Girona

Acceleració continuada

Girona. L'equip de Pablo Machín ha sumat set punts més en les vuit jornades de la segona volta (19) que en els vuit primers partits de lliga (12), contra els mateixos rivals

El Girona enfoca la recta final de lliga sense que se li intueixin símptomes de debilitat. Ben al contrari. L'equip de Machín sembla en una fase d'acceleració continuada, i les catorze victòries en els divuit últims partits així ho constaten. I també surt molt reforçat en la comparació dels enfrontaments contra els rivals amb els quals ja ha jugat a Montilivi i a fora: en les vuit primeres jornades de lliga, el Girona va sumar el 50% dels punts (12 de 24) i en aquesta segona volta s'ha enfilat fins a gairebé el 80% (19 de 24).

El goal average no serà determinant contra rivals que ja ha perdut definitivament de vista, però crida l'atenció que de moment el Girona no perd ni un desempat: en guanya cinc (Sevilla Atlético, Elx, Mirandés, Getafe i Reus) i n'empata tres (Valladolid, Almeria i Mallorca).

El Girona, a més, és el millor equip de la segona volta, juntament amb el Llevant. Tots dos sumen 19 punts, però el balanç de gols dels gironins (+10) és superior al del líder (+8). En aquesta classificació de la segona meitat de lliga, els equips amb millor ritme són l'Oviedo (17 punts), el Tenerife (16), el Nàstic (15), el Cadis (14) i l'UCAM Múrcia (13).

La recta final

Al davant, el Girona té tretze partits dels quals sis són a casa –a Montilivi l'equip encadena vuit victòries i es manté invicte– i set a camp contrari. Del calendari, el més gruixut que té al davant arribarà en els propers trenta dies, en els quals s'haurà d'enfrontar amb els tres principals perseguidors: el Cadis, el Tenerife i l'Oviedo. Si l'equip de Machín surt de l'Heliodoro Rodríguez el cap de setmana del 15 i 16 d'abril amb un coixí similar al que té en l'actualitat (11 punts), l'ascens a primera divisió ja serà només qüestió de temps.

Un altre punt a favor que té el Girona més enllà del matalàs de seguretat ha estat la fiabilitat de l'equip en el tram final de les tres últimes temporades amb el tècnic de Gómara. En els tretze últims partits de la temporada 2013/14, l'equip va sumar 21 punts que van ser clau per a la permanència. En la temporada 2014/15, el balanç de l'esprint final va ser de 30 punts de 39; i la temporada passada, de 26 de 39. El resultat dels tres esprints li valdrien –amb els 21 punts de fa tres anys, el Girona s'enfilaria fins als 79 punts, una xifra molt difícil d'assolir per als seus perseguidors– per posar per fi els dos peus a primera divisió.

COMPARATIVA

A la primera volta va guanyar tres partits dels vuit primers, i en la segona, el doble

EN GUANYA CINC

Amb els vuit rivals que ja s'hi ha enfrontat dues vegades no perd cap ‘goal-average'

LA SEGONA VOLTA

És el millor equip amb el Llevant (19 punts), per davant de l'Oviedo (17) i el Tenerife (16)

29 DIES CLAU

S'enfrontarà als tres perseguidors més immediats en les cinc properes jornades de lliga

Divuit punts més que la temporada passada i sis més que el curs dels 82 punts

La trajectòria del curs 2014/15 semblava irrepetible, amb els 82 puntassos finals que de manera increïble no van donar l'ascens directe a primera divisió quan en la temporada següent es va donar la circumstància que l'Eibar va quedar campió amb 71 punts i el Deportivo va pujar directament amb 69. El Girona actual, però, transita a més velocitat que aquell equip al qual se li va escapar el segon lloc de la punta dels dits per la diferència de gols respecte a l'Sporting. El Girona 2014/15 sumava 52 punts (sis menys que ara) en la jornada 29 (era cinquè i al davant tenia el Betis a 4 punts; l'Sporting, a 3; el Valladolid, a 2; i Las Palmas, a 1; i just per sota, el Saragossa, ja a 9).

També és significativa la diferència de punts respecte a la temporada passada, en què el Girona es va classificar per a la fase d'ascens gràcies a una gran segona volta. Tot i això, en aquest mateix punt del campionat, l'equip de Machín tenia 18 punts menys que ara (40 contra 58) i encara necessitava avançar un mínim de sis equips (era dotzè) en la seva acceleració cap al play-off (al final va acabar quart, amb 66 punts). El curs de Rubi, el de la primera fase d'ascens del club, el Girona 2012/13 ja es trobava situat en el grup dels elegits en la jornada 29, en què tots els escenaris estaven oberts: era quart i tenia l'ascens directe a 4 punts, però el setè classificat només 3 punts per sota.

El Girona també ha passat per algunes situacions crítiques tretze jornades abans del final de lliga. En la temporada 2013/14 era cuer amb 28 punts menys que ara i a cinc punts de la salvació. Però encara ho tenia pitjor, malgrat no ser cuer, en la campanya 2011/12, quan duia un ritme de punts de pas de formiga (ni tan sols arribava a la mitjana de punt per partit: 23 en 29 jornades) i circulava per la corda fluixa i al llindar del precipici amb 36 punts menys que els actuals. En els dos casos, l'equip va superar dues situacions gairebé dramàtiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)