Territorial

Torneig d'Històrics

Un buit a la llotja

L'edició d'aquesta temporada ha estat la primera sense la seva ‘alma mater', Rafel Joaquim, traspassat el juliol passat

Miquel Carrillo és el nou president d'honor del torneig; “Ha deixat un gran llegat per a tots nosaltres”, diu el director responsable, Joan Moya

La 31a edició del Torneig d'Històrics quedarà en els llibres com la primera sense la seva alma mater, Rafel Joaquim. L'exdirectiu del Martinenc i un dels impulsors d'aquest prestigiós campionat de pretemporada va traspassar a l'edat de 87 anys a principis del juliol passat i ha deixat un buit a la llotja difícil, gairebé impossible, de reemplaçar. El torneig va voler homenatjar una figura tan decisiva col·locant un ram de flors en un dels seients de la llotja, cobert amb un vel negre.

“La seva absència es nota sobretot a la llotja”, diu Joan Moya, directiu del Martinenc encarregat del torneig. “Ell es movia com un peix a l'aigua en la relació amb els clubs i la federació catalana, per exemple. Era un gran polític en aquest sentit. I a mi em suposava un alleujament perquè jo sóc un home més proactiu en aquest sentit, més de camp, amb els àrbitres, etc.”, admet. Rafel Joaquim va ser el gran impulsor d'aquest torneig d'estiu, en un moment en què es van posar de moda en l'àmbit estatal –com el Teresa Herrera o el Ramón de Carranza–. La gran relació amb els clubs barcelonins, com ara el Sants, el Júpiter, l'Europa, l'Horta o el Sant Andreu, i els actes del setanta-cinquè aniversari van servir perquè Joaquim, juntament amb Miquel Carrillo, iniciessin un torneig que s'ha perpetuat i que ha evolucionat fins a ser una referència. “El Miquel ha estat una figura clau, en aquest sentit. I per això en una reunió de la junta directiva del Martinenc vam designar-lo president d'honor del torneig després del traspàs de Rafel Joaquim”, reconeix Moya, que admet que la pèrdua d'una figura tan important els ha afectat “moralment”.

Reptes de futur

Amb la trenta-unena edició i una organització afermada i adaptada a les noves generacions amb l'explotació al màxim de les xarxes socials, entre altres, als Històrics encara els queden reptes per assolir. “Estem molt satisfets, per exemple, amb l'afluència de públic. D'altra banda, hem de millorar l'encaix enmig de la copa Catalunya”, afirma Moya, satisfet per la presència d'Andreu Subies o el vicepresident de la FCF, Joan Josep Isern.

Enguany, però, la pobra imatge que va deixar el Gavà en deixar-se anar per no haver de jugar el partit de semifinals –i que no coincidís amb la copa Catalunya– o el fet que el Cornellà comuniqués, abans de ser eliminat, que jugaria contra el Barça B a la mateixa hora que una suposada final han estat els peròs d'un torneig que, malgrat tot, Rafel Joaquim va deixar en bones mans.

Avui, les semifinals
Després de la jornada de descans d'ahir, avui tornen els Històrics amb les semifinals. A les 18 h es disputarà el partit entre el Vilafranca i el Júpiter, i a les 20 h serà el torn del Badalona-Martinenc. Tots quatre han estat els supervivents d'una primera fase de nou equips, més tots els que estan en llista d'espera i que tot i demanar-ho no han pogut jugar aquest prestigiós torneig.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)