ESPORTS

FUTBOL

Olunga lidera un festival

El Girona destrossa Las Palmas en la segona part amb una exhibició del davanter kenyà, autor de tres gols i una assistència en 45 minuts per emmarcar

Els de Machín tanquen la primera volta amb 26 puntassos després de signar la golejada més gran en deu anys en la Lliga de Futbol Professional

GIRONA 6 LAS PALMAS 0

LAS PALMAS:Raúl Lizoain; David García, Ximo Navarro, Gálvez; Toledo, Peñalba, Javi Castellano (Halilovic, 63’), Momo (Tana, 86’); Jonathan Viera, Jairo (Vicente Gómez, 86’); i Calleri. GIRONA:Bounou; Ramalho, Bernardo, Juanpe; Aday, Pere Pons (Aleix Garcia, 76’), Granell, Mojica; Portu (Douglas Luiz, 76’), Borja García; i Stuani (Olunga, 46’). GOLS:1-0 (24’) Stuani, de penal. 2-0 (57’) Olunga. 3-0 (62’) Borja García. 4-0 (70’) Olunga. 5-0 (74’) Portu. 6-0 (78’) Olunga.ÀRBITRE:Melero López, del comitè andalús.T.G.: als locals Granell (51’), Pere Pons (53’), i als visitants Javi Castellano (23’), Jonathan Viera (52’), Calleri (54’), David Garcia (56’).T.V.: cap.PÚBLIC:10.037 espectadors a Montilivi.

Amb 93 minuts acumulats fins ahir, el més probable és que Michael Olunga hagués vist el partit sencer des de la banqueta si Stuani no s’hagués fet mal i hagués pogut continuar sobre la gespa. Però amb l’uruguaià fora de combat, Kayode perdut per Nigèria buscant ves a saber quins papers i Marlos volant ja cap al Brasil, el kenyà va ser l’aposta obligada de Pablo Machín per a la segona part d’un partit que no estava tancat en absolut amb l’1-0. L’última cosa que l’aficionat recordava d’Olunga eren els seus deu ortopèdics últims minuts al camp de l’Espanyol, res a veure amb tot el que va ensenyar ahir i que el va acabar convertint en el jugador clau en la golejada més àmplia del Girona en deu cursos a l’LFP –els blanc-i-vermells van igualar el 6-0 contra el Lugo de la temporada 2013/14–. Olunga va trigar un minut a fer una centrada de gol que Portu no va culminar, dos a pispar una pilota a un rival i etzibar el primer xut (alt), dotze a marcar el seu primer gol, vint-i-nou a donar la primera assistència (el 4-0 a Portu), i trenta-tres a completar un hat-trick memorable. El partit perfecte. I una actuació que Michael Olunga difícilment millorarà ni oblidarà. Aclamat per Montilivi, el davanter va liderar un festival que va acabar amb el resultat més escandalós (ni Barça ni Madrid) de tota la primera volta a primera. I més enllà del 6-0 són tres puntassos que situen el Girona amb gairebé tres quarts de permanència al sac quan tot just s’ha arribat a mig camí.

Las Palmas resisteix

El Girona va saltar a la gespa molt accelerat, disposat a menjar-se d’una queixalada Las Palmas o com a mínim deixar-lo mig estabornit amb un gol matiner que minvés la moral d’un rival que fa setmanes que està anant al psicòleg per solucionar els seus mals, que no només són anímics. Machín va asseure Maffeo a la banqueta després de catorze partits i va confiar els carrils a Aday i Mojica, que en els primers compassos del duel ja va demostrar que anava amb una o dues marxes més que Toledo. Jémez va intentar frenar el Girona amb el sistema Machín, però els centrals no es van compenetrar i els carrilers van ser els conillets d’Índies d’un experiment que mai no va funcionar. El Girona va trobar el premi del gol en una penal com una catedral de Castellano sobre Portu després d’una llei de l’avantatge de manual de Melero López. Des dels onze metres, Stuani no va perdonar.

Tot i que el més difícil semblava fet, Las Palmas encara va continuar dempeus una bona estona. De fet, l’1-0 va deixar pas a la fase de partit més grisa del Girona, que va cedir la pilota al rival. Per sort, els de Machín van tenir sempre molt clar que subjectant Jonathan Viera era difícil que els canaris fessin mal. El millor home visitant va acabar desesperat amb tot el Girona en general i ningú en particular. Perquè quan no rebia la pressió d’Aday rebia la de Granell i si no la de Pere Pons i si no la de Ramalho o la de Bernardo. Tot i ser el millor dels visitants també va acabar avorrit.

Cinc gols en 21 minuts

El descans va ser com un gran temps mort i va servir per posar ordre als dubtes que el Girona va generar en els últims minuts de la primera meitat. Els locals, ja amb Olunga sobre la gespa, van agafar les regnes des del primer minut amb la intenció d’ampliar el resultat. Ni el més optimista, però, hauria estat capaç d’acostar-se al pronòstic del que acabaria passant sobre la gespa.

Tot va passar molt ràpidament: la cinquena assistència de Mojica i el primer gol d’Olunga per fer el 2-0. La passada de Pere Pons i la definició de Borja García en el 3-0. L’esfondrament anímic –ara sí– de Las Palmas. La pressió d’Olunga sobre Lizoain per acabar fent el 4-0. La recuperació del kenyà per assistir Portu en el 5-0. La reacció de Machín, que va donar descans a Portu i Pere Pons i sobretot minuts a Douglas Luiz i Aleix Garcia, dos jugadors que han de guanyar protagonisme en la segona volta. I el tercer gol d’Olunga per arrodonir el marcador. De l’1-0 al 6-0 en 21 minuts.

Amb 12 minuts encara per endavant, l’estrip podia haver estat monumental. Las Palmas ja no sabia on era –lluny de replegar-se a partir del 3-0 per evitar el ruixat, Jémez va continuar amb el dibuix suïcida– i sort en va tenir que el Girona no va voler recrear-se. Tampoc l’àrbitre, que es va empassar el temps afegit.

EL PARTIT PERFECTE

Olunga va saltar a la gespa per la lesió de Stuani i va convertir en or tot el que va tocar

DOS GOLS CLAU

El 2-0 i tot seguit el 3-0 va provocar la desfeta de Las Palmas, que es va acabar suïcidant

VORACITAT

Al contrari que els canaris, els locals no van aixecar el peu i, amb espais, la van fer grossa

DOSIFICATS

Amb 5-0, Machín va preservar Portu i Pere Pons i va donar minuts a Douglas i Aleix

LA PRIMERA PART

El penal a Portu transformat per Stuani (24’) va premiar el millor inici dels gironins

LA PITJOR FASE

El Girona no va aprofitar del tot la inèrcia del gol i el rival va tenir el control del joc