Girona

Retrobament a les altures

En els dos únics precedents en els últims 30 anys, el Vila-real ha tret al Girona de la punta dels dits l’ascens a segona A (1991/92) i a primera (2012/13)

Des d’aquella fase d’ascens de fa 26 temporades, els de la Plana Baixa no s’han mogut de la LFP i els gironins van caure fins i tot de les categories estatals

Els primers equips del Girona i del Vila-real es tornaran a trobar diumenge, ara a primera i en un partit que, tot i ser important, no té la transcendència ni el context dels dos últims precedents, en què els groguets en van sortir sempre airosos. Van ser dos duels a cara o creu en què el Vila-real va acabar amb un somriure d’orella a orella. El primer, és del curs 1991/92 en una fase d’ascens a segona A en què els de la Plana Baixa van assolir l’ascens malgrat que el Girona va arribar a l’última jornada –a Salamanca– depenent de si mateix per pujar a segona A. El triomf groguet combinat amb la derrota blanc-i-vermella va significar l’ascens del Vila-real i l’ingrés a la LFP, d’on no s’ha mogut en els últims 26 anys (18 a primera i 8 a segona A). Per als gironins, en canvi, va ser l’inici d’una travessa pel desert que va acabar en pocs anys primer amb el descens a tercera (1995/96) i poc després a primera catalana (1997/98), un pou.

La segona coincidència amb el Vila-real va ser a la divisió de plata, l’únic cop que els de la Plana Baixa van perdre la primera divisió en les últimes divuit temporades. Aquell descens del Vila-real va significar l’arrossegament del seu filial –el Vila-real B encadenava tres anys ben consolidat a segona A– en la categoria de bronze. I el Vila-real-Girona de la 39a jornada de lliga va ser decisiu per a l’ascens a primera. Els gironins encara van visitar el Madrigal com a segon classificat –els de Rubi venien de rebre un cop duríssim a Montilivi contra el Xerez (2-4)– amb dos punts més que els groguets, però van perdre per 4-1 i el Vila-real li va arrabassar el segon lloc, que va mantenir fins al final i va pujar directament (el Girona va acabar disputant la fase d’ascens i també perdent l’eliminatòria decisiva contra l’Almeria).

D’aquell precedent de fa 26 anys, el Vila-real sempre ha transitat una, dues, tres i fins i tot quatre categories per sobre del Girona. La vegada que els dos equips van estar més lluny l’un de l’altre va ser en el curs 1998/99, quan els groguets jugaven a primera divisió i els gironins ho feien a primera catalana. Només havien passat set temporades d’aquell enfrontament que va significar un punt d’inflexió.

El Vila-real arribarà diumenge a Montilivi més que consolidat en la màxima categoria. Ja ostenta un segon lloc en la lliga de primera (2007/08) i fins i tot va arribar a unes semifinals de la Champions (2005/06). En 12 dels 13 últims cursos ha acabat entre els vuit primers. Tot i no començar gaire bé enguany –ja ha canviat de tècnic: Calleja pel destituït Escribá–, ja és desè.

EL CURS 1998/99

El Vila-real va militar a primera divisió i el Girona, quatre graons per sota, a 1a catalana

CONSOLIDAT

En els 13 últims cursos a 1a del Vila-real, en 12 ha acabat entre els vuit primers

EL SOSTRE

Són les semifinals de Champions (2005/06) i un segon lloc en la lliga (2007/08)

L’ÚLTIM DESCENS

Va jugar un curs a segona A (2012/13) i va arrossegar el filial a segona divisió B
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)