èxit
Poc més de dos mesos després que es disputés l'últim partit de la fase d'ascens a primera entre el Las Palmas i el Saragossa, amb els canaris enfilant-se cap a la màxima categoria del futbol estatal, la segona divisió A obre el foc aquest cap de setmana.
És l'inici a la competició de futbol professional més llarga. 42 partits esperen als 22 equips participants, 46 per als dos que arriben a la darrera eliminatòria. Tota una cursa de resistència en què el fons d'armari és de vital importància perquè no falti benzina ni les forces flaquegin en els darrers partits del campionat.
Les plantilles s'han confeccionat a poc a poc i amb bona lletra. En un context econòmic complicat, els clubs vigilen cada cèntim que gasten. Per aquest motiu no hi ha hagut ni un sol traspàs. Tothom ha utilitzat la fórmula de la cessió o ha incorporat jugadors amb la carta de llibertat. Uns ja tenen tota la feina feta, altres encara tenen deures pendents.
Tampoc ha faltat la incertesa en la composició dels 22 equips. Si el curs passat el protagonista va ser el Múrcia i el seu estira-i-arronsa per mantenir-se, aquest any ha estat l'Elx. Els d'Alacant, després del seu descens de primera a segona A, van salvar els mobles a última hora i militaran a la divisió de plata.
La lluita per a les primeres posicions es preveu, una temporada més, d'una duresa extrema. L'ascens a primera serà molt car. El curs passat, el Girona va aconseguir la frivolitat de 82 punts, però no va pujar a primera en benefici de l'Sporting, que va obtenir la mateixa xifra, però amb una diferència de gols més àmplia. A més, hi ha molts equips, amb passat comú a primera i altres amb fam d'èxit.
L'Almeria, el Valladolid i el Saragossa –un dels més actius en el mercat– són alguns dels candidats principals a ocupar els primers llocs de la classificació, tot i que la llista és molt llarga. De fet, són tretze els equips amb experiència a la màxima categoria. A més dels citats, el Mallorca o el Gimnàstic de Tarragona, l'únic dels tres equips catalans de la divisió de plata amb experiència a primera, en són alguns exemples. També destaca el retorn de l'Oviedo, que arriba des de segona B amb molta força (i recursos). L'altra gran novetat de la categoria és la presència del Bilbao Athletic, que serà l'únic filial dels grans després del descens del Barça. La majoria de conjunts es localitzen, com la temporada passada, a la zona nord de la Península, en un marcat desequilibri amb el sud.
Tres catalans
El Girona, just després de la millor temporada de la seva història, es convertirà, amb vuit anys, en el club que fa més temps que juga en la categoria. Pablo Machín, renovat fins al 2018, iniciarà el seu tercer curs a la banqueta. A la primera, va salvar l'equip del descens quan gairebé ningú hi creia, i a la segona va situar-lo a un pas de primera. Ara, però, el discurs inicial és de prudència i tranquil·litat. Molts jugadors es van convertir en llaminers per a altres conjunts, i Sandaza, Cifu i Juncà han marxat. Altres com ara Becerra, Lejeune i Granell s'han quedat a Montilivi. Al seu costat, s'hi han afegit peces de qualitat com ara Javi Álamo i Rubén Alcaraz, i el club està pendent d'acabar d'arrodonir la plantilla, sobretot a partir d'una entesa amb el Manchester City que hauria de dur Rubén Sobrino (Ponferradina) i Alcalá (Llagostera).
L'altre equip de les comarques gironines, el Llagostera, afrontarà la revàlida a la categoria. En un primer any en què es van convertir en la revelació, els d'Oriol Alsina, que estrenarà el carnet d'entrenador, intentaran el més difícil, la consolidació. De moment ha acabat invicte la pretemporada i arriba en un bon estat de forma a l'estrena. El tècnic maresmenc ha apostat per la continuïtat del bloc. Els canvis més destacats es localitzen, sobretot, a la parcel·la ofensiva, amb cinc cares noves. Juanto Ortuño, Chumbi i Benja, més els brasilers Givanildo i Mosquito han estat els escollits.
El darrer representant català a la divisió de plata serà el Nàstic. Els grana, que van perdre l'ascens fa un any precisament contra el Llagostera, tornen a la segona divisió del futbol estatal, després del descens del curs 2011/12, amb Vicente Moreno al capdavant. El valencià encapçalarà el nou projecte grana amb el gruix de la plantilla de l'ascens. En el capítol de les altes, destaca un nom per sobre de la resta, Achille Emaná, un vetarà migcampista ofensiu amb experiència en la màxima categoria.
Fins ara els retorns dels tarragonins a segona A han anat acompanyats de descensos immediats o bé han catapultat l'equip a primera divisió. La junta directiva i Vicente Moreno primer volen assegurar la permanència, però no amaguen la seva ambició per aspirar a cotes més elevades.